FOTO VIDEO „Amicii rozelor“ au făcut o demonstraţie de tăiat trandafirii, într-un rozariu din curtea SPAS Satu Mare

FOTO VIDEO „Amicii rozelor“ au făcut o
demonstraţie de tăiat trandafirii, într-un rozariu din curtea SPAS Satu Mare

Acţiunea a avut loc în curtea SPAS Satu Mare, acolo fiind amenajat un rozar cu peste 100 de soiuri de trandafiri    FOTO Cristina Cîcău

În curtea sediului SPAS Satu Mare a avut loc vineri o demonstraţie de tăieri de primăvară ale trandafirilor, avându-l ca invitat pe Ştefan Wagner. Acesta este creator român de trandafiri, preşedinte onorific al Asociaţiei Amicii Rozelor. Ştefan Wagner a oferit o demonstraţie dar şi câteva sfaturi de tăiere corectă a trandafirilor.

Tăierile de trandafiri au fost făcute chiar de preşedintele la nivel naţional al asociaţiei, clujeanul Ştefan Wagner, care le-a explicat celor prezenţi cum se taie corect trandafirii. La venirea primăverii, toate ramurile uscate ale trandafirilor trebuie tăiate, iar cele care au avut de suferit din pricina îngheţului se scurtează.

"Toamna târziu, înainte de îngheţ, se recomandă o tăiere a tufelor la o înălţime de 1-1,5 metri. Însă tăierea pentru creştere şi dezvoltare se face primăvara", a explicat acesta.

Acesta a atras atenţia, explicând că nu trebuie lăsate bifurcaţii şi că ramurile uscate trebuiesc a fi tăiate de la bază, pentru a nu rămâne uscături pe cât posibil. O altă regulă de bază este tăierea ramurilor subţiri foarte scurt, iar cele groase se lasă mai lungi.

Pentru începătorii în grădinărit, îngrijirea trandafirilor pare a fi o artă misterioasă. Curăţarea corectă a tulpinilor ajută la regenerarea şi înmulţirea florilor, însă modul îngrijirii tufei depinde de specie. 

Curăţarea de primăvară are avantajul că mugurii buni sunt mai uşor de distins de cei îngheţaţi sau uscaţi de tot. După ce identifici mugurii răi, îi poţi tăia simplu, de deasupra, nu de lângă tulpina-mamă. În procesul de cărăţare, ai nevoie de o foarfecă tăioasă, mănuşi groase de protecţie, un săculeţ pentru strâns mugurii uscaţi, sapă şi fertilizator.

Ştefan Wagner spune că scopul curăţirii tufei de trandafiri este acela de a îndepărta tulpinile neproductive, care împiedică dezvoltarea unora noi sau le răpesc din lumina soarelui. Începe prin a tăia lujerii încâlciţi. Apoi, retează ramurile mici, care nu au decât una-două frunze. Tulpinile maronite şi alţi lujeri care au semne de distrugere trebuie, de asemenea, îndepărtate.

Inginerul dr. Ştefan Wagner a vizitat vineri pentru a treia oară rozariul din Satu Mare, prima sa vizita având loc în anul 2010când a fost primul val de înflorire a florilor.

Ştefan Wagner a creat în cei 40 de ani de carieră 45 de soiuri de trandafiri. În municipiul Satu Mare, de mulţi ani încoace, mai multe exemplare din soiurile create de Ştefan Wagner pot fi admirate în Centrul Nou, cum ar fi soiul “Foc de tabară” care îl regăsim în faţa primăriei.

Acţiunea a avut loc în curtea SPAS Satu Mare, acolo fiind amenajat un rozar cu peste 100 de soiuri de trandafiri.  

Vă recomandăm şi

VIDEO Prima ninsoare din acest sezon a căzut peste trandafirii înfloriţi, la Constanţa

Avertizările meteorologilor au fost depăşite. Cu toate că pe litoral era anunţat cod galben de vânt, vremea s-a schimbat brusc şi după o zi cu soare a venit prima zăpadă din acest sezon.

Deţinuţii pun umărul la înfrumuseţarea oraşului

Scuarul de pe Str. Gen. Eremia Grigorescu, fosta Gării, primeşte o nouă înfăţişare zilele acestea, graţie lucrărilor executate în cadrul campaniei de curăţenie de primăvară. Gardul viu se completează cu arbuşti, acolo unde este necesar, pe mijloc se plantează trandafiri, tuia şi arbori de talie mică, cum ar fi dud plângător sau caragana.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: