Festivalul care leagă Crăciunul de Anul Nou: datini şi obiceiuri de iarnă din Ţara Oaşului

Festivalul care leagă Crăciunul de Anul Nou: datini şi obiceiuri de iarnă din Ţara Oaşului

Un mic locuitor din Ţara Oaşului FOTO: satmaneanul.net

În a doua şi în a treia zi de Crăciun, în Ţara Oaşului, în localitatea Negreşti-Oaş, are loc a 16-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oraşul Negreşti-Oaş va găzdui în perioada 26-27 decembrie cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în a doua zi de Crăciun, la ora 12.30, în Catedrala Ortodoxă din centrul capitalei Ţării Oaşului.

La eveniment sunt invitaţi colindători şi din alte zone ale ţării precum Maramureş şi Sibiu, dar şi din comunităţile româneşti din Ungaria şi Transcarpatia.

Festivalul va începe cu Parada portului popular, în cadrul căreia colindătorii vor mărşălui pe strada Livezilor din oraş şi se vor opri la Catedrala Ortodoxă, locul în care se va desfăşura şi festivalul, relatează satmareanul.net.

Evoluţia artiştilor va fi urmărită de un juriu care va stabili şi câştigătorii festivalului şi va premia formaţiile artistice prezente, după următoarele criterii: cel mai original program artistic, autenticitatea colindelor şi aspectul general al grupului de colindători.

Premiile vor fi acordate pe secţiuni şi anume: „Colinde” şi „Teatru cu măşti”.

Potrivit organizatorilor, premiul pentru locul I va fi de 400 de lei, pentru locul II – 300 de lei şi pentru locul III – 200 de lei. De asemenea, juriul va acorda şi premii speciale a câte 150 de lei. Fondul total de premiere este de 5.000 lei.

Ziua de 26 decembrie se va încheia cu un spectacol de lasere, o surpriză oferită de Primăria Negreşti-Oaş. A doua zi va avea loc conferinţa „Patrimoniul cultural al Ţării Oaşului şi rolul său în creşterea potenţialului turistic al zonei”.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Casa Orăşenească de Cultură, Autoritatea Naţională pentru Turism iar printre co-organizatorii festivalului amintim Consiliul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Mai puteţi citi:

 
 
 
 

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

FOTO Meşteşugarii care aduc şezătoarea în mileniul trei. Ucenic la 10 ani

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările