Ce mişcare facem în cele 30 de minute recomandate zilnic? Condiţii pentru a se vedea rezultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 30 de minute de mişcare recomandate zilnic trebuie să fie ceva mai mult decât efortul pe care îl presupune locul de muncă. Mişcările trebuie să fie conştiente, coordonate şi axate pe o parte a corpului. Mişcarea poate fi făcută atât afară, cât şi în casă, chiar şi fără antrenor.

Auzim zi de zi peste tot că 30 de minute de mişcare pe zi sunt recomandate pentru un stil de viaţă mai sănătos. Dar nimeni nu ne explică ce presupune această mişcare şi cât de intensă ar trebui să fie, sub ce formă ar trebui să fie şi cum să o desfăşurăm. Ne ajunge o jumătate de oră de plimbare de acasă la muncă şi înapoi sau e nevoie de mai mult de atât? Dacă avem un job care presupune multă mişcare, mai avem nevoie de cele 30 de minute de mişcare pe zi?

Răspunsurile la aceste întrebări le-a avut antrenorul de la sala de fitness Grand Fitness Nicu Voneţ: „Nu există categorie de persoane care trebuie să facă mişcare sau nu trebuie şi nici vârstă, de mic ar trebui învăţat copilul. E mişcarea aia de 30 de minute minim recomandată şi pe urmă vine mişcarea de necesitate, dacă ai o problemă. Multă lume nu face mişcare pentru că îl doare spatele sau picioarele, dar tocmai de aceea îi dor, pentru că nu fac mişcare, pentru că muşchii din acele zone nu sunt dezvoltaţi”.

Acesta consideră că sportul este elementar pentru fiecare. Dacă drumul nostru de acasă la muncă şi înapoi, făcut pe jos, durează 30 de minute, acesta reprezintă mişcare, dar nu este una elementară, ci una care oricum intră în programul zilnic şi pe care corpul nu o mai asimilează ca şi efort ci ca şi normalitate. Aceasta e un plus faţă de cei care merg toată ziua cu maşina, dar ar trebui completată cu un alt fel de mişcare. Mersul pe jos la munca şi de la muncă nu poate fi considerată mişcare pentru că nu este controlată şi nu este conştientă, nu este axată pe o grupă de muşchi sau alta.

Cele 30 de minute de mişcare pe zi pot şi făcute oriunde şi sub orice formă, consideră Nicu Vonet. „Ideea este să îţi foloseşti corpul cu mişcări speciale pentru muşchi, pe grupe de muşchi, indiferent că faci tot corpul sau doar o parte. Cel mai importante sunt bătăile inimii. Se poate face acasă, la sală, în aer liber, mişcarea poate fi reprezentată de mişcările acelea pe care le făceam de încălzire la orele de educaţie fizică la şcoală, mişcările de gât, de încheieturi, fandări, genuflexiuni, câteva flotări. Şi acestea reprezintă mişcare şi, dacă sunt făcute corect, după 30 de minute vom simţi corpul încălzit. De aici începe mişcarea”, spune antrenorul.

În funcţie de cât de obişnuit este corpul cu efortul şi cu sportul, după cele 30 de minute de mişcare sub forma exerciţiilor amintite anterior, fiecare poate să continue cu exerciţii dedicate anumitor grupe de muşchi, cu antrenamente mai dure, pentru că tot corpul este încălzit şi presiunea sângelui a crescut, ritmul cardiac a crescut şi omul este pregătit pentru a depune mai mult efort.

Alergatul, mersul pe bicicletă, un sport de echipă, făcute timp de o jumătate de oră pot reprezenta mişcarea minimă recomandată pentru fiecare zi. Ideea pe care antrenorul o susţine foarte tare este continuitatea şi faptul ca aceasta să fie introdusă în stilul de viaţă şi să i se acorde aceeaşi importanţă ca somnului şi mâncatului. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite