Ce le recomandă specialiştii celor care se prezintă la un interviu de angajare: „Tinerii au aşteptări prea mari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interviurile pentru angajare consituie de cele mai multe ori un stres pentru tineri. foto. Adevărul
Interviurile pentru angajare consituie de cele mai multe ori un stres pentru tineri. foto. Adevărul

Cei mai mulţi tineri care au absovit o facultate se lovesc de un zid atunci când îşi caută un loc de muncă. Angajatorii le cer experienţă în domeniu sau pur şi simplu tinerii nu ştiu să facă faţă situaţiei de a sta de vorbă cu angajatorul.

Indiferent de domeniul în care a absolvit studiile universitare, în momentul în care îşi caută un loc de muncă, un tânăr trece prin anumite etape, unele dintre ele elimnatorii. De la redactarea CV-ului şi chiar până la proba interviului, tânărul are de respectat anumiţi paşi pentru ca angajatorul să îi ofere posibilitatea de a trece la următoarea etapă şi anume perioada de probă, când este pus în situaţia de a demonstra practic ce a învăţat pe băncile facultăţii. 

Marcel Maruşca, director adjunct la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, are o vastă experinţă în organizarea burselor pentru locurile de muncă, fiind în acelaţi timp mereu în contact atât cu anagajatorii, cât şi cu tinerii care îşi caută un loc de muncă. 

"O primă cauză penru care tinerii nu îşi găsesc un loc de muncă este faptul că au aşteptări prea mari pentru ceea ce se caută pe piaţa muncii şi ce se oferă în acest moment. Sigur că anagajatorii vor să vadă în primul rând dacă tinerii corespund posturilor respective şi acest lucru trebuie demonstrat. Pe de o parte, ai tu ca şi tânăr aşteptări, mă refer aici inclusiv şi la partea financiară, pe de altă parte angajatorul are anumite condiţii", explică Marcel Maruşca.

Primul hop pe care un tânăr trebuie să îl treacă este redactarea unui Curiculum Vitae (CV), care este practic prima modalitatea prin care tânărul intră în contact cu angajatorul. Şi în acest sens, Marcel Maruşca susţine că în şcoli ar trebui să se pună mai mult accent pe cum se redactează un CV, astfel încât să aibă efectul dorit. Studiile indică faptul că un angajator are nevoie de 30 de secunde pentru a-şi face o primă impresie despre candidat în urma CV-ului pe care acesta îl trimite. Ideea ar fi ca acesta să fie unul original şi personalizat şi să pună în valoare cât mai bine competenţele unui tânăr, experienţa ediucaţională şi activităţile în care a fost implicat. 

Interviul, proba de foc

Un alt lucru important pe care cei mai mulţi tineri nu reuşesc să îl facă este să îşi controleze emoţiile şi stările atunci când se află în faţa angajatorului, lucru pe care el ei îl numesc stres, însă specialiştii o cataloghează mai degrabă ca o frică interioară, frica de a renunţa la măşti, da a fi tu însuţi şi a-şi asuma trecutul şi ceea ce ai făcut tu pentru tine pe plan profesional până în acel moment. 

"Ne plac măştile, ne place să complicăm lucrurile în loc să le simplificăm. Soluţia este să mergem la origini şi apoi să le simplificăm. Teama, frica, grija duce la tulburări stomacale pe fond nervos. Pe bună dreptate se spune că ulcerul nu se face de la ce mănânci, ci de la ceea ce te mănâncă!", explică Mircea Chira consilier în motivare şi public speaking.  

Dialogul nostru interior nu este format numai din cuvinte. Mai sunt şi imaginile, proiecţiile pe care tinerii le fac înainte de a se întâlni cu anagajatorul. Specialiştii spun că şi aici se poate schimba situaţia. În loc să vă vorbiţi, în dialogurile interioare despre riscuri, obstacole, lacune, defectele, erorile, vorbiţi-vă despre talentul, competenţele şi capacităţile pe care le aveţi, cel puţin asta susţin cei care se ocupă de consiliere şi dezvoltare personală.

"Prin voinţa noastră putem să nu mai fim robii acestor stări emoţionale, condiţionându-ne mintea şi corpul să facă ce vrem noi, schimbându-ne modul de asociere a durerii, respectiv plăcerii, cu acţiunile noastre. Este o mare diferenţă între a fi preocupat de o problemă şi de a fi îngrijorat de o problemă", susţine Chira. 

Momentul adevărului

În timpul perioadei de probă, tânărul trebuie să ştie care sunt sarcinile şi cerinţele postului pe care îl ocupă. Pentru că dacă nu le va cunoaşte nu are cum să aşteaptă efiecienţă şi rezultate, iar dacă managerul nu le clarifică, acesta trebuie să ajungă într-un fel diplomat la discuţii şi să clarifice inclusiv sarcinile mărunte. 

Având în vedere că totul este într-o continuă schimbare, iar fiecare zi aduce în atenţia proaspătului absolvent noi provocări, totul este să se comunice eficient, atât cu angajatorul, cât şi cu colegii. În ultimul timp lumea este plină de aceşti "specialişti" în comunicare.

"Comunicarea trebuie să fie eficientă, iar acest lucru se întâmplă când cel cu care comunicăm a înţeles exact ce se aşteaptă de la el, îi este clar ce i-am transmis. Eficienţa este dată de rezultatul obţinut în urma comunicării. Când asculţi pe cel cu care vorbeşti, te concentrezi doar la el şi la ce se spune şi nu te mai gândeşti în acest timp şi la altceva", explică specialistul în consiliere şi dezvoltare personală. 

Vă mai recomandăm:

Ponturile unui şef de resurse umane: „M-am săturat să văd în CV-uri: dornic să lucrez în echipă, comunicativ, disponibil la program prelungit

Strategia la care trebuie să apeleze cei care îşi doresc un loc de muncă: ce rol important joacă internetul în mărirea şanselor de angajare

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite