Festivalul care leagă Crăciunul de Anul Nou: datini şi obiceiuri de iarnă din Ţara Oaşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a doua şi în a treia zi de Crăciun, în Ţara Oaşului, în localitatea Negreşti-Oaş, are loc a 16-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă.

Oraşul Negreşti-Oaş va găzdui în perioada 26-27 decembrie cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în a doua zi de Crăciun, la ora 12.30, în Catedrala Ortodoxă din centrul capitalei Ţării Oaşului.

La eveniment sunt invitaţi colindători şi din alte zone ale ţării precum Maramureş şi Sibiu, dar şi din comunităţile româneşti din Ungaria şi Transcarpatia.

Festivalul va începe cu Parada portului popular, în cadrul căreia colindătorii vor mărşălui pe strada Livezilor din oraş şi se vor opri la Catedrala Ortodoxă, locul în care se va desfăşura şi festivalul, relatează satmareanul.net.

Evoluţia artiştilor va fi urmărită de un juriu care va stabili şi câştigătorii festivalului şi va premia formaţiile artistice prezente, după următoarele criterii: cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor şi aspectul general al grupului de colindători.

Premiile vor fi acordate pe secţiuni şi anume: „Colinde” şi „Teatru cu măşti”.

Potrivit organizatorilor, premiul pentru locul I va fi de 400 de lei, pentru locul II – 300 de lei şi pentru locul III – 200 de lei. De asemenea, juriul va acorda şi premii speciale a câte 150 de lei. Fondul total de premiere este de 5.000 lei.

Ziua de 26 decembrie se va încheia cu un spectacol de lasere, o surpriză oferită de Primăria Negreşti-Oaş. A doua zi va avea loc conferinţa „Patrimoniul cultural al Ţării Oaşului şi rolul său în creşterea potenţialului turistic al zonei”.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură, Autoritatea Naţională pentru Turism iar printre co-organizatorii festivalului amintim Consiliul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Mai puteţi citi:

VIDEO Obiceiuri păgâne de Crăciun în Ardeal: sacrificarea porcilor, mersul cu turca şi urările de Calende

FOTO Ghiţă. Cronica românească a unei sacrificări anunţate

Tot ce trebuie să ştii despre porcul de Crăciun: cum se negociază preţurile în fiecare oraş. Cât ne recomandă medicii să mâncăm şi capcanele de după post

EXCLUSIV Crăciunul care atestă primul dans românesc în Ardeal. Cum au petrecut împreună măcelarii unguri şi români în urmă cu 400 de ani

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

FOTO Meşteşugarii care aduc şezătoarea în mileniul trei. Ucenic la 10 ani

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite