Cele mai contagioase boli - cum ne ferim de ele. Locurile perfect curate care pot ascunde bacterii teribile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăvara este perioada propice de înmulţire a bacteriilor care provoacă virozele. FOTO: express.co.uk
Primăvara este perioada propice de înmulţire a bacteriilor care provoacă virozele. FOTO: express.co.uk

Cu toate că încercăm să avem grijă de sănătatea noastră, de unele boli nici măcar cel mai puternic sistem imunitar nu poate scăpa, iar asta pentru că sunt foarte contagioase. Pentru că un om nu poate trăi izolat, e bine să ştim care sunt cele mai contagioase boli de care ar trebui să ne ferim, dar şi care sunt măsurile pe care medicii ni le recomandă pentru a le ţine departe de organismul nostru.

Sănătatea ar trebui să fie mereu pe primul loc, iar asta presupune în primul rând o informare corectă asupra aspectelor care ar putea să ne afecteze sănătatea. În această perioadă, mai ales o vizită pe la medicul de familie, şi un set de analize pot fi binevenite dacă stăm să analizăm faptul că primăvara, datorită schimbărilor bruşte de tempetarură şi a vremii schimbătoare bacteriile se înmulţesc rapid. Chiar dacă nu recunoaştem pe moment simptomele unei boli contagioase, asta nu înseamnă că sunt perfect sănătoşi. Dintre cele mai frecvente boli contagioase pe care atât cei mici cât şi cei mari le pot contacta în această perioadă se află virozele şi anginele acute bacteriene. Când are o astfel de infecţie, copilul , dar şi adultul, are febră, tuşeşte, are o stare generală proastă, acuză dureri la înghiţire. 

"Cea mai rapidă cale de transmitere a virozelor este aerul. Bacteriile se mai pot transmite prin contact direct  care presupune contactul fizic dintre o persoană infectată şi o persoană sensibilă. Acest tip de transmitere necesită un contact strâns cu persoana infectată şi va avea loc, de obicei, între membrii aceleiaşi familii sau între prietenii apropiaţi sau colegi. Se mai pot transmit prin contact indirect şi aici mă refer la faptul că ne putem infecta şi ca urmare a contactului cu o suprafaţă contaminată sau prin mâinile murdare. Unele microorganisme sunt capabile să supravieţuiască pe suprafeţe, o perioadă destul de lungă de timp", explică Lidia Tămaş, medic primar epidemiolog.

Viroză sau gripă?

În cazul virozelor respiratorii acţionează sute de virusuri şi simptomele sunt moderate: strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lacrimare, durere de gât, febra moderată, durere de cap. Dimpotrivă, gripa propriu-zisă se manifestă prin simptome severe: frisoane, febra 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seacă rebela, rinita, stare generală alterata. Şi complicatiile sunt diferite. În cazurilor virozelor sau ,,gripelor false'', complicatiile sunt: sinuzită, otiă (mai ales la copii). În cazul gripei: otita, bronsita, pneumonia,encefalita. Virozele respiratorii sunt in proportie de 90% de origine virala si nu răspund la tratament antibiotic. Administrarea abuzivă de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistenţă la acest tip de medicamente, iar dacă vreodata organismul se confruntă cu suprainfectii bacteriene, antibioticele nu îşi mai ating scopul. Automedicaţia, în special antibioticele, dăunează frecvent sănătăţii şi este o problemă care se manifestă în orice perioadă a anului, dar care ia amploare mai mare în anotimpul rece, o dată cu cresterea incidentei virozelor respiratorii. Dacă sunt administrate necorespunzator, antibioticele pot crea o serie de probleme, ca de exemplu, alergii, diaree, afecţiuni gastro-intestinale, infectii fungice.

O altă boală care poate fi transmisă uşor este infectia cu Chlamydia Trachomatis, fiind una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală.  "Simptomele de la debutul infecţie sunt de obicei minore, însă studiile epidemiologice au demonstrat faptul că aproximativ 20 la sută dintre fetele până în 30 de ani active sexual sunt purtătoare. Se trasnmite prin contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată, dar şi din cauza faptului că în timpul actului sexual nu se foloseşte prezervativul Persoanele care schimbă destul de des partenerii sexuali şi nu se protejează sunt mai predispuse la infecţie" , spune medicul epidemiolog. 

De multe ori, chiar şi în locurile pe care noi le considerăm cele mai curate şi mai igienzite putem să contactăm o boală contagioasă. Spre exemplu, una dintre bolilele care se transmite uşor este micoza unghiei sau ciuperca unghiei.

"Micozele sunt extrem de contagioase: se pot transmite de la o unghie la alta, dar şi de la alte persoane. De obicei sursele de contaminare sunt locurile publice unde mediul predominant este umed, precum piscinele, vestiarele, sălile de sport. De asemenea prin atingerea obiectelor infestate, de obicei încălţarea unor papuci se poate produce foarte uşor îmbolnăvirea", povesteşte Lidia Tămaş. 

Varicela sau cunoscută în popor sub denumirea de vărsat de vânt este una dintre cele mai cunoscut boli contagioase, inclusă pe lista bolilor copilăriei. La adulţi manifestarea infecţiei este mai severă, dar incidenţa este mai mică. " Boala este determinata de virusul varicelo-zosterian, din familia virusurilor herpetice. Virusul determină două tipuri de infecţie: varicela şi zona zoster. Virusul este foarte contagios, afectează în general copiii şi se transmite se transmite pe cale respiratorie , prin obiectele contaminate şi prin curentii de aer, de aici vine numele de vărsat de vant ", explică medicul epidemiolog.  

Recomandări prentru prevenirea îmbolnăvirilor

Pentru a ţine cât mai departe boliloe contagioase de organismul nostru, medicii ne sfătuiesc să respect'm măcar câteva reguli generale. 

• Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave
• Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave
• Evitarea automedicaţiei, şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă,  răceală sau infecţii respiratorii superioare.
• Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius).
• Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut
• Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C
• Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
• Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.
• Prezentarea la medicul de familie sau specialist, în special copii, gravidele si persoanele cu boli cronice.

Vă mai recomandăm: 

Cele mai periculoase boli contagioase vin din spitale. Ce sunt infecţiile nozocomiale şi cum ne putem feri de ele

Ce boli contagioase au influenţat conflictele armate din istorie şi care sunt ameninţările din prezent

„Nu e pecingine, e psoriazis şi nu se ia!“ Ce se întâmplă atunci când sistemul imunitar îţi „sabotează“ sănătatea

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite