Ce rol are coada câinelui şi de ce nu e bine să fie tăiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cupajele, tăierea urechilor şi a cozii la câini nu este agreată de cabinetele veterinare şi de medici, dar cu toate acestea multă lume îşi maltratează în acest fel animalul pentru a-l „stiliza”.

Un animal de companie este reflexia stăpânului şi a persoanelor din casă şi nu este deloc un mit că un câine împrumută ceva din personalitatea celui care îl creşte şi îi dă de mâncare zi de zi. De aceea, unele persoane apelează la tăierea urechilor şi a cozii câinelui, pentru a da ceva mai mult acestuia din personalitatea lor şi din modul lor de a se exprima public şi în raport cu ceilalţi. 

Tăierea urechilor şi cozii la câine nu este nici recomandată, nici nu este o practică agreată de către medicii veterinari, dar cu toate acestea cupajele - tăierea urechilor, dar şi tăierea cozii sunt frecvente în cazul câinilor din rase semi-periculoase sau periculoase. 

„Multă lume apelează la aceste metode de stilizare a căţelului, spun ei, pentru că aşa consideră că animalul este mai dur, sau mai frumos, sau mai reprezentat ca formă a capului şi a corpului. Eu nu încurajez cupajele de urechi şi coadă şi nu le execut, dar sunt mulţi care le fac în regim propriu, acasă. De obicei acestea se fac până ce căţelul are trei luni, pentru că după aceea se închid mult mai greu rănile”, afirmă Anda Sălăgeanu, medic veterinar. 

Dacă tăierea urechilor la câine este o chestiune stric de frumuseţe şi de imagine pentru animale, când vine vorba de coadă, părerile sunt împărţite, unii văzând necesar acest lucru, pe când alţii dezaprobându-l total. 
 

„Cu tăierea cozii sunt câteva chestiuni pe care există mereu o dezbatere. Dacă ai de exemplu un câine de talie mare, poate fi Cane Corso, Dog German sau altul, şi îl ţi în casă, există ideea că e necesar să îi tai coada de mic, pentru că ea e plină de terminaţii nervoase, iar în casă spaţiul fiind mai strâmt, se loveşte cu ea, ceea ce îi provoacă dureri. Dar coada la câine este un element care îl ajută la păstrarea echilibrului şi la schimbarea direcţiei de mers atunci când fuge, deci acest lucru, tăierea ei, nu ar trebui să aibă loc la câinii crescuţi afară, care aleargă mult”, mai afirmă aceeaşi sursă. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite