Gelurile antibacteriene, substanţe folositoare sau adevărate otrăvuri pentru organism? Ce boli pot provoca înlocuitorii săpunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii dermatologi nu sunt încrezători în puterea gelurilor antibacteriene de distrugere a bacteriilor
Medicii dermatologi nu sunt încrezători în puterea gelurilor antibacteriene de distrugere a bacteriilor

Viteza cu care se petrece totul în secolul XXI afectează şi igiena zilnică. Multe persoane înlocuiesc spălatul pe mâini cu gelurile antibacteriene, însă medicii dermatologi susţin că eficienţa lor este una redusă. Mai mult de atât, produsele antibacteriene conţin substanţe ce pot provoca afecţiuni grave precum cancerul, alergii, boli neurologice şi chiar infertilitate.

Invenţia gelului antibacterian a reprezentat pentru multe persoane încă un prilej numai bun de a economisi timp, înlocuind spălatul pe mâini cu aplicarea acestei substanţe ce promite, conform producătorilor, eliminarea bacteriilor în proporţie de 99%. Medicii dermatologi nu se arată încrezători în eficienţa acestora, subliniind faptul că în spatele promisiunilor se află mai degrabă o campanie de marketing menită să aducă după ea numai profit.

“Când un producător va realiza un studiu prin care să dovedească că produsul său poate într-adevăr să înlăture 99 la sută din microbi, atunci am să cred. Nu pot să consider aceste produse total nefolositoare, însă gradul de eficienţă este probabil pe la 50 la sută maxim 60 la sută. Cred că firmele care comercializează astfel de produse, la fel ca toate celelalte de altfel, nu îşi doresc altceva decât să îşi mărească profiturile“, declară Marcel Nechita, medic dermatolog.

Medicul dermatolog mai spune că produsele antibacteriene care se găsesc pe rafturile magazinelor omoară mai degrabă microbii obişnuiţi ai pieli şi nu pe cei patogeni. 

Microbii obişnuiţi ai pilele pot fi îndepărtaţi cu ajutorul acestor dezinfectate, însă nu şi microbii patogeni care pot cauza boli şi care implicit sunt mai rezistenţi. Pentru ca toată lumea să înţeleagă, piele noastră a fiecăruia este acoperită cu microbi inofensivi şi care pot fi înlăturaţi prin simpla spălarea cu săpun sau a acestor geluri. Din păcate microbii patogeni care pot provoca o sumedenie de alergii ale pieli şi care odată intraţi în organism cauzează boli grave nu pot fi îndepărtaţi prin folosirea produselor antibacteriene. Oamenii să nu se bazeze că nu se vor îmbolnăvi dacă le folosesc“, spune Marcel Nechita . 

Pericolul din sticluţele antibacteriene

Pe lângă protecţia redusă, şi substanţele folosite în producerea lor pot fi foarte periculoase. Dacă unele dintre ele conţin alcool, alţi producători folosesc triclosan. Această substanţa este una foarte puternică, fiind folosită îndeosebi în componenţa produselor precum săpunul sau detergentul, dar este şi un ingredient activ în pesticide.

“Triclosanul este o substanţă dezinfectată foarte bună şi tocmai de aceea cine o foloseşte trebuie să aibă foarte mare grijă întrucât poate produce şi mult rău. Cei care o folosesc se confruntă frecvent cu reacţii alergice puternice. A fost folosit şi ca agent care cauzează formarea bacteriilor rezistente la antibiotice şi este capabil să se absoarbă rapid în piele, o usucă foarte tare şi poate să ajungă în sânge. Odată ajuns în sânge, triclosanul poate provoca afecţiuni grave, cum sunt cancerul, alergiile, boli neurologice şi chiar infertilitate“, explică medicul. 

Având în vedere toate acestea, specialiştii îi sfătuiesc pe oameni să se informeze bine înainte de a folosi geluri antibacteriene şi totodată să înveţe să le folosească corect. “Nu putem face nimic în privinţa stopării comercializări acestor produse antibacteriene, însă putem să le sugerăm oamenilor să le utilizeze corect. În primul rând acestea se folosesc strict pentru piele. Este recomandat a nu fi folosite pentru faţă şi să se evite contactul cu urechile şi ochii. Să nu se folosească pe pielea copiilor, mai ales a celor sub patru ani întrucât fizionomia pilelii lor este foarte diferită la aceste vârste fragede. Sunt geluri pe care scrie să pot fi folosite începând de la vârsta de doi ani. Nu vă încredeţi deloc, este foarte periculos pentru cei mici“, concluzionează doctorul Marcel Nichita. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite