Cele mai mari scandaluri ale poliţiştilor din Satu Mare, de-a lungul timpului. Oamenii care s-au crezut deasupra legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpului, unii poliţişti din Satu Mare s-u transformat din oameni care apără legea în infractori. Dosarul frontieriştilor este unul dintre procesele de la Satu Mare care a ţinut opt ani, în care au fost implicaţi 37 de inculpaţi, dintre care 30 poliţişti de frontieră şi au fost 500 de martori audiaţi.

Dosarul frontieriştilor este unul dintre procesele de la Satu Mare care a ţinut opt ani, în care au fost implicaţi 37 de inculpaţi şi 500 de martori audiaţi. Fiecare din cei 37 de inculpaţi au scăpat cu închisoare cu suspendare, dar au fost obligaţi de instanţă să dea banii din şpăgi înapoi. Tribunalul Satu Mare a confiscat suma de 33.716 euro şi i-a obligat pe inculaţi la plata către stat a sumei de 185.000 de lei.

Potrivit DNA, în perioada 2003-2005, trei administratori ai unor firme de transport cu sediile în municipiul Satu Mare au iniţiat şi organizat o filieră prin care au înlesnit plecarea sau revenirea în sau din ţări din spaţiul Schengen a unui număr de aproape 1.000 de persoane – cetăţeni români – care nu îndeplineau atunci condiţiile prevăzute de lege. Procurorii anticorupţie au reţinut că poliţiştii şi ofiţerii de poliţie au pretins şi primit, în mod direct sau prin intermediul transportatorilor, sume cuprinse între 30 şi 300 euro/persoană pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu. După încasarea sumelor de bani, poliţistul de frontieră care efectua controlul documentelor aplica în paşaport ştampila de ieşire/intrare, după caz, şi nu mai introducea în baza de date faptul că persoana în cauză a depăşit termenul legal de şedere.

Adrian Bota, condamnat pentru că a aranjat un dosar

Un alt om al legii, de această dată al Poliţiei Judeţene Satu Mare, a fost trimis în judecată şi condamnat ulterior la trei ani de închisoare, fiind acuzat că a dat soluţii de neîncepere a urmării penale în două dosare ale fostului şef al CJ în schimbul acordului acestuia ca şeful soţiei poliţistului să cumpere două cabinete medicale, în loc de unul, cum avea dreptul.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2007 comisarul de poliţie Adrian Bota ar fi pretins de la preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean (CJ), Ştefan Szabo, două cabinete medicale, oferindu-i în schimb să-i rezolve dosarele în care acesta era cercetat. Este vorba despre dosarul vânzării Hotelului Dacia şi a declaraţiei de avere a fostului şef al judeţului. În acelaşi dosar a fost cercetată şi Laura Bota (soţia poliţistului) pentru fals în înscrisuri oficiale însă faptele de care a fost acuzată s-au prescris. Tot în acelaşi caz a fost cercetat şi fostul jurist al Spitalului Judeţean Satu Mare, Marius Batin însă şi acesta a scăpat de începerea urmăririi penale. Şi Ştefan Szabo a fost scos de sub urmărire penală deoarece nu existau destule dovezi împotriva sa.

image

Poliţist de la Halmeu, condamnat pentru luare de mită

În 2006, alţi doi poliţişti, dintre care unul de frontieră, au fost prinşi în flagrant pe când primeau mită pentru a facilita intrarea în ţară cu ţigări de contrabandă, scriu jurnaliştii de la romanialibera.ro Poliţistul de frontieră care a primit 2.000 de euro mită într-o singură noapte era subinspectorul Stănică Dediu, şef de tură la Sectorul Poliţiei de Frontieră Halmeu, din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, precizează aceeaşi sursă.

Potrivit sursei citate, unul dintre anchetatorii DGA care au instrumentat cazul poliţistului de frontieră corupt a fost ameninţat cu moartea. Doi indivizi necunoscuţi au coborât dintr-un autoturism şi l-au acostat pe ofiţer. Cei doi i-au spus acestuia că dacă nu se potoleşte vor avea de suferit atât el, cât şi familia sa. DGA a declanşat o nouă anchetă, atât pentru a-i identifica pe cei care l-au abordat pe poliţist, cât şi pentru a se stabili dacă ameninţările aveau legătură cu cazul lui Stănică Dediu. Anchetarea acestuia a continuat, DGA stabilind că poliţistul asigura protecţia transporturilor cu ţigări nu doar în vama.

Stănică Dediu a fost reţinut şi ulterior arestat de Tribunalul Satu Mare, pentru o perioada de 29 de zile. Procurorii au reţinut în sarcina poliţistului de frontieră mai multe infracţiuni. Stănică Dediu a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi contrabandă, toate în formă continuată. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare la trei ani cu executare şi obligat să plătească 25.000 lei cheltuieli judiciare. Acesta a decedat într-un accident de circulaţie în 2010.

Vă recomandăm şi

Cele mai mari scandaluri ale politistilor teleormăneni

Scandalurile în care au fost implicaţi poliţiştii la Mehedinţi. Ponea este cap de afiş

Din anchetatori, anchetaţi. Cum au ajuns mai mulţi oameni în uniformă să se facă de ruşine

Cele mai mari scandaluri ale poliţiştilor din Dâmboviţa. Oameni ai legii care s-au crezut deasupra legii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite