Cum să scapi de căpuşele care parazitează animalul de companie. Problemele grave pe care le pot produce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii veterinari atrag atenţia că proprietarii unor animale de casă au responsabilitatea să-i ducă periodic la controale de specialitate.

Animalul de companie reprezintă, pentru cei care îl au, un membru al familiei. Şi ca orice altă persoană din casă, şi lui trebuie să i se respecte anumite tabieturi, sieste şi dreptul la asistenţă medicală.

Schimbarea sezonului, din iarnă în primăvară, vine, pentru animalul de companie, cu unele tratamente prin care acesta este bine să le facă, pentru a avea parte de un an plin de energie.

„În mod normal, o dată la trei luni trebuie să se facă deparazitare internă şi externă a animalului. Dar lumea nu prea face deparazitarea externă, doar primavăra şi toamna, că ei afirmă că atunci sunt căpuşele active. Acestea sunt cel mai mare pericol în această perioadă. Căpuşele, odată ce ajung pe animal, se face contaminarea, respectiv trecerea parazitului la animal. Acest lucru se produce în momentul hrănirii căpuşelor infectate, prin saliva inoculată transcutanat. Parazitul pătrunde iniţial în hematii, se multiplică, secretă diferite toxine metabolice, cauzând astfel liza celulelor roşii, astfel că în timp se produce anemia”, afirmă Cristina Săvianu, studentă în an terminal la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj.

Căpuşele care ajung pe animalul de companie pot duce chiar la moartea acestuia, dacă nimeni nu sesizează destul de repede faptul că animalul a fost muşcat şi nu se urmează tratamentul necesar. Cel mai uşor de evitat această problemă este printr-o vizită la veterinar, pentru a supune animalul unei deparazitări interne şi externe.  

„Prevenţia este clară, control de rutină la medicul veterinar, necesitatea deparazitării interne şi mai ales externe, cu produse adecvate pentru  menţinerea sănătăţii lui! Astfel, prin menţinerea igienei corespunzătoare, atât a animalului cât şi adăpostului, previi riscurile majore a bolii, atât la om cât şi la animal”, mai afirmă studenta.

Aceasta nu este de acord cu gândirea clasică, cea potrivit căreia aceste deparazitări trebuie făcute doar primăvara, ea întâlnind mai multe cazuri de animale de companie muşcate şi iarna, astfel încât recomandă ca nu doar la intrarea în primăvară să se facă o vizită cu căţelul la veterinar, ci periodic. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite