De ce este important să ne relaxăm. Simptomele tensiunii interne care trebuie să ne îngrijoreze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Relaxarea este o stare cerută de fizicul şi psihicul unui om atunci când tensiunea şi încordarea pe care le resimte sunt critice. Psihologii afirmă că astfel de momente se pot evita dacă ne acordăm timp pentru relaxare chiar şi atunci când nu-i simţim nevoia.

Relaxarea este sinonimă cu odihna mentală. Este pauza  oferită creierului.

„Vei afla că relaxarea îşi cere drepturile atunci când apar unele simptome. Tensiunea mentală continuă e unul din ele. Încordarea şi concentrarea maximă sunt necesare atunci când ai de îndeplinit sarcini importante. Însă pauzele îţi sunt necesare! Dacă eşti prea tensionat, încep să apară greşelile. E un alt semn că încordarea continuă îţi face rău. Începi să greşeşti nepermis de mult. Capacitatea ta de a te concentra pe lucrurile care contează se diminuează mult, sau dispare complet! Apar tendinţele de amânare a unor lucruri importante. Ba chiar nevoia incontrolabilă de a fugi de realitate, de a te refugia în iluzie, de a evada măcar pentru o vreme din starea de tensiune. Indiferent de costurile evadării!”, prezintă psihologul Daniel Moiş principalele simptome care vă arată că aveţi nevoie de relaxare.

Când tensiunea interioară atinge cote greu de suportat, toată lumea caută cu orice preţ să se relaxeze, dar pentru acest lucru, spun psihologii, este nevoie de antrenament, pentru ca relaxarea să acopere nevoile psihice şi fizice. Acest lucru e necesar pentru a nu cădea într-o altă extremă, cea a dependenţelor de orice fel, de la băuturi, la mâncare sau medicamente, care să inducă o falsă stare de relaxare.

„Ideal e să refuzi să devii sclavul unor vicii. Adică să alegi confruntarea cu o realitate incomodă pe care să o gestionezi prin metode cât mai sănătoase. Există multe exerciţii simple, melodii relaxante, sau tehnici de mindfulness, antrenament mental. Acestea se învaţă, se exersează, şi pot fi utilizate oricând. Mai ales atunci când tensiunea şi încordarea tind să preia controlul asupra ta. Însă ultimul lucru recomandat este să aştepţi să devii mult prea tensionat, pentru a începe să iei măsuri”, mai afirmă psihologul.

Tot el mai explică faptul că există şi o anumită prevenţie a stării de tensionare şi încordare. Aceasta constă în acordarea de timp pentru relaxare chiar şi atunci când nu simţi nevoia, pentru ca astfel stările de tensiune să fie cel puţin amânate, dacă nu evitate în totalitate.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite