Govor, Silaghi şi Ştef, trioul fatal care controlează judeţul Satu Mare. Traseul celor mai influenţi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Satu Mare politica s-a dovedit a fi cea mai bună afacere, indiferent de calităţile celor care s-au decis să trăiască din ea. Trioul Govor, Silaghi şi Ştef se situează detaşat în capul listei celor mai influenţi politicieni, aspiranţi la titlul de baron local, care controlează judeţul Satu Mare.

În Satu Mare, la fel ca în majoritatea judeţelor din ţară, politica s-a dovedit a fi cea mai bună afacere, indiferent de calităţile celor care s-au decis să trăiască din ea.

Prin reţelele de influenţă ale baronilor locali, la conducerea instituţiilor publice au ajuns, de cele mai multe ori, oameni condiţionaţi de apartenenţa politică şi de relaţiile cu liderii partidelor.

Cel mai influent personaj de pe scena politicii din Satu Mare este Mircea Govor (PSD), vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Govor este şi unul dintre cei mai bogaţi politicieni din Satu Mare, cu afaceri în construcţii dar şi media, proprietar de presă, controlând publicaţia Gazeta de Nord Vest şi televiziunea Nord Vest. În ultimii ani, Mircea Govor a decis soarta a nenumăraţi directori de instituţii publice din Satu Mare, în timp ce primarii de municipii nu au îndrăznit nici ei să i se opună, indiferent de partidele din care au făcut parte. Mircea Govor a intrat în politică la începutul anilor 2000, perioadă în care, scrie presa locală, s-ar fi ales cu un dosar penal pentru evaziune fiscală de 341 de miliarde de lei vechi, dosar din care a reuşit să iasă basma curată. A devenit apoi patron de televiziune şi ziar, administrate acum de fiul său, Răzvan. În 2004, Govor a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean din partea PSD.

Ascensiunea politică  a acestuia a început însă în anul 2012, după ce USL a câştigat toate funcţiile importante din administraţia locală. Atunci Mircea Govor a fost desemnat ca şef al organizaţiei PSD din Satu Mare şi a devenit, oarecum, unul dintre protejaţii vicepremierului Liviu Dragnea, cu care a început să facă şi afaceri. Altfel spus, compania de construcţii Teldrum din Alexandria, controlată din spate de Dragnea, a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Satu Mare pentru realizarea autostrăzii Ţării Oaşului. Proiectul valorează 9 milioane de euro, iar responsabil de organizarea licitaţiei a fost exact vicepreşedintele Govor.  Alături de Teldrum a mai fost cooptată pentru realizarea lucrărilor şi compania Tehnic Asist din Botoşani, tot o firmă de casă a USL.

Presa locală informa, în cursul anului trecut, că aceeaşi firmă care a câştigat contracte de la CJ Satu Mare dă bani prin contracte de publicitate fiului său. Şi asta nu e tot. Potrivit unui denunţ depus la DNA anul trecut de către senatorul Valer Marian, în toamna anului trecut, Dragnea ar fi făcut presiuni prin vicepreşedintele CJ Mircea Govor asupra primarului Dorel Coica pentru a atribui unei firme conduse de un om de-al său de casă din Alexandria, SC 3T Construct Piatra Neamţ, cu punct de lucru la Alexandria, o lucrare în valoare de şapte milioane de euro din programul ISPA pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Satu Mare .

Conform unor dezvăluiri făcute de Realitatea TV în emisiunea “Deschide Lumea” din 18 iulie, redate de cotidianul.ro, firma SC Tehnic Asist Botoşani a beneficiat de lucrări în valoare de 20 milioane euro din partea Consiliului Judeţean Satu Mare şi de lucrări în valoare de 29 milioane lei din partea Consiliului Judeţean Botoşani. Tot în cursul anului trecut, aceleaşi firmei i-ar fi fost atribuite de Consiliul Judeţean Satu Mare lucrări de reabilitare drumuri în valoare de patru milioane de euro, fără să fie organizate licitaţii, doar pe bază de comandă şi angajament de plată, întrucât în vremea respectivă Consiliul Judeţean nu dispunea de fondurile necesare.

Contracte pe bandă rulantă în familie

Pe urmele lui Mircea Govor este şi Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, care se aliniază şi el în prima linie a tinerilor politicieni aspiranţi la titlul de baron local, alături de cumnatul lui, Ovidiu Silaghi, fost ministru în Guvernul Tăriceanu şi Ponta.

Adrian Ştef îşi datorează ascensiunea politică fostului ministru Ovidiu Silaghi. Silaghi şi Ştef sunt cumnaţi. Ştef a devenit cunoscut ca patron al grupului de firme de protecţie şi pază Folda Security. Presa naţională scrie că Silaghi i-a rezolvat în perioada 2005-2008 contracte grase prin intermediul foştilor preşedinţi ai consiliilor judeţene Satu Mare şi Cluj.  Adrian Ştef a prins curaj şi a întrat în politică tot în această perioadă, iar în 2007 a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare din partea PNL. După cinci ani, în 2012, a preluat frâiele Consiliului Judeţean, devenind cel mai tânăr preşedinte de Consiliu Judeţean din ţară.  Ştef deţinea, în momentul preluării acestei funcţii, aceeaşi firmă de pază şi securitate, căreia i-au fost apoi direcţionate contracte pe bandă rulantă din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Asta după ieşirea lui Ştef din firma Folda Security România şi controlarea ei prin diverşi interpuşi.

Ştef nu a scăpat de problemele cu legea. El este acuzat de ANI că în perioada în care a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare era şi administratorul mai multor firme la care era asociat. Numele Adrian Ştef, cumnatul lui Silaghi, apare şi în dosarul în care fostul ministru al Transporturilor este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată.

Cele mai “grele” probleme cu legea

Cel mai „greu” politician din Satu Mare care are probleme cu legea este cumnatul lui Adrian Ştef, deputatul Ovidiu Silaghi. Silaghi a fost ministru al Transporturilor, al IMM-urilor dar şi europarlamentar. În acest moment Silaghi este deputat ales pe listele PSD, fost preşedinte al PNL Satu Mare şi actual preşedinte al PLR Satu Mare.

Ascenisunea politică lui Silaghi a început în 2004, când a devenit deputat al Alianţei D.A., doi ani după aceea fiind observator la Parlamentul European. În 2007 Silaghi a fost şi membru al Parlamentului European. La scurt timp el a fost desemnat ministru al IMM-urilor, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, în Cabinetul Tăriceanu, după care, a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta.

Ovidiu Silaghi are cele mai grave probleme cu legea. Silaghi este suspectat de trafic de influenţă, infracţiune pe care ar fi comis-o în 2012, când era ministru al Transporturilor. DNA a cerut Parlamentului, în august 2013, încuviinţarea începerii urmăririi penale împotriva lui.

Procurorii spun că Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. În schimb, Silaghi s-a angajat că va intervină  la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, aflată, atunci, în subordinea sa, pentru a plăti la termen facturile aferente contractelor încheiate cu Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate. Totodată, procurorii susţin că Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro. Urmărilea penală a început în septembrie 2013, dar dosarul nu a ajuns încă în instanţă. Acum, Silaghi beneficiază de imunitate parlamentară, chiar dacă în decembrie 2013 DNA a cerut Parlamentului European ridicarea imunităţii. Acest lucru nu s-a întâmplat până în ziua de azi.

Într-un material redat în presă de senatorul Valer Marian este precizat că în perioada cât a fost consilier judetean (2000-2004), Ovidiu Silaghi ar fi fost acuzat ca a adus firma Gaz Vest Arad la Satu Mare în scopul introducerii gazului metan în 28 de localităţi din judeţ şi că, pentru încheierea contractului de execuţie ar fi solicitat pentru el şi pentru preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean “un comision” de 300.000 de dolari. Aceeaşi sursă citată informa că în 2007, când era deputat şi ministu, Silaghi a avut un dosar penal la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care a fost cercetat pentru o infracţiune de abuz în serviciu, comisă în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ sş Industrie Satu Mare.

Tot în calitate de deputat şi ministru, Silaghi a avut în 2008 un dosar la DNA în care a fost cercetat pentru infracţiunea de trafic de influenţă, întrucât a intervenit în cazul lichidîrii judiciare a celei mai mari fabrici de mobilă din Satu Mare.  Senatorul Valer Marian preciza în ziarul cotidianul.ro că Ovidiu Silaghi ar fi scăpat însă basma curată, cel puţin până în prezent, în toate dosarele susmenţionate, beneficiind de protecţia procurorului şef Marius Iancu de la Serviciul teritorial Oradea al DNA, în a cărei competenţă teritorială se află judeţul Satu Mare.

Vă recomandăm şi

Parveniţii politicii româneşti. Cel mai influent om din Bihor, cercetat de DNA

Cine sunt cei care ne conduc judeţul. Politicienii care ne decid soarta

Un influent politician din Cluj: Ioan Rus, ministrul Transporturilor

Cum au făcut avere baronii de Dâmboviţa. Traseele politice ale lui Ţuţuianu, Popescu şi Stan

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite