Cu barca pe Someş între Dej şi Tokaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de kilometri de canal navigabil ar urma să unească cele două localităţi, conform unui proiect al Ordinului Arhitecților Satu Mare. Proiectul va fi analizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare, insituţie ce va avea calitatea de beneficiar, la sfârşitul lunii. Banii ar urma să provină din fonduri europene.

Turism navigabil pe Someș cu bărcuțe și vaporașe nepoluante. Asta vor membrii Ordinului Arhitecților din Satu Mare prin proiectul ce va fi depus spre aprobare Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, la sfârșitul acestei luni. Valoarea iniţiativei se ridică la sute de mii de euro, însă autoritățile spun că finanțarea ar urma să vină din fonduri europene. Amenajarea râului Someş pentru navigare va cuprinde localitatea Tokaj – ce face parte din judeţul Borsod-Abaúj-Zemplén (Ungaria), municipiul Satu Mare și va avea ca punct final localitatea Dej, din judeţul Cluj. Cele trei judeţe incluse în proiect ar urma să beneficieze de oportunități turistice și economice importante.
Călătorie fără gropi între Tokaj şi Dej
Turiştii vor putea călători cu vaporașe și bărcuțe sute de kilometri, de la Tokaj până la Dej. Este vorba atât de turism cât și de călătorii în scopuri personale. „Reprezintă o alternativă de călătorie pentru turism fără gropi, mult mai ieftină și mai plăcută. Pentru transportul pe distanțe lungi vor exista vaporașe“, a declarat arhitectul Lucian Sabău, președintele ordinului. Până în prezent nu a fost stabilit un număr de ambarcațiuni, toate aceste detalii urmând a fi discutate săptămâna viitoare.
Dacă proiectul va fi aprobat, măsurătorile și studiile în privința realizării canalului de navigare ar începe anul viitor. „Vrem să creăm posibilitatea de a circula pe Someș fără să distrugem flora și fauna râului, iar pentru aceasta avem nevoie și de un studiu de impact. Totul trebuie să fie ecologic, de aceea am ales ambarcațiuni nepoluante. Vom începe cu un proiect tehnic al canalului de navigare. Apa trebuie să aibă o adâncime de 70-80 de centimeri“, mai spune arhitectul. 

Malurile Someșului, amenajate
În proiect mai sunt incluse și lucrări de amenajare a malurilor râului Someș, în special cele din municipiul Satu Mare. „Malurile vor fi transformate în părculețe unde să se poată desfășura tot felul de activități precum festivalul riveranilor, tabăre de vară pentru studenți etc. Vrem să întoarcem lumea spre Someș“, precizează Lucian Sabău. Partener transfrontalier în acest proiect este asociația non-profit KIUT din Ungaria, iar lider de proiect devine Agenția Regională de Mediu.

Arhitectul sătmărean speră ca lucrările efective la acest proiect să înceapă în toamna anului viitor. „Dacă vom primi undă verde în acest proiect, cred că de anul viitor putem începe studiile și lucrările principale. Proiectul a fost prezentat și ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care este ferm convins că acest proiect este cât se poate de realizabil“, a mai precizat arhitectul sătmărean.

Tokaj, raiul vinului
Localitatea Tokaj este situată într-o regiune viticolă situată pe partea de nord-est a Ungariei. Vinul de Tokaj este considerat ca unul dintre cele mai valoroase din Europa. Savoarea lui specială se datorează solului vulcanic, poziţiei favorabile a dealurilor şi ceţii de toamnă care se ridică de pe râurile Bodrog şi Tisa. De asemenea, fermentaţia vinului este ajutată de un mucegai special care acoperă pereţii pivniţelor. Regele francez Louis al 14-lea a numit vinul de Tokaj „regele vinurilor şi vinul regilor”.
 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite