FOTO Un român este posesorul celui mai vechi laptop din lume. Bărbatul speră să vândă aparatul încă funcţional pentru a-şi cumpăra unul modern

FOTO Un român este posesorul celui mai vechi laptop din lume. Bărbatul speră să vândă aparatul încă funcţional pentru a-şi cumpăra unul modern

Epson HX-20 este considerat ca fiind primul laptop din lume FOTO Cristina Cîcău

Iosif Bondici, un locuitor din Satu Mare, deţine un exemplar din cel mai vechi laptop din lume, Epson HX-20. Bărbatul, profesor de electronică, speră să vândă aparatul încă funcţional pentru a-şi cumpăra un laptop modern.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un exemplar din cel mai vechi laptop din lume, Epson HX-20, considerat ca fiind primul notebook şi computer portabil, anunţat în anul 1981 şi lansat comercial la nivel mondial în 1983, se află de doi ani de zile în posesia unui profesor de electronică din Satu Mare.
 
Iosif Bondici (64 de ani) a primit laptopul cadou din partea fiului său, care ştia că tatăl lui este pasionat de electronică. Calculatorul, o veritabilă piesă de muzeu, a fost găsit abandonat în Italia, într-una dintre clădirile fabricii unde lucrează fiul bărbatului. Laptopul Epson HX-20 este de dimensiunea unei coli A4, cântăreşte 1,5 kilograme şi este în stare perfectă de funcţionare. Cu toate acestea, Iosif Bondici vrea să vândă aparatul, pe care cere 500 de euro, bani cu care îşi doreşte să-şi achiziţioneze un laptop performant.
 
Computer găsit din greşeală
„Băiatul l-a găsit abandonat într-una dintre clădirile firmei la care lucrează în Italia şi mi l-a adus. Am rămas plăcut impresionant când mi-am dat seama ce este de fapt“, mărturiseşte profesorul Iosif Bondici.
 
În ultimii doi ani, Iosif Bondici a încercat să desluşească sistemul de utilizare a laptopului. Chiar dacă este conştient de valoarea acestuia, a scos laptopul la vânzare. Bărbatul spune că nu se descurcă cu el, deşi este priceput în acest domeniu, pentru că sistemul de utilizare a laptopului este unul pe care nu-l cunoaşte şi i-ar lua mult timp să-l înveţe.
 
„Vreau să-l vând pentru că nu ştiu ce aş putea face cu el. Poate există vreun colecţionar căruia i-ar fi de mai mare folos. Eu măcar cu banii aceştia aş putea să-mi achiziţionez un laptop modern“, spune sătmăreanul.
 
Decis să obţină cât cere
 
Profesorul adaugă că a fost contactat de numeroase persoane interesate de acest produs, dar încă nu l-a dat pentru că fiecare încerca să mai negocieze preţul acestuia. Iosif Bondici nu vrea să lase din preţ şi spune că aşa mai bine nu-l dă.
 
„Nu vreau să-l dau aşa, numai să scap de el. Dacă cineva îmi dă cât cer, atunci îl dau. Dacă nu, rămâne la mine“, adaugă sătmăreanul.
 
Chiar dacă este în stare perfectă de funcţionare, computerul este doar o piesă de muzeu, performanţele sale fiind foarte reduse în comparaţie cu laptopurile de azi. Iosif Bondici lucrează de 30 de ani ca profesor de electronică la Grupul Şcolar UNIO din Satu Mare.
 
Performanţa lui Epson HX-20
 
Epson HX-20 este considerat ca fiind primul laptop din lume. Realizarea lui a fost anunţată în noiembrie 1981, dar a început să fie vândut pe scară largă în anul 1983. Considerat de BusinessWeek Magazine ca „a patra revoluţie în materie de calculatoare personale“, laptopul Epson HX-20 este în general considerat atât primul notebook, cât şi primul computer portabil.
 
Laptopul Epson este de dimensiunea unei coli A4 şi cântăreşte aproximativ 1,5 kilograme. Are  o tastatură full-transit cu 68 de taste, baterii reîncărcabile Ni-Cd şi 16 KB memorie RAM, cu posibilitate de upgradare la 32 KB. Laptopul are ecran LCD ce afişează doar patru rânduri de text simultan, este dotat cu imprimantă cu hârtie de mărimea unui bon fiscal şi o minicasetă ca dispozitiv de stocare.
 
Vă recomandăm şi

Epson HX-20 este considerat ca fiind primul laptop din lume. Realizarea lui a fost anunțată în noiembrie 1981, dar a început să fie vândut pe scară largă în anul 1983

Imagini din aceeasi galerie
  • Epson HX-20 este considerat ca fiind primul laptop din
lume. Realizarea lui a fost anunțată
în noiembrie 1981, dar a început să fie vândut pe scară largă în anul 1983
  • Considerat de BusinessWeek Magazine ca „a patra
revoluție în materie de calculatoare personale“, laptopul Epson HX-20 este
în general considerat atât primul notebook, cât și primul computer portabil
  • Laptopul Epson este de dimensiunea unei coli A4 și cântăreşte
aproximativ 1,5 kilograme
  • Are  o tastatură full-transit cu 68 de taste, baterii reîncărcabile
Ni-Cd și 16 KB memorie RAM, cu posibilitate de upgradare la 32 KB
  • Poseosorul lui este un sătmărean, profesor de electronică, care speră să vândă aparatul încă
funcțional pentru a-și cumpăra un laptop modern
  • Laptopul are ecran
LCD ce afişează doar patru rânduri de text simultan, este dotat cu imprimantă
cu hârtie de mărimea unui bon fiscal şi o minicasetă ca dispozitiv de stocare
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările