Consilierul fostului ministru Ioana Bran, în atenţia DIICOT. Sătmăreanul, audiat în dosarul diplomelor false de la „Spiru Haret“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Mulcuţan. FOTO: digi24.ro
Florin Mulcuţan. FOTO: digi24.ro

Sătmăreanul Florin Mulcuţan, consilier personal al fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, este în atenţia DIICOT. Locuinţa sa din Satu Mare a fost vizată în cadrul celor 76 de percheziţii făcute în dosarul „fabrica de diplome” de la Universitatea Spiru Haret.

Potrivit publicaţiei Presasm.ro, locuinţa lui Florin Mulcuţan a fost percheziţionată miercuri, 18 decembrie, de unde, procurorii DIICOT, ofiţerii Serviciului de Combaterea a Criminalităţii Organizate (SCCO) şi luptătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale au ridicat mai multe documente. Florin Mulcuţan a fost ridicat din locuinţa sa din Cartierul Micro 14 din municipiul Satu Mare şi a ajuns la DIICOT Bucureşti pentru a fi audiat. Încă nu se cunoaşte în ce calitate a fost acesta ridicat, de martor sau suspect. 

Potrivit datelor din anchetă, procurorii au căutat persoanele care şi-au cumpărat diplome de licenţă, iar fostul consilier personal al ministrului Ioana Bran şi-a finalizat masterul în cadrul Universităţii Spiru Haret, specializarea Drept Penal în anul 2019.

76 de percheziţii în cadrul dosarului

La data de 18.12.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 76 percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş, dintre care 13 la sediile unor instituţii de învăţământ superior. Lista acuzaţiilor pe care au formulat-o procurorii este una largă şi potrivit acestora grupul infracţional era specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.

Prorectorul Universităţii „Spiru Haret“, reţinut de DIICOT, împreună cu alte cinci persoane

În cursul dimineţii de joi, 19 decembrie, după audieri, prorectorul Universităţii „Spiru Haret” a fost reţinut alături de alte cinci persoane.

„S-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie”, s-a arătat în motivarea reţinerii formulată de DIICOT.

Procurorii DIICOT au mai arătat că prin această activitate infracţională vastă, membrii grupării infracţionale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.  Mai exact, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licenţă/master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuţiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenţi/persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an/sesiune de licenţă).

Cine este Florin Mulcuţan

În vârstă de 44 de ani, Florin Mulcuţan a fost boxer de performanţă şi mai apoi a condus Asociaţia Judeţeană de Box Satu Mare. În 2018, când Ioana Bran a ajuns ministru al Tineretului şi Sportului, sătmăreanul a fost angajat în cabinetul acesteia, primind postul de consilier personal. Potrivit presei naţionale, Florin Mulcuţan a fost unul dintre cei doi consilieri care au sunat la Europa FM şi s-au prezentat drept „ascultători” în emisiunea la care a fost invitată Ioana Bran, dându-se drept un admirator al muncii pe care o depunea la acea vreme demnitarul de stat.

Citeşte şi

Prorectorul Universităţii „Spiru Haret“, reţinut de DIICOT, împreună cu alte cinci persoane. Lista lungă a acuzaţiilor

Noua rută feroviară între România şi Austria a fost inaugurată. Cât costă un bilet de la Satu Mare la Viena

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite