Cum ne poate fi de folos pragmatismul în viaţa de zi cu zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pragmatismul se traduce prin orientare către rezultate, să fii proactiv, ferm, hotărât şi dispus să treci rapid la acţiune. Cei pragmatici nu cunosc teama continuă că nu ar putea reuşi, ci îşi canalizează energia pentru a găsi soluţii la obstacolele pe care le întâlnesc.

„Pragmatismul este o capacitate de a te reinventa continuu, de a te adapta la schimbări. Ca şi orice altceva, pragmatismul se învaţă. Se educă şi se antrenează în timp. Mai precis, se modelează. Cu alte cuvinte, îl vedem la alţii, îl admirăm, şi apoi, aproape involuntar, alegem să îl copiem. Nimic rău în asta! Este chiar indicat să imităm oamenii de succes pe care îi admirăm! Aş spune că este cea mai rapidă şi eficientă cale de a te educa în mod real”, afirmă psihologul Daniel Moiş

Un domeniu prin care cu toţii trecem în viaţă este sistemul educaţional, care pare extrem de lipsit de pragmatism.

„E ceva obişnuit să întâlneşti tineri care au studiat timp de 8 ani o limbă străină în şcoală, fără să fie capabili să o şi folosească. Adică au petrecut circa 64 de ore anual, în total peste 500 de ore în 8 ani – clasele V-XII, cu eficienţă apropiată de zero. În acelaşi timp, alţii fac un curs intensiv şi doresc cu adevărat să înveţe. Aceştia, după mai puţin de 100 de ore, pot deja să comunice într-o limbă străină. Diferenţele nu stau atât în capacitatea lor de învăţare, cât mai ales în motivaţia lor şi în pragmatismul sistemului folosit de cel care predă. Dacă un profesor de la stat îşi ia salariul, indiferent de rezultate, o firmă privată care dă randament redus îşi poate pierde toţi clienţii. Poate fi vorba aici de supravieţuire pe o piaţă liberă”, exemplifică psihologul.

Acesta este doar un exemplu în care pragmatismul se aplică în viaţa de zi cu zi, un altul fiind cel sportiv, unde pragmatismul poate face diferenţa dintre un sportiv mediocru şi unul extrem de bun şi de bine cotat.

„Şansa unui fotbalist de a rata o lovitură este cea mai mare dacă acesta refuză să şuteze. Dacă şutează, sunt şanse relativ mari să rateze. Însă dacă evită, amână sau ezită continuu să tragă la poartă, ratarea e deja sigură. Şansa relativ mică de a marca dispare complet, dacă atitudinea este de evitare. Cu alte cuvinte, dacă te vei înconjura cu tigri, în timp vei primi câte ceva din curajul lor. Iar dacă stai între găini, degeaba te-ai născut vultur, că te vei teme să zbori.”, mai explică Daniel Moiş.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite