Cine este fiica de colonel care a stârnit scandalul anului la „Vocea României“, provocând indignarea lui Tudor Chirilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătmăreanca Tincuţa Fernea, tânăra care a ajuns la 16 ani printre semifinaliştii show-ului de televiziune "Vocea României", se află în centrul unui scandal mediatic după ce antrenorul ei, Tudor Chirilă, şi-a exprimat numulţumirea pentru faptul că şefii Consiliului Judeţean Satu Mare s-au folosit de imaginea emisiunii şi a postului de televiziune pentru a o promova pe artistă.

Campania publică de susţinere a Tincuţei Fernea, iniţiată de  către Adrian Ştef, şeful Consiliului Judeţean Satu Mare, a început la scurt timp după ce tânăra a intrat în concurs alături de antrenorul Tudor Chirilă.

Într-un comunicat de presă remis de Consiliul Judeţean Satu Mare, sătmărenii erau invitaţi să o voteze pe adolescentă încă de la începutul lunii decembrie. 

“În data de 4 decembrie, de la ora 20.30, conducerea Judeţului Satu Mare vă invită să o votaţi pe sătmăreanca noastră – Tincuţa Fernea, care participă la emisiunea-concurs «Vocea României». Este o tânără extrem de talentată care reprezintă cu cinste judeţul nostru. Conducerea Judeţului Satu Mare invită toţi sătmărenii să nu rateze emisiunea şi mai ales să o voteze pe Tincuţa. Întreg judeţul Satu Mare o VOTĂM pe TINCUŢA FERNEA! Fiecare vot contează!”, se arată în comunicatul de presă dat publicităţii de către Consiliul Judeţean Satu Mare.

După ce a trecut de primele etape ale concursului, Consiliul Judeţean a continuat campania de susţinere a tinerei prin realizarea unor afişe şi flyere care au fost distribuite în municipiul Satu Mare. De asemenea, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la înfinţarea Şcolii de Arte, unde a studiat şi Tincuţa Fernea, a fost organizată o conferinţă de presă, în cadrul căreia preşedintele Consiliul Judeţean, Adrian Ştef, i-a îndemnat pe sătmăreni s-o voteze pe Tincuţa Fernea, pentru ca tânăra să meargă în etapele următoare ale show-ului difuzat de Pro TV.

Antrenorul Tudor Chirilă a precizat într-un mesaj postat pe blogul personal că cei din conducerea Pro TV vor solicita Consiliului Judeţean Satu Maru să retragă materialele prin care, spune artistul, instituţia publică s-a folosit fără nici un drept de imaginea lui şi a show-ului de televiziune. Flyer distribuit de Consiliul Judeţean Satu Mare FOTO Consiliul Judeţean Satu Mare

tincuta

"În weekend-ul care a trecut am primit mai multe mesaje legate de susţinerea primită de una dintre concurentele din echipa mea, Tincuţa Fernea, de la Consiliul Judeţean Satu Mare. Am primit poze cu panouri outdoor de prin oraş, link-uri cu articole de presă, capturi de pe site-ul CJ Satu Mare etc. Se pare că preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a susţinut chiar şi o conferinţă de presă în care anunţa susţinerea Tincuţei din partea instituţiei. S-au printat afişe şi flyere cu grafica preluată de pe pagina de Facebook Vocea României pe care Consiliul Judeţean Satu Mare şi-a pus propria siglă. O parte din materialele promoţionale foloseau inclusiv fotografia mea şi a lui Marius Moga (cei doi antrenori care ne-am întors la Tincuţa la audiţiile pe nevăzute) şi logo-ul Vocea României fără acordul deţinătorilor drepturilor. În acest sens Pro TV va transmite o notificare Consiliului Judeţean Satu Mare prin care le vor cere să îndepărteze imediat materialele în cauză şi să nu continue folosirea logo-urilor şi imaginilor menţionate", a scris Tudor Chirilă pe blogul său. 

Campania de susţinere a instituţiei publice a fost mediatizată de presa locală din Satu Mare, dar multe dintre comentariile cititorilor au fost acide şi au vizat un presupus substrat politic al campaniei iniţiate de Adrian Ştef (ALDE). şeful CJ Satu Mare.

Tătăl Tincuţei Fernea este colonelul în rezervă Vasile Fernea, fost şef al Poliţiei Satu Mare înainte de 1989. În acelaşi timp, Vasile Fernea a fost condamnat în 2009 la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La vremea respectivă, Fernea era secretar al PSD Satu Mare şi a fost găsit vinovat că a primit bani de la un om de afaceri local pentru ca, în schimb, acesta să nu fie sancţionat de Garda Financiară.

Adrian Ştef a replicat că promovarea Tincuţei Fernea nu ar trebui să fie interpretată ca un favoritism deoarece de acelaşi "tratament" din partea instituţiei pe care o conduce a avut parte un alt sătmărean ajuns vedetă TV, Bogdan Bratiş, un concurent al show-ului de televiziune "X Factor".

Ştef a evitat să răspundă în cursul zilei de marţi, 8 decembrie, dacă materialele de promovare ale artiştilor au fost plătite din bani public.

Reacţia Consiliului Judeţean 

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a trimis astăzi, 8 decembrie, un comunicat de presă ca răspuns la afirmaţiile lui Tudor Chirilă în care motivează de ce a susţinut-o pe tânără, fără a avea, spune el, intenţia de a politiza show-ul de televiziune. 

"Cu privire la articolul apărut pe blogul lui Tudor Chirilă doresc să precizez faptul că NU am ţinut o conferinţă de presă aparte pentru Tincuţa Fernea. Într-adevăr în data de 24 noiembrie am susţinut o conferinţă de presă cu tematica – 110 ani de învăţământ artistic în Judeţul Satu Mare prin Şcoala de Arte Satu Mare - conferinţă care a avut ca subpunct şi subiectul legat de Tincuţa Fernea şi susţinerea Judeţului Satu Mare pentru aceasta, în contextul acestui eveniment aniversar, aducând prin acest demers un omagiu dascălilor şi cursanţilor şcolii. Cu toate că în cazul lui Bogdan Bratiş am făcut o conferinţă de presă aparte atunci când ne-am declarat susţinerea, realizând materiele de promovare, realizând un precedent. Judeţul Satu Mare are un respect deosebit faţă de toţi antrenorii din emisiunea-concurs ”Vocea României” şi mai ales pentru Tudor Chirilă şi trupa Vama a cărui solist este. Menţionăm şi faptul că ne-am bucurat foarte mult să avem trupa Vama, în judeţul nostru atunci când a susţinut un concert extraordinar la prima ediţie a Zilelor Judeţului Satu Mare, un eveniment unic în România. Ştim cât este de îndrăgită această trupă la noi în judeţ şi cu atât mai mult am fost încântaţi de faptul că Tudor Chirilă este antrenorul sătmărencei noastre, Tincuţa.

Domnule Chirilă, îmi cer scuze pentru faptul că v-am folosit imaginea!

Domnule Moga, îmi cer scuze că v-am folosit imaginea!

PRO TV, îmi cer scuze că v-am folosit imaginea!

Ne cerem scuze pentru faptul că v-am folosit imaginea, mai ales fără un acord prealabil, însă euforia a fost foarte mare ştiind că sătmăreanca noastră vă este la fel de dragă ca şi nouă.

Prin cele întâmplate nu doresc să afectez imaginea nimănui, nici a antrenorilor Marius Moga şi Tudor Chirilă, nici a postului PRO TV şi mai ales a Tincuţei Fernea. Nu doresc să ne facem niciun fel de campanie şi cu atât mai puţin una politică. Voi promova oricare sătmărean talentat care participă la orice tip de eveniment. De ce un oraş/un judeţ nu poate fi un model pentru modul în care îşi susţine un concetăţean?! Ospitalitatea este tradiţia judeţului Satu Mare! Noi, sătmărenii aşa am fost mereu în ciuda diversităţii etnice, religioase sau a tradiţiilor total diferte, mereu uniţi şi aşa vom rămâne.

Dragi sătmăreni, credeţi că am greşit? În locul meu nu aţi fi procedat la fel?!

Nu este normal ca în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare să susţin cu toată tăria, o tânără talentată sătmăreancă? Oamenii acestui judeţ mi-au încredinţat mandatul conştiinţelor lor ca să-i reprezint şi să-i susţin în orice împrejurare. Asta am făcut întotdeauna şi asta fac şi acum. Dacă Dumneavoastră consideraţi că am greşit, vă rog să mă iertaţi! Vă mulţumesc pentru solidaritatea de care aţi dat dovadă în faţa întregii ţări. Doresc să adresez pe această cale rugămintea către toate trusturile de media şi toţi sătmărenii de a nu mai distribui materialele de promovare pe care sunt însemnele PRO TV, ”Vocea României” şi pozele antrenorilor, indiferent care sunt ele – afişe, flyere, out-door-uri, spoturi video sau audio", a transmis Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare prin intermediul unui comunicat remis presei locale. 

Tincuţe Fernea face muzică de la 5 ani

Tincuţa Fernea (16 ani) a ajuns cunoscută pe plan local participând atât la numeroase evenimente culturale, cât şi la concursurile de muzică organizate în judeţ şi în regiune.

Tânăra cântă încă de când avea cinci ani şi a început să facă muzică sub îndrumearea profesorului Sorin Berindei, de la Palatul Copiilor din Satu Mare, cel care a lansat cele mai multe tinere talente, printre care şi pe Bogdan Bratiş, un fost concurent al show-ului de televiziune "X Factor", difuzat de postul de televiziune Antena 1.

În prezent este elevă la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", un liceu de elită din judeţ, a urmat Şcoala de Arte din muncipiul Satu Mare, sub îndrumarea profesorului Cătălin Cheresteş, unde a studiat canto, dar şi pian şi chitară, iar în vara acestui an a hotărât să îşi încerce norocul la show-ul de televiziune. Tincuţa Fernea a primit încă de la început susţinerea părinţilor ei care au crezut în talentul ei şi au îndrumat-o să îşi urmeze visul.

"Am exact pe care mi-o doresc şi ea cred că are fiica pe care şi-o doreşte. Relaţia cu părinţii mei este una foarte deschisă, nu sunt o fire secretoasă. Ştiu că mama îmi vrea binele, indiferent de situaţie, este o relaţie de prietenie apropiată. Dacă nu părintele te ajută, atunci cine?", spunea Tincuţa Fernea într-un interviu acordat unui postului local de televiziune Nord Vest Tv.

Tânără a mai declarat în interviul difuzat în primăvara acestui an că o admiră pe artista Paula Seling pentru naturaleţea ei, iar dintre artiştii internaţionali pe Jessie J, pentru forţa vocii. În acealaşi interviu susţine că are încredere în ea, mai ales pentru că îi place ceea ce face. De-a lungul anilor şi mai ales după ce aceasta a început să se simtă mai stăpână pe calităţile ei vocale, Tincuţa Fernea a participat la mai multe concursuri de muzică, înainte de a ajunge în faşa juriului de la Vocea României. A obţinut două locuri 1 la concursul naţional „Muzica Inimii mele” – ediţia 2013; locul 1 la cea de-a 5-a ediţie a concursului judeţean „Chants, sons sur scene” – ediţia 2014; locul 1 la concursul internaţional „Ursuleţul de aur” – ediţia 2014; locul 1 şi Premiul de Specialitate la concursul internaţional „Delfinul de Aur”; locul 3 şi premiul de popularitate la concursul „Armonia” – ediţia 2015; Marele Trofeu la concursul de muzică uşoară „Art Oradea Festival” – ediţia 2015.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite