Euro Cassa a „uitat“ să restituie banii deponenţilor

Euro Cassa a „uitat“ să restituie banii deponenţilor

Marius Marei este unul dintre sătmărenii păgubiţi

Societatea de tip piramidal gen Caritas este în lichidare şi are datorii către oamenii care au depus bani. Toate organele de cercetare şi de control care au efectuat anchete în acest caz i-au îndreptat pe păgubiţi spre instanţa civilă. Zece ani au trecut de când a fost înfiinţată firma Euro Cassa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Euro Cassa, societate de tip piramidal gen Caritas, a fost înfiinţată în anul 2000 în mai multe oraşe, înclusiv la Satu Mare. Societatea încasa lunar bani de la sute de sătmăreni, iar la finalul contractului, suma strânsă reprezenta o garanţie imobiliară.
Păgubiţii Euro Cassa nu şi-au recuperat banii investiţi nici la ora actuală. Administratorul firmei a fost anchetat în 2005 pentru nerespectarea contractului, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a stabilit că aceasta nu se face responsabil de nimic, aşa că dosarul a fost închis cu neînceperea urmăririi penale.

Matei Rodica a încheiat în februarie 2001 un contract de mandatare pe 8 ani de zile. „Aveam de plătit lunar suma de 1.200.000 de lei vechi, din care 400.000 de lei reveneau societăţii, iar după opt ani trebuia să primesc 80 de milioane lei vechi. Această suma reprezenta o garanţie imobiliară în vederea achiziţionării unei locuinţe“, a declarat sătmăreanca. În anul 2003 au apărut primele zvonuri legate de încasarea în mod ilegal a acestor bani, iar Rodica Matei a depus o cerere de retragere şi reziliere a contractului. „Am depus şi o plângere la Ministerul Justiţiei care a redirecţionat-o spre Judecătoria Satu Mare“, a mai spus Rodica Matei.

Au depus o nouă plângere în 2009
La vremea respectivă, atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, cât şi Poliţia şi Finanţele Publice au demarat anchete. „Nerespectarea contractelor nu constituie fapte de natură penală, iar singura cale de atac este instanţa civilă“, a declarat Ana Mălăiescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Administratorul, Anetta Mekker, cercetată de Parchet a primit neînceperea urmăririi penale, iar dosarul a fost închis, la fel ca şi societatea.

În baza evidenţelor existente, finanţiştii au stabilit că Euro Cassa a încasat de la deponenţi  ca fonduri proprii ale acestora suma de 1.168.020 lei bani din care doar jumătate a revenit deponenţilor. Diferenţa nu a putut fi justificată legat de societate. „Societatea a fost amendată şi închisă la scrurt timp. Este o firma gen Caritas, unde oamenii îşi pot recupera banii doar cu ajutorul instanţei“, a declarat gavril Cuzdriorean, purtătorul de cuvânt al Finanţelor Publice Satu Mare.

O nouă pângere
Soţul femeii, Marius Matei, a depus în 2009 o nouă plângere la Poliţie, iar în urma anchetei s-a dovedit că trebuie să primească de la societate suma de 2.292 lei, suma la care se adaugă  238% , indicele de creştere a preţului de consum, calculat în perioada februarie 2001 – februarie 2009, data la care expira contractul pe cei 8 ani de zile. Ultimul administrator al societăţii, Iohann Merk a declarat că firma este în lichidare, însă în momentul de faţă nu sunt bani pentru achitarea datoriilor. „Nu mai am treabă cu firma, este în lichidare. Păgubiţii trebuie să-şi rezolve treburile cu recuperatorii“, a declarat Iohann Merk.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: