Cum arată scaunul special cu care persoanele cu dizabilităţi motorii se pot bucura de pârtiile de ski

Cum arată scaunul special cu care persoanele cu dizabilităţi motorii se pot bucura de pârtiile de ski

Asociaţia Caiac Smile dotează pârtiile din ţară cu scaune de ski concepute pentru persoanele cu dizabilităţi Foto Caiac Smile

Persoanele cu dizabilităţi locomotorii pot simţi adrenalina sporturilor de iarnă, şi asta cu ajutorul Asociaţiei Clubului Sportiv Caiac Smile. Asociaţia a luat parte la crearea unor scaune speciale pe lame de ski, dorind ca toate pârtiile din ţară să beneficieze de aşa ceva

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia sătmăreană Caiac Smile face tot posibilul ca, indiferent de sezon, persoanele cu dizabilităţi să se poată bucura de micile plăceri ale vieţii. Proiectul ”Skiing with disabilities” are ca scop integrarea socială şi terapia de recuperare prin implicarea în activităţi sportive ale persoanelor cu handicap locomotor.
 
Acest lucru se întâmplă pe pârtie, cu ajutorul unui scaun special, pus pe lame de ski. Scaunul a fost conceput de către inginerul şi monitorul Kegyes Rudolf şi s-a dovedit a fi de mare folos pentru cei care au ajuns să îl folosească. 
 
Proiectul a fost iniţiat în anul 2019, iar primul scaun a fost realizat şi sub îndrumarea lui Ionuţ Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac Smile. ”Curajul şi neînfricarea acestor oameni dovedite deja la ieşirile pe apă cu caiacul, au demonstrat că nu există bariere psihologice şi sociale pentru integrarea în comunitate, în natură, în sport, pentru oamenii cu nevoi speciale. Echipa Caiac SMile va face tot posibilul ca fiecare pârtie de schi din România să deţină acest tip de scaun şi doreşte să ofere, în acest fel, un exemplu de mobilizare a tuturor resurselor necesare pentru eliminarea piedicilor ce duc la discriminarea sau marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale, dorind astfel implementarea ideii de “societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”, spune Ionuţ.
 

Patru pârtii din ţară au astfel de scaune

 
Până în prezent, patru pârtii din ţară au fost dotate cu astfel de scaune. Doar în acest sfârşit de săptâmână trei scaune au ajuns la trei din cele patru pârti. Este vorba despre pârtia Feleacu-Cluj Napoca, Poiana Braşov şi Cheile Grădiştei Fundata. Prima pârtie dotată cu un astfel de scaun a fost pârtie Icoana din Cavnic, unde membrii asociaţiei Caiac Smile au şi încercat de altfel pentru prima dată scaunele pe ski. În continuare, Asociaţia din Satu Mare îşi doreşte ca în cel mai scurt timp să poată realiza 25 de cărucioare cu schiuri. 
 
„Suntem extrem de bucuroşi că acest proiect dă roade şi cu mult drag vom oferi aceste scaune special adaptate în locaţiile pârtiilor mai sus amintite alături de o demonstraţie a două persoane cu dizabilităţi care ne însoţesc în misiunea noastră, din dorinţa lor de a schia cu mult entuziasm pe aceste pârtii”, subliniază cei de la Caiac Smile. 
 
Scaunele sunt realizate prin ajutorul donaţiilor, iar costurile unui astfel de scaun ajunge la 1.000 de euro. Cu toate acestea membrii asociaţiei nu se dau bătuţi, scopul lor fiind acela de a le oferi persoanelor cu dizabilităţi măcar o parte din normalitatea pe care şi-o doresc. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sală de sport multifuncţională pentru persoanele cu dizabilităţi, unică în ţară

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările