De ce este vitală schimbarea frecventă a tipului de antrenament făcut „la sală“. „Trebuie să scoţi muşchii din rutină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Introducerea de elemente noi în antrenamente duce la creşterea musculară - foto:machomen.ro
Introducerea de elemente noi în antrenamente duce la creşterea musculară - foto:machomen.ro

Antrenamentele în sala de forţă pot deveni uneori o rutină pentru organism şi fac ca musculatura să nu mai reacţioneze la mişcările realizate. Antrenorii recomandă schimbarea perioadică a antrenamentului sau cel puţin introducerea de elemente noi.

Majoritatea celor care merg la sala de forţă au un program bine definit. Aceştia ştiu în fiecare zi ce grupă sau ce combinaţii de grupe de muşchi vor antrena, ce exerciţii vor realiza şi câte repetări doresc să facă la fiecare exerciţiu.

Acest lucru este unul bun, pentru că orice sportiv are nevoie de disciplină şi de un program riguros ca să poată obţine rezultate, chiar dacă nu este vorba de un sportiv de performanţă ci de unul care practică sport doar pentru propria plăcere.

Problema la această categorie de oameni este atunci când devin prea disciplinaţi, aici fiind vorba deja de o rutină plictisitoare, atât pentru ei cât şi pentru musculatura lor. Cei care frecventează sala de forţă şi lucrează cu greutăţi doresc fie să slăbească, fie să crească în masa musculară. Problema este că, după o perioadă de timp cu acelaşi antrenament, muşchii se obişnuiesc şi nu mai dau acelaşi randament când vine vorba de creşterea lor. Creşterea muşchilor are rol şi în arderea stratului de grăsime care îi acoperă, deci şi cei care doresc să slăbească au parte de aceeaşi problemă.

Acum mai bine de 30 de ani, pe când câştiga ultimul său titlu de Mister Olympia, cunoscutul culturist şi actor Arnold Schwarzenegger recomanda celor care frecventează sălile de forţă să schimbe antrenamentul o dată la şase săptămâni.

„Prin schimbarea antrenamentului surprinzi muşchii, îi scoţi din rutină, le dai ceva nou de făcut, o mişcare nouă, o contracţie în plus, o altă poziţie din care lucrează un anumit exerciţiu, încordezi un muşchi în plus în timpul unui exerciţiu. Acest lucru face ca musculatura ta să se contracte mai puternic şi duce la o creştere musculară vizibilă, mai ales că după antrenamente îndelungate fără nimic nou, corpul intră într-un oarecare repaus”, afirmă Nicu Vonet, antrenor şi manager la Grand Fitness Satu Mare.

Schimbarea antrenamentului este un imbold psihologic pentru corp şi muşchi pentru a lucra mai puternic, un mod de a trezi muşchii şi de a le oferi o provocare nouă după ce au ajuns să se obişnuiască cu antrenamentele anterioare.

„Orice schimbare e bine venită, fie că este vorba de o repetare în plus, de un exerciţiu nou, de un antrenament nou cu totul, de o mişcare mai amplă sau o contracţie mai lungă.”, explică antrenorul Nicu Vonet.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite