Eminesciene de nota zece: Adina şi Dalia sunt prietene şi singurele sătmărence cu nota zece la BAC (GALERIE FOTO)

Eminesciene de nota zece: Adina şi Dalia sunt prietene şi singurele sătmărence cu nota zece la BAC (GALERIE FOTO)

Satu Mare: Prietene de nota 10 la BAC

Prietene la cataramă, Dalia şi Adina sunt singurele absolvente din Satu Mare care au luat nota maximă la Bac în acest an. Fetele au absolvit Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" şi se pregătesc de admitere la medicină şi arhitectură.

Vezi aici GALERIE FOTO cu fetele la şcoală

Dalia Nadina Cora şi Adina Laura Pop au obţinut zece pe linie la examenul de bacalaureat din acest an, deşi promovabilitatea pe judeţul Satu Mare se situează sub media pe ţară. Fetele au fost dintotdeauna bune la învăţătură, Dalia a terminat liceul cu media generală de 9,81, iar Adina, cu media generală 9,67. Mulţumite de succesul la Bac, fetele spun că nu gradul de dificultate al subiectelor este problema, ci contează cât de bine e pregătit fiecare elev. „Atunci când ştii că viitorul tău depinde de un examen atât de improtant, înveţi. Cred că fiecare trebuie să treacă examenul dacă depune un efort minim şi învaţă cel puţin două săptămâni", spune Adina. Ea a învăţat în toţi anii de liceu, dar pentru Bacalaureat a tras tare două săptămâni. „Nu te poţi prezenta la examene fără să înveţi cel puţin de nota cinci şi aşteptându-te să-ţi facă altcineva lucrarea ori să poţi copia", spune şi Dalia.

Ciocolată, cafea şi studiu noaptea
Fetele recunosc că nu este uşor să obţii nota 10.00 pe linie, dar există o reţetă a succesului, pe care fiecare în parte trebuie să o descopere şi să şi-o însuşească.
„Eu am învăţat mai mult noaptea, când a fost linişte totală în casă. După-masa dormeam, apoi cafea, ciocolată, iar de la 18.00 până la 4.00 dimineaţa, studiu. De multe ori mă trezeam în grădină repetând cu voce tare «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război», dar uite că a meritat", spune Dalia.
Adina a studiat mai mult ziua, iar asta pentru că părinţii au lăsat-o în pace timp de două săptămâni. „Eu am studiat mai mult ziua, de bună dimineaţă. Am luat o pauză de somn la miezul zilei, după care din nou studiu. Într-adevăr, e solicitant şi uneori am simţit că mi-a fost deajuns. În ultimele zile, deja mama era cea care îmi atrăgea atenţia că e timpul să mai şi dorm. De multe ori m-am culcat cu comedia citită sub plapumă, la lumina telefonului", mărturiseşte Adina.
Olimpice şi năzdrăvane
Tinerele spun că şi-au trăit din plin anii de liceu, au şi chiulit de la şcoală, au ieşit şi în cluburi, însă când a fost vorba de studiu au studiat. Adina a fost olimpică timp de şase ani, până în clasa a X-a la matematică, iar Dalia a iubit dintotdeauna biologia şi româna, la ambele fiind olimpică la nivel judeţean timp de şapte ani.
Acum Dalia se pregăteşte de admitere la medicină la Cluj-Napoca, iar Adina vrea să studieze arhitectura, tot la Cluj. Tinere şi ambiţioase, sătmărencele speră să fie la fel de bune prietene şi, de ce nu, cel puţin colege de apartament în capitala Ardealului.
Doar trei din cei 193 de absolvenţi de la Colegiul „Mihai Eminescu" nu au luat Bacalaureatul. La Grupul Şcolar de Construcţii Maşini UNIO, doar şapte din cei 90 de elevi au obţinut note de trecere. La Ardud, niciun elev nu a trecut examenul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: