Cum au fost pedepsiţi preoţii acuzaţi de furtul moaştelor Sfântului Haralambie de către Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei preoţi care au fost acuzaţi că au furat dintr-o mănăstire din Grecia mâna Sfântului Haralambie s-au înfăţişat azi în faţa Consiliului Eparhial, care le-a hotărât pedepsele.

Preoţii Emanuel Oros, Daniel Popa şi Mihai Borhidan au fost reţinuţi în Grecia de autorităţile elene timp de 35 de zile, fiind cercetaţi pentru furtul moaştelor Sfântului Haralambie din mănăstriea Mega Spileo. După ce în cursul săptămânii trecute cei trei s-au înors acasă, fiind eliberaţi de instanţele judecătoreşti în baza unei cauţiuni în valoare de 5 mii de euro pe persoană, azi cei trei au ajuns în faţa Consistoriului Eparhial (forul de judecată al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului) pentru a  fi judecaţi. Întâlnirea a avut loc la sediul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din Baia Mare. 

Consistoriul Eparhial a fost compus din a fost compus din: pr. Radu Rus - preşedinte; pr. Nicolae Tihra – membru; pr. Timis Duda Remus- membru; pr. Gavriş Casian - membru; pr. Farcaş Dumitru - membru supleant; pr. Vastag Cristian - membru supleant şi pr. Nichita Ioan Dorin - delegat pentru consistoriul preoţesc mitropolitan, însă un rol important în luarea deciziei l-a avut şi Preasfinţiul Episcop Iustin Sigheateanul. În sala în care era reunit forul de judecată au intrat pe rând cei trei preoţi care au fost întrebaţi despre cele întâmplate în Grecia, iar fiecare declaraţie a fost atent analizată. Primul care a intrat a fost Mihai Borhidan, apoi a intrat preotul Daniel Popa, apoi preotul paroh al localităţii Mesteacăn, Emanuel Oros. 

În urma discuţiilor, forul bisericesc a hotărât că cei trei preoţi nu mai au dreptul să oficieze liturghii religioase şi orice alte taine ale bisericii timp de un an de zile.  

" Se ia măsura de a fi suspendaţi în continuare pentru un  an de zile, până la clarificarea situaţiei din Grecia întrucât nu există o decizie definitivă, fiind eliberaţi pe cauţiune. Având în vedere toate acestea nici noi nu ne putem pronunţa ferm. Conform statutului Biserici Ortodoxe Române, în tot acest timp, ei pot îndeplinii alte sarcini cum ar fi să cânte la strană sau paraclisieri, fie la aceiaşi biserică, fie la o altă biserică“, a declarat preotul Cristian Ştefan, purtător de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

În timp ce preoţii s-au întors acasă, fiind eliberaţi din arest, autorităţile elene nu au dispus aceeaşi măsură şi pentru alţi doi pelerini, Serafim şi Bogdan, care se află în continuare în arest în Greacia riscând între cinci şi zece ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. Serafim ,presupus ucenic al părintelui din Mesteacăn, Emanuel Oroş şi-a recunoscut fapta în faţa magistraţilor. 

Pe aceaşi temă:

De ce îşi pierd românii încrederea în Biserică, dar rămân cu Dumnezeu. Cinci păcate ale BOR în faţa credincioşilor explicate de specialişti

Cinci români, între care patru preoţi, arestaţi în Grecia pentru că ar fi furat moaştele Sfântului Haralambie

Mesajul emoţionant al preoţilor bistriţeni pentru tineri: „Iubiţi-vă mult! Viaţa este scurtă şi trebuie s-o trăieşti frumos!”

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite