Doi investitori au construit un centru de recreere de 1 milion de euro într-un sat fără niciun locuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Eteni din judeţul Satu Mare a dispărut din statisticile de evidenţă a persoanelor după inundaţiile din 1970, centrul de recreere ridicat recent acolo fiind singura clădire cu număr de casă din sat.

Despre localitate Eteni, care aparţine de comuna Odoreu, orice sătmărean ştie că este satul fără niciun locuitor. Practic, această aşezare nu are nici o casă, fiind măturată de pe faţa pământului la inundaţiile din 1970. Ultimii locuitori rămaşi după inundaţii, care au avut casele rămase în picioare, au fost mutaţi, astfel că satul Eteni există doar pe hartă, fără a exista cu locuitori înregistraţi în evidenţele populaţiei. 

După mai bine de 40 de ani, în satul Eteni a apărut primul număr de casă, şi nu este vorba de o casă de locuit, ci de ambiţia unor oameni de afaceri care doresc să repună pe hartă satul printr-un centru de recreere. 

„Practic noi suntem singurii locuitori din Eteni, vorba vine, suntem singurul număr de casă din Eteni, în rest acolo nu locuieşte nimeni. Am ales locaţia aceasta în primul rând pentru că dispuneam de un teren acolo, asociatul meu deţine 12 hectare pe marginea bălţii de pescuit din Eteni. Locaţia este foarte aproape de oraş, la aproximativ 10 km, în comună s-au mutat foarte multe familii tinere şi am decis să le oferim un loc re relaxare, aproape de casă, discret, unde să nu fie foarte mare înghesuială”, afirmă Bogdan Răzvan, unul dintre cei care au investit în acest centru recreaţional. 

Imagine indisponibilă

Centrul pe care ei l-au gândit doreşte să aducă pace într-un domeniu în care nimeni nu a văzut până acum rezolvare - conflictele din familiile unde unul din membrii este pescar, dar cei mici şi soţia nu îndrăgesc prea mult acest sport. Centrul pune la dispoziţie atât oportunitatea de pescuit cât şi cea de relaxare la piscină şi saună. 

„Noi venim cu o alternativă pentru familiile care în weekenduri stau despărţite pentru că unul din membrii, cel mai adesea tatăl, este la pescuit. De acum pot veni cu el şi soţia cu copii, aceştia putându-se bucura de piscină, de saună, de terenul de sport, în timp ce tatăl poate să pescuiască liniştit pe un loc cu un luciu de 9 hectare de apă”, mai afirmă Răzvan.

Centrul a fost realizat printr-un proiect pe fonduri europene care reprezintă o investiţie de aproape un milion de euro, investiţie care se va completa din 2019 cu locuri de cazare.

„Fiind sub tutela unui proiect pe fonduri europene, care aşa a fost scris, nu putem acorda locuri de cazare, dar de anul viitor după ce ieşim de sub supraveghere, avem de gând să mai realizăm şi o piscină exterioară şi locuri de cazare, pentru a oferi servicii complete.”, explică investitorul. 

Pentru a se ocupa de afacere Bogdan a lăsat viaţa de la Cluj şi afacerea pe care o are acolo, punându-şi toată încrederea în această afacere şi în viitorul ei. 

Imagine indisponibilă

„Multă lume ar spune că suntem nebuni că investim într-un sat fără locuitori, fără nici o persoană care locuieşte acolo, că facem un lucru imposibil. Ştim că va fi foarte greu pentru început, că riscăm multe, ne asumăn aceste riscuri şi suntem încrezători că putem da din nou viaţă satului Eteni. Suntem siguri că vom găsi persoane dornice de un eveniment discret, la marginea oraşului, firme care să ţină cursuri de perfecţionare în sala noastră de evenimente.”, mai afirmă antreprenorul (foto dreapta). 

Centrul recreaţional se va deschide în cursul acestei luni, după ce vor fi puse la punct ultimele detalii cu privire la furnizori şi personal. Pentru început serviciile de alimentaţie publică vor fi restrânse, tocmai din cauza problemelor cu personalul care se întâlnesc pe raza judeţului.

Imagine indisponibilă
Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite