Drepturi: Șvabii deportați cer despăgubiri în instanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puțin de 2.500 de persoane au acționat din martie și până acum statul în judecată pentru a obține despăgubiri morale. Legea 221 din 2 iunie 2009 le conferă dreptul de a încasa bani pentru suferința trăită în perioada martie 1945 – decembrie 1989.

I-au luat de mici copii de lângă părinți și frați și i-au dus forțat în lagărele de muncă din Rusia. Așa și-au petrecut tinerețea mii de șvabi, duși la muncă în perioada 1945 – 1949. Acum, după o jumătate de secol, 2.500 de deportați din întreg județul Satu Mare dau statul în judecată și cer despăgubiri morale pentru suferința trăită în acele lagăre.
Legea 221 din 2 iunie 2009, privind condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora, pronunțate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, permite acestor persoane să acționeze gratuit în instanță și chiar să ceară și să obțină despăgubiri în bani. Până la ora actuală, din cele 2.500 de cereri cu acest obiect depuse pe rolul Tribunalului Satu Mare, peste 500 au fost soluționate.
„Chiar dacă legea a intrat în vigoare anul trecut, în martie, anul acesta a început avalanșa de dosare. Cred că oamenii au aflat acum, au fost mobiliziați și încearcă să obțină despăgubiri pentru suferința trăită. Din cele 2.500 de dosare, doar 5 % reprezintă condamnații politici, restul regăsindu-se în categoria celor deportați. Satu Mare se află pe primul loc în topul județelor din țară cu cele mai multe dosare privind acest obiect“, a declarat judecătorul Rodica Grosoș Maxim, președintele Tribunalului Satu Mare.

21 de zile au mers cu trenul

Szilagyi Istvan, de 82 de ani, din comuna Căpleni, județul Satu Mare, este unul dintre cei 350 de localnici care au fost duși cu forța în lagărele din Rusia. „Ne-au chemat la căminul din localitate și ne-au spus că au nevoie de noi trei zile. Însă soldații ruși ne-au băgat într-un tren de animale și am mers timp de 21 de zile, până în Rusia. Nu am primit mâncare deloc, norocul meu a fost că mi-am pregătit merinde pentru cele trei zile, așa cum ni s-a spus. Am trăit un calvar“, a declarat Szilagyi Istvan, de 82 de ani.
Fără duș și toaletă
În cele 21 de zile petrecute în tren, șvabii trăiau în condiții mizere. „Nu ne-am putut spăla, nevoile ni le făceam într-o gaură făcută în podeaua vagonului“, a declarat acesta. Greul însă a venit abia în momentul în care a fost pus să muncească în minele de mercur. „Stăteam în genunchi și dădeam cu lopata. A fost greu, mâncam doar varză și sare, felul I și felul II, de două ori pe zi. Carne nu am văzut în cei patru ani“, a mai spus acesta. Bărbatul a cerut instanței de judecată 1.500 lei pentru fiecare zi petrecută acolo, însă termenul de judecată este fixat abia peste câteva luni.

Bani recuperați greu

Judecătorul stabilește, în funcție de chinul și zilele petrecute în lagăre, sumele pe care să le acorde drept despăgubire. „Omul cere și până la un milion de euro, însă nu putem acorda așa ceva. În general, sumele acordate de noi variază între 30.000 şi 50.000 lei. Cea mai mare a fost de 70.000 lei“, a mai spus președintele Tribunalului Satu Mare.
Chiar dacă la prima instanță, deportații au câștig de cauză, Direcția Finanțelor Publice, reprezentantul statului, contestă decizia, astfel încât dosarele ajung la Curtea de Apel Oradea, iar mai apoi la Înalta Curte de Casație şi Justiţie. „Abia în doi ani de zile vor avea în mână o sentință irevocabilă“, a mai spus judecătorul Rodica Grosoș.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite