Cum să treci mai uşor peste Postul Crăciunului: „Fiecărui credincios i se potriveşte o anumită formă de post“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Postul Crăciunului durează 40 de zile, din 15 Noiembrie până în 25 Decembrie - foto:radioresita.ro
Postul Crăciunului durează 40 de zile, din 15 Noiembrie până în 25 Decembrie - foto:radioresita.ro

Postul presupune mult mai mult decât un regim alimentar, astfel că un duhovnic poate ajuta credinciosul să treacă mai uşor peste post, care e în primul rând o încercare psihologică şi abia mai apoi una fizică.

Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mântuitorului a început de câteva zile, mai exact din data de 15 noiembrie. Este un post de 40 de zile, iar cei care nu am mai ţinut posturi peste an până acum resimt deja după primele zile greutatea înfrânării.
 

Înfrânarea alimentară înseamnă scoaterea din alimentaţie, pentru 40 de zile, a alimentelor care conţin carne, lapte şi ouă şi orice derivaţi din aceştia. Mai mult, miercurea şi vinerea credincioşii care doresc să ţină postul aşa cum e scris la carte, trebuie să se abţină să găească cu untdelemn sau vin. 
 

Deşi postul are o serie de dezlegări la peşte, acesta nu este unul uşor, mai ales pentru cei care nu au mai postit până în prezent şi doresc să se supună acestui test de rezistenţă.
 

„Înainte de toate, orice om care posteşte şi face acest lucru cu dăruire şi credinţă, trebuie să aibă un duhovnic. Acesta e primul pas pentru a trece mai usor peste post, duhovnicul fiind acolo pentru a-l consilia, pentru a-l sprijini moral. Împreună cu duhovnicul stabilesc ce formă de post îi este potrivită credinciosului. Fiecare credincios e diferit, unul e mai sănătos trupeşte, altul e mai neputincios, unul lucrează fizic, intens, altul doar intelectual. Oricum persoanele care încep să postească trebuie întâi pregătite psihologic, catehizate, le trebuie explicat care este folosul şi importanta postului, atât trupeşte cât şi sufleteşte, argumentat scripturistic”, afirmă părintele Boldan Claudiu.

Acesta mai spune că nu se poate posti fără o pregătire psihică prealabilă, pentru că postul e mai mult decât un regim alimentar: e o dovadă de credinţă şi de iubire. Cei care postesc sunt sfătuiţi să citească mult în această perioadă din Sfintele Scripturi, despre viaţa sfinţilor, pentru a înţelege mai bine sacrificiul făcut de aceştia şi bucuria trecerii peste un post. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite