Hidratarea tenului în sezonul rece. Sfaturile dermatologilor pentru a nu avea pielea uscată şi aspră iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijirea pielii trebuie făcută constant, indiferent de anotimp
Îngrijirea pielii trebuie făcută constant, indiferent de anotimp

Pielea transmite cele mai clare semnale atunci când organismul nostru are lipsuri. Pe lângă folosirea cremelor şi a produselor cosmetice pentru îngrijirea ei, hidratarea pielii este strâns legată de alimentaţie, care în timpul sezonului rece se schimbă. Mai mult, expunerea prelungită la soare în timpul verii se observă iarna, atunci când apar şi primele efecte ale uscăciunii pielii.

Indiferent de vârstă, pielea are nevoie de îngrijire şi multă atenţie, fiind unul dintre cele mai sensibile organe ale corpului. Pielea îndeplineşte multe funcţii printre care funcţia de apărare, deoarece împiedică pătrunderea unor agenţi patogeni în organism (bacterii, substanţe toxice, radiaţii), dar şi funcţia termoreglatoare, pentru că ajută la menţinerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraîncălzirii reduce temperatura prin eliminrea apei, iar la o temperatură scăzută pentru reducerea pierderii temperaturii corporale. Hidratarea ei şi îngrijirea specifică mai ales pe timp de iarnă, când pielea "munceşte" mult pentru corpul uman ar trebuie să reprezinte o prioritate nu doar pentru cei tinerii, ci şi pentru seniori, care oricum după o anumită vârstă se confruntă cu diverse afecţiuni, devenind mai sensibili în faţa factorilor externi. Dacă vara trebuie mai multă hidratare şi produse dermatocosmetice uşoare, iarna este nevoie de creme bogate în lipide, care să refacă structura pielii, aşadar ritualul trebuie adaptat prin alegerea diferită a produselor.

"Tenul nostru este acelaşi indiferent de anotimp şi trebuie să îl ferim de temperaturile extreme indiferent că ne referim la cele calde sau reci. Radiaţiile ultaviolete sunt la fel de periculose şi au aceiaşi intensitate atât în sezonul rece, cât şi în sezonul cald. Foarte multe persoane vor acum să schieze şi să aibă parte de soare. Pentru a ne proteja tenul trebuie să aplicăm creme pentru protecţie. În această perioadă razele ultraviolete pot fi şi mai intense datorită reflexiei pe care o oferă zăpada“, explică medicul dermatolog Marcel Nechita. 

Medicul atrage atenţia şi asupra faptul, că în ciuda faptului că ni nu zărim soarele,ascuns după nori, pielea îl resimte,iar razele ultraviolete sunt prezente şi ele chiar şi în sezonul rece, motiv pentru care din bagajul pe care l-a pregătit pentru vacanţa la schi nu trebuie să lipsească crema de zi cu factor de protecţie, dar şi o cremă de noapte pentru că după ce am stat ore în şir pe pârtie, tenul trebuie curăţat şi hidratat, în caz contrar el se va usca.

“Cea mai bună protecţie este lipsa expunerii la soare, însă acest lucru este practic imposibil. În acest caz trebuie să ne acoperim cu haine zonele mai expuse precum gâtul, decolteul, mâinile, urechile. Pe faţă se pot folosi, mai ales la schi, acele cagule, iar cei care nu folosesc aşa ceva trebuie să folosească creme cu factori de protecţie mare. Lumea crede că, dacă nu transpirăm iarna aşa de mult ca vara, nu pierdem o cantitate mare de apă, aşa că nu trebuie sa consumăm atât de multe lichide. Foarte greşit. Corpul nostru este la fel în fiecare anotimp. Pierdem zilnic aproximativ doi litri de lichid pe care trebuie să îi completăm. Nu avem nevoie de apă doar pentru piele, ci şi pentru buna funcţinare a creierului, a inimii, pentru cantitatea optimă de sânge şi chiar pentru arderile necesare producerii de energie, mai ales în timpul iernii când suntem nevoiţi să ne încălzim. Chiar dacă suntem pe pârtie sau la birou trebuie să bem multă apă pentru a ne hidrata“, mai spune dermatologul. 

Hidratarea cu produse specifice

Alegerea produselor de îngrijire pielii trebuie să se facă şi iarna în funcţie de vârstă şi de tipul de ten. Tenul care oricum e uscat va avea nevoie de o atenţie sporită, însă şi alegerea produselor trebuie făcută după anumite criterii bine stabilite, mai ales că în ultmul timp piaţa cosmeticelor oferă o gamă largă de produse, unele nu atât de sănătoase pentru ten. 

“Un test foarte bun ca o cremă să conţină cât mai puţin alcool este de a mirosi-o. Cu cât crema va avea un miros mai plăcut şi mai intens, cu atât cantitatea de parfum va fi mai mare. Nu spun că nu trebuie să aibă parfum, ci să fie unul discret. Produsele dermatocosmetice nu sunt atât de scumpe încât să spunem că nu ne putem permite. Mai mult, nu trebuie folosite în cantitaţi mari, ci constant pentru a menţine o stare de fapt. E mult mai bine să procedezi aşa decât să fi neglijent şi apoi să îţi repari pielea aplicând cantitaţi mari de creme şi totodată să scoţi din buzunar sume mai mari de bani“, subliniază Marcel Nechita. 

De asemenea, în procesul de hidratare un rol important nu îl au doar produsele e care le aplicăm, ci şi alimentaţia. Specialiştii nutriţionişti recomandă şi o alimentaţie îmbogăţită cu suplimente vitaminice şi o dietă echilibrată, în ciuda faptului că nu avem la îndemână atât de multe fructe şi legume ca vara, sursele de vitamine pot veni şi din seminţe, migdale, alune, sau cel pe care le-am pus în cămară. “Totodată trebuie să încercăm să mâncăm cât mai aproape de natural, trebuie să mâncăm în special legume şi fructe. Cea mai bună sursă de acizi graşi este peştele pe care îl putem consuma de două, trei ori pe săptămână“, spune medicul dermatolog. 

Vă mai recomandăm:

De ce nu este bine să ne înfofolim iarna. Specialiştii explică ce complicaţii riscăm dacă ne îmbrăcăm excesiv de gros

Beneficiile extraordinare ale ceaiurilor asupra frumuseţii. Ce licoare ajută la detoxifiere şi îţi face pielea mai luminoasă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite