Cum să iei cele mai bune decizii în viaţă: cât de mult ar trebui să analizezi situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ritmul tău cardiac trece de 90 de bătăi pe minut, ar fi bine să nu iei o decizie în acel moment, pentru că va fi luată într-un mod emoţional şi impulsiv.

Decizii luăm destul de des în fiecare zi, de cele mai multe ori fără să conştientizăm importanţa lor. Important este să ştim cum să analizăm şi să evaluăm aceste decizii. Pentru că de ele depindem noi, cu întreaga noastră viaţă.

Înainte de a lua deciziile importante, avem tendinţa de a ne sfătui cu alţii, de a cere sfatul celor din jur. Acesta este un mod sigur de a împărţi responsabilitatea noastră sau mai degrabă de a evita angajamentul propriu. „Dacă ceri sfatul unui bancher cu privire la creditul tău, el va ţine seama mai degrabă de comisionul său decât de nevoia ta. Şi e normal să fie aşa. Atipic e ca tu să te orientezi în decizii după părerea lui subiectivă. Orice părere venită din exterior va tinde să fie favorabilă celui care o oferă. De multe ori, iei decizii la întâmplare. Apoi pretinzi că nu ai avut timp să te gândeşti. Deşi impactul unor decizii eronate poate avea bătaie lungă, pe zeci de ani, tu nu ai timp să le cântăreşti câteva ore. Iar viteza cu care iei decizii influenţează mult calitatea lor”, afirmă psihologul Daniel Moiş.

Acesta mai spune faptul că, alocând mai mult timp deciziilor pe care le luăm, cântărind cu atenţie toate argumentele şi toate posibililele rezultate, cu atât decizia va fi mai corectă şi mai apropiată de ceea ce ne dorim noi, fără să îi lăsăm pe alţii să ne influenţeze viitorul, luând decizii în locul nostru. 

„În caz contrar, deciziile noastre vor fi doar o loterie. Dacă ritmul tău cardiac depăşeşte 90 de bătăi pe minut, abţine-te să iei orice fel de decizie. Vor fi impulsive, emoţionale şi rareori utile. Arta e să foloseşti autocontrolul. Adică să înveţi să controlezi propriile tale stări emoţionale. Inclusiv ritmul cardiac poate fi influenţat, ca să-l păstrezi în limite propice luării deciziilor bune. Iar acest lucru esenţial pentru buna ta funcţionare se poate antrena. La fel ca oricare altă competenţă. Însă depinde de ce îţi doreşti tu cu adevărat”, mai afirmă psihologul

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite