Cum au reuşit un britanic şi o româncă să facă din povestea lor de iubire un business care să revoluţioneze, de la Satu Mare, industria maritimă a lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
submarine piese

INVESTIŢIE Britanicul Mike Turner a decis, acum zece ani, să se stabiliească la Satu Mare, după ce s-a îndrăgostit de o româncă, dar şi de locurile de aici. Iubirea celor doi a dus mai departe şi la o afacere pe care o deţin împreună, o fabrică de componente inovatoare pentru vapoare şi submarine, atrăgând clienţi din toată lumea.

Acum mai bine de zece ani, Mike Turner, un tânăr britanic, deja realizat profesional, a ajuns la Satu Mare unde s-a îndrăgostit. S-a îndrăgostit de locurile de aici, dar şi de o româncă. După o perioadă petrecută mai mult pe drumuri între Anglia şi România, cei doi au hotărât definitiv să rămână la Satu Mare, de unde era ea, şi să pună pe picioare ceea ce acum este Tie Services, o companie care fabrică pentru întreaga lume componente pentru submarine şi vapoare. Numele nu e de rezonanţă, cel puţin nu pentru români, dar e foarte cunoscut pentru britanici, spanioli, ruşi, coreeni, japonezi, dar şi pentru cercetători, miniştri şi transportatori. Este firma care inovează, prin munca celor peste 65 de angajaţi, părţi importante de pe vapoarele care se scaldă în apele oceanelor.

De altfel, afacerea pusă pe picioare de Mike Turner (42 de ani) şi de soţia sa, Corina, este, în prezent, una dintre cele mai importante firme la nivel mondial în domeniul inovaţiei în industriala navală. De la Satu Mare pleacă în toate colţurile lumii troliuri, sisteme hidraulice, construcţii metalice uriaşe care, mai apoi, sunt folosite pentru cercetarea fundului oceanelor, pe unele din cele mai mari vapoare, dar şi în diferite alte industrii care se folosesc de nave şi de submarine.

submarine piese

Guvernul Marii Britanii, printre clienţi

Businessul celor doi se evidenţiază prin faptul că nu este doar un livrator de produse, ci în fabrica din Satu Mare iau naştere prototipuri de piese, lucruri unicat, luate drept model pentru industria din acest domeniu. „Noi nu producem în serie nimic, noi facem piese separate pentru fiecare client în parte, facem prototipuri pentru fiecare tip de vas sau de submarin, în funcţie de ce are nevoie cel care ne comandă. La noi se proiectează şi tot la noi se execută”, ne spune Mike Turner, fondatorul afacerii.

Piesele care ajung în Anglia, Azerbaijan, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Norvegia, dar şi în alte colţuri ale lumii, fiind comandate de diverse firme sau de guverne, sunt, prin specificul lor, inovatoare. Astfel, pentru a putea onora o comandă, câte un angajat al firmei din Satu Mare petrece o perioadă mai lungă de timp în ţara clientului, pentru a-i oferi acestuia trainingul necesar utilizării piesei comandate. Dintre cei mai renumiţi clienţi se poate aminti Guvernul Marii Britanii. Cu cei 65 de angajaţi pe care îi are acum, firma reuşeşte să facă faţă unor contracte importante, precum unul semnat în valoare de un million de euro, semnat cu olandezii de la Fugro.    

submarine piese

Punct de lucru la malul mării

După cum afirmă Mike Turner, la început, clienţii din ţări dezvoltate erau sceptici când auzeau de piese pentru vapoare sau submarine făcute într-o făbrică aflată într-un orăşel din România. Acum, însă, având deja o carte de vizită cunoscută la nivel mondial, în halele din Satu Mare revin cu încredere marii industriaşi ai lumii.

Componentele care sunt realizate în fabrica sătmăreană sunt de multe ori oferite ca model la întâlnirile de profil din întreaga lume. Specialiştii noştri sunt chemaţi să ofere detalii, să adapteze creaţiile în funcţie de nevoile unor noi clienţi, să propună soluţii tehnice de funcţionare. Britanicul care deţine afacerea de la noi susţine că s-a ajuns la acest nivel cu paşi mici, siguri, alegând, încă de la început, să se formeze ca o afacere stabilă, iar mai apoi să o dezvolte. Pentru viitor există dorinţă de extindere, un punct de lucru aproape de Marea Neagră fiind pe lista de priorităţi a firmei. Pentru acest lucru, însă, cei de la Tie Services sunt încă în căutatea unui partener de afaceri potrivit.      
          

submarine piese

Acreditări la nivel mondial

În prezent, firma sătmăreană este în curs de a obţine certificatul de atestare a calităţii produselor, DNV (Det Norske Veritas - n.r.), una dintre cele mai importante acreditări care poate fi primită, la nivel mondial, în domeniul industriei maritime. Odată cu aceasta, şi firma urcă în clasamentele de specialitate, încrederea suplimentară adusă de certificate fiind aducătoare de comenzi şi duce la o extindere a activităţii. dorind că într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat să se apropie de portul românesc, pentru care să furnizeze produse inovatoare create de firma sa. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum vor arăta vapoarele de la intrările în oraşul Constanţa. Vedetele militare vor fi transformate de tineri în exponate de artă urbană

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite