Decizie surprizătoare pentru poliţiştii care aşteaptă avansările de Ziua Naţională a României. Ce a stabilit Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Andreica, reprezentat SNAP, Biroul Teritorial Satu Mare. foto. SNAP
Cosmin Andreica, reprezentat SNAP, Biroul Teritorial Satu Mare. foto. SNAP

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit ca neconstituţional evaluările poliţiştilor  prin ordin de ministru, aşa cum prevede Statutul Poliţistului, din 2011. Preşedintele organizaţiei din Satu Mare al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, poliţistul Cosmin Andreica, susţine că avansările în grad din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

În fiecare an de Ziua Naţională a României sărbătorită la 1 Decembrie, Inspectoratul General de Poliţie alocă un număr de locuri pentru poliţiştii care pot fi avansaţi în grad pentru fapte de eroism sau activitate deosebită. Anul acesta, modalitatea de avansare în grad urmează a fi schimbată prin publicarea unei noi legi în Monitorul Oficial, după ce Curtea Constituţională a României a stabilit că evaluarea poliţistului prin ordin de ministru, aşa cum este reglementată în Statutul Poliţistului, din anul 2011, este neconstituţională.

Decizia CCR vine după ce poliţistul sătmărean Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din judeţul Satu Mare, a ridicat această problemă privind excepţia de neconstituţionalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Poliţistului.

Curtea Constituţională a transmis, printr-un comunicat de presă, decizia luată marţi care este definitivă şi obligatorie.

“În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 26 alin. (3) din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, sunt neconstituţionale. Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a reţinut că, în esenţa sa, evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului-funcţionar public civil cu statut special, ţine de  exercitarea raportului de serviciu şi, în unele cazuri, de încetarea acestui raport, aşadar vizează statutul poliţistului, şi prin urmare, trebuie reglementată, potrivit art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituţie, prin lege organică. 

Mai mult, prin delegarea reglementării acestor  aspecte  importante  ministrului  de  resort se încalcă art. 1 alin. (4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi art. 1 alin. (5) din Constituţie în componenta sa referitoare la previzibilitatea legii.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Tribunalul Bucureşti - Secţia a II- contencios administrativ şi fiscal. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea  Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul de presă.

Evalurări profesionale după noua lege

 Cosmin Andreica, preşedintele Biroului teritorial Satu Mare al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie a subliniat că avansările în grad erau făcute subiectiv, motiv pentru care a iniţiat mai multe demersuri prin care să dovedească că avansările în grad trebuie să fie realizate după o lege organică.

"Eu sunt autorul excepţiei, practic poliţiştii erau evaluaţi din punct de vedere profesional după nişte indicatori de performanţă arbitrari, subiectivi şi care nu ţineau cont de realităţile operative. Eu am intrat într-un dosar pentru a o reprezenta pe o colegă care a fost evaluată profesional în anul 2012 şi contesta calificativul şi în cadrul acelui proces la Tribunalul Bucureşti am ridicat această excpeţie de neconstituţionalitate şi a fost trimisă la Curtea Constituţională şi a fost admisă", a spus Cosmin Andreica.

Cosmin Andreica susţine că decizia va fi curând publicătă în Monitorul Oficial, motiv pentru care pe viitor avansările în grad se vor face doar în baza unei legi organice.

" Se dovedeşte încă o dată că legea care reglementează statutul poliţistului suferă modificări de urgenţă pentru că este depăşită în contextul actualei situaţii economici, sociale şi politice din România. Decizia reproduce consecinţe pentru viitor, sigur cei care au fost avansaţi până în acest moment vor rămâne cu gradul profesional, însă pe viitor v fi nevoie de o lege organică care să reglementeze evaluarea profesională a poliţiştilor, iar anul acesta după publicarea în Monitorul Oficial nu se vor mai putea face evaluări după vechile prevederi", a explicat Andreica.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite