Cum a reinventat un şvab întors în România vinul de Beltiug. Johann Brutler a readus vinul din Satu Mare pe piaţa mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Johann Brutler a făcut din vinul de Beltiug un brand recunoscut pe plan naţional şi internaţional. FOTO - facebook
Johann Brutler a făcut din vinul de Beltiug un brand recunoscut pe plan naţional şi internaţional. FOTO - facebook

Johann Brutler este un şvab sătmărean care după ce a trăit o bună bucată de timp în Germania a  revenit acasă şi a făcut din vinul de Beltiug un brand recunoscut la nivel naţional şi chiar internaţional. Johann Brutler s-a folosit de tradiţia şi istoria de zece secole a vinurilor de Beltiug, care acum sunt cunoscute de cei care apreciază un vin de calitate.

Ideea cultivării strugurilor şi a casei de vinuri le-a venit proprietarilor în urma unei călătorii, aceştia întemeiând firma în anul 1999. După 20 de ani petrecuţi în Germania Johann Brutler s-a hotărât să revină în România şi să pună pe picioare o afacere care încet începe să dea roade. Firma s-a dezvoltat în mod constant şi a cumpărat tot mai mult teren, ajungând la 15,5 hectare de la cele 2,5 iniţiale. Însă munca de dezvoltare nu s-a încheiat aici, întrucât terenurile populate în trecut şi părăsite în prezent aşteaptă încă să fie exploatate. Din păcate 25% din viţa plantată în 2006 a fost afectată de îngheţurile din luna mai, astfel că a fost nevoie de o replantare.

Paleta variată de soiuri ale regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri negri Pinot noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese,  Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din sortimentele de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc,  Riesling de Rin, Traminer şi Feteasca regală. „Ca un fapt interesant amintim că selecţia soiurilor de struguri este una deosebit de reuşită, având în vedere faptul că nu aveam experienţe cu aceste soiuri, sortimentele folosite în trecut azi nu ar mai face faţă, cu excepţia soiului de struguri albi denumit , Grünspitz, a cărui recultivare reprezintă o sarcină importantă pentru Nachbill în viitor. Şi vreau să vă spun că vinul bun se face peste tot unde este un bun profesionist şi care se implică serios în munca depusă ” , ne spune Brutler.

crama beltiug

A reînviat tradiţia vinurilor de Beltiug

Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085.

Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek - „bél" = interior, conţinut, „tek" - variantă a lui „tök" = dovleac).

În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă judeţul Satu Mare este amintit ca reşedinţă a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura şi enologia. În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu şvabi din Oberschwaben (Germania), unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.

De aceleaşi privilegii s-a bucurat şi familia  lui Johann Brutler care acum  este la a patra generaţie şi care la fel ca străbunii lui se ocupă cu vinicultura.

“Oricine străbate drumul Satu Mare - Zalău nu poate ignora lumea fermecătoare a dealurilor din Beltiug, vocea ademenitoare a pivniţelor micuţe, precum şi rândurile de vie aranjate soldăţeşte. Conform noii clasificări Beltiug aparţine acum de zona Dealurilor Satmarului, şi noi credem cu sinceritate în renaşterea gloriei de mai demult”, ne mai spune şvabul.

Fiul este mentorul tatălui

Oenologii pivniţei sunt Johann şi Edgar Brutler, tatăl şi fiul, ce produc vinuri de calitate utilizând o tehnologie simplă. Un rol important în crezul lor îl are naturalitatea, păstrarea originalităţii fructului. Cei ce degustă aceste vinuri sunt atinşi de pasiunea enologilor, de dragostea şi respectul lor faţă de această meserie, fără de care nici nu s-ar putea produce vinuri cu adevărat minunate.

Interesant este faptul că nu tatăl este mentorul fiului ci invers. „Fiul meu este inginer viticol şi ori de câte ori am nevoie de sfaturile lui îl sun la telefon şi mă consult cu el pentru toate problemele firmei. Chiar recent l-am sunat pentru o problemă importantă el răspunzându-mi de la celălalt capăt al firului tocmai din Africa de Sud, unde este plecat pentru nişte schimburi de experienţă. Importantă pentru noi este munca  adevărată susţinută, ce urmează un drum bine determinat, de la care nu e voie să te abaţi niciodată, întrucât în această meserie nu se poate alerga după succese rapide” , se destăinuie Brutler.

A doua mare pasiune a familiei Brutler este muzica. Dovada este şi chitara Fender Stratocaster şi boxele Marshall existente în sala de protocol a pivniţei de la Beltiug. De altfel şi figura de rocker trecut bine de vârsta a doua „trădează” acest hobby al lui Johann. „Ori de câte ori am posibiliatea îmi iau chitara şi improvizez câte o mică cântare cu melodii rock, blues sau jazz. Şi în acest domeniu fiul meu este peste mine în sensul că la un moment dat chiar era foarte aproape să intre la Academia de Jazz din Hanovra, însă decanul de acolo, un bun prieten de-al meu, mi-a spus că băiatul este foarte talentat dar să-l las să se mai coacă vreo 15 ani deoarece atunci va simţi cu adevărat jazz-ul”, spune Brutler.

Mândru că un etnic german este preşedintele României

Faptul că un etnic german, în persoana lui Klaus Iohannis, este preşedintele României nu a avut cum să treacă neobservat în discuţia noastră. Brutler  s-a întâlnit cu Iohannis când acesta era în campanie electorală la Satu Mare şi chiar le-a adresat o invitaţie celor din staff-ul acestuia să facă o vizită la cramele din Beltiug. "Normal că sunt mândru că un neamţ de-al meu este preşedintele României, lucru acesta demonstrând că în această ţară putem vorbi încă de o democraţie autentică, dar să nu credeţi cumva că nemţii sunt cu două perechi de «bollocks»  şi odată cu venirea lui Iohannis va curge lapte şi miere în România. Pentru aceasta trebuie să muncim cu seriozitate şi mult sârg indiferent că suntem nemţi, români, unguri sau ţigani. Sigur există avantajul că Iohannis să aibă acea rigoare germană şi să vorbească mai puţin dar să facă mai multe”, mai afirmă Brutler.

nachbil berlin

Impresionează şi pe plan internaţional

Vinurile Nachbil au reuşit să se facă cunoscute pe piaţa din România dar şi pe cea internaţională. Satu Mare a participat cu vinul Nachbil şi pălinca Zetea la Târgul Internaţional de la Berlin, care au atras numeroşi vizitatori, acestea fiind un adevărat magnet pentru vizitatori.

 “Este cel mai mare târg de turism din lume, aşa că este foarte greu să atragi atenţia vizitatorilor, însă vinul şi pălinca le-au atras atenţia imediat. Am vorbit cu operatorii germani şi români prezenţi la târg despre proiectele Consilului Judeţean Satu Mare privind drumul vinului şi drumul pălincii şi s-au arătat foarte interesaţi”, afirmă Johann.

De asemenea la invitatia eurodeputatului Sógor Csaba,  oenologul Johann Brutler a tinut o degustare a vinurilor Nachbil la Parlamentul European.

Crama Nachbil s-a bucurat de un real succes în rândul celor 150 de eurodeputaţi şi asistenţii acestora , cu toţii fiind încântaţi de calitatea superioară pe care o reuşit să o ofere sătmăreanul. Este un mare succes şi pentru judeţul Satu Mare , fiind încântat de calitatea vinurilor Nachbil şi  preşedintele comisiei Intergroup, Astrid Lillung care a promis  că următoarea vizită pe care o vor face va fi cu siguranţă la Beltiug.

Vă mai recomandăm

Vin şi palincă de Satu Mare, la Târgul de turism de la Berlin

Şvabii s-au întors acasă

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite