Cazul scandalos al crimei cu prea mulţi condamnaţi. Cum a reuşit un colonel pensionar să demonteze o anchetă frapant de superficială a Poliţiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta unei crime violente petrecute în localitatea Micula, judeţul Satu Mare, a luat o întorsătură neaşteptată după articolele de presă ale unui fost colonel de Poliţie, care face anchete jurnalistice în cazul crimelor, după ce a ieşit la pensie.

Colonelul în rezervă Ioan Coroianu (71 de ani) s-a implicat benevol în anchetarea unei crime produse pe 25 septembrie 2015 în localitatea sătmăreană Micula.

O femeie în vârstă de 81 de ani, Ileana Nagy, a decedat după ce a fost bătută şi abandonată într-o baltă de sânge în propria casă. Femeia a fost descoperită de bărbatul care-i aducea pâine şi care a semnalat vecinilor că nu răspunde când o strigă la poartă. Crima a fost descoperită în dimineaţa zilei de 26 septembrie, medicii legişti afirmând că femeia a murit în seara zilei de 25 septembrie, între orele 22.00 şi 2.00.

După două zile, poliţiştii au făcut primele arestări. Au reţinut iniţial doi suspecţi: Varga Cristian şi Lingurar Bela şi au început să ancheteze în stare de libertate o minoră de 13 ani. Pe data de 29 septembrie, cei doi suspecţi reţinuţi au fost arestaţi preventiv.

Fostul colonel în rezervă a fost şef de post în localitatea Micula şi cunoaşte populaţia din localitate. I s-a părut suspectă lejeritatea cu care poliţiştii au făcut arestările şi lipsa probelor şi a realizat o anchetă paralelă ale cărei detalii le-a publicat în februarie 2016, într-un ziar cu care colabora. Coroianu a scris că este de părere că cei doi tineri au fost arestaţi doar pentru că ar fi bătut un om al străzii în seara precedentă crimei, după care s-au ascuns.

Colonelul în rezervă consideră că poliţiştii au interpretat această faptă suficientă pentru a-i considera suspecţi principali, deşi arestaţii au avut un alibi pentru care au garantat zece persoane. Mai precis, că s-ar fi uitat la televizor în seara respectivă împreună cu toţi martorii lor. Lipsa probelor clare i-a fost confirmată fostului cadru de poliţie şi de şeful serviciului criminalistic din Poliţia Satu Mare, Dan Sasu. Ioan Coroianu afirmă în articolele sale că Dan Sasu i-ar fi spus că nicio urmă de la locul faptei nu indică faptul că arestaţii ar fi cei vinovaţi.

În schimb, Coroianu a înaintat numele altor trei suspecţi:

„Eu am făcut nişte verificări, nu m-am băgat pe suspecţi. Am stabilit că în seara de 25, Lakatos Giani, Toma Nicolae şi fratele lui Lakatos, toţi trei ar fi fost în barul aflat la a treia casă de la locul crimei. Au stat acolo până la ora închiderii, mi-a confirmat barmana. La ora închiderii i-a scos afară, au jucat înainte jocuri mecanice, dar nu au plecat până nu şi-au luat una, două sau trei sticle de bere, nu-şi aminteşte femeia bine, dar confirmă că şi-au luat băutură cu ei. Toma Nicolae ajuns acasă, nici nu s-a culcat, şi-a luat nevasta şi copiii şi a plecat la Certeze la socru. Nu a venit înapoi decât după două săptămâni, după ce ar fi aflat că primii arestaţi ar fi primit condamnare. Atunci a venit acasă”, afirmă colonelul Ioan Coroianu.


Primii doi tineri arestaţi sunt de peste un an în arest preventiv 

image

Acesta mai spune că, pe perioada anchetei şi în momentul arestării, mama lui Toma Nicolae, Iuliana, ar fi repetat anchetatorilor că fiul ei este vinovat şi nu tinerii pe care-i ridică poliţia. Femeia n-a fost luată în seamă nici după ce a făcut aceste declaraţii publice în presă.

„În 11 martie, cei doi, Lakatos şi Toma, au fost arestaţi. În 6 martie m-am întâlnit cu domnul Şugac Emil, adjunctul şefului de poliţie din Satu Mare, în piaţa de vechituri şi m-a luat că de ce am scris în ziar despre tentativa de crimă cu atâtea amănunte. Şi i-am zis că sunt redactor special şi am făcut investigaţii jurnalistice. Şi atunci l-am întrebat eu de crima din Micula. El mi-a zis că are doi arestaţi, dar i-am zis eu că nu sunt aceia. A zis că-l trimite pe alt domn la mine, să îi spun lui ce ştiu, dar nu a venit. Asta a fost duminică, marţi m-am întâlnit din nou cu domnul Şugac întâmplător. Atunci m-a chemat să fiu miercuri la el la birou. Mă ştie bine. Cum i-am spus cine sunt criminalii, Toma Nicolae, Lakatos Giani şi fratele lui Lakatos, nu a mai avut astâmpăr. Mi-a zis că are de mers undeva, ştiam că vrea să plece la Parchet”, afirmă fostul poliţist. Această discuţie a fost punctul de pornire pentru arestarea a doi din cei trei indicaţi de Ioan Coroianu, astfel încât la două zile după discuţia din biroul adjunctului Emil Şugac, Lakatos Giani şi Nicoale Toma au fost arestaţi.

În momentul de faţă cei doi se află în arest, alături de primii doi arestaţi. Judecătorii i-au găsit vinovaţi pe toţi patru, condamnându-i la 18 ani de închisoare, respectiv 12, pe cel care este minor.

„Tribunalul Satu Mare condamnă inc. L. B. (Lingurar Bela) la pedeapsa de 18 ani închisoare şi interzicerea drepturilor pe o perioada de 5 ani ca pedeapsă complementară; Aplică inc. minor V.C. (Varga Cristian) măsura educativa a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 12 ani; Condamnă inc. T.L.M. (Toma Lajos Miklos) la pedeapsa de 18 ani închisoare şi interzicerea drepturilor pe o perioada de 5 ani ca pedeapsă complementară; Condamnă inc. L.G. (Lakatos Giani) la pedeapsa de 18 ani închisoare şi interzicerea drepturilor pe o perioada de 5 ani ca pedeapsă complementară; Deduce reţinerea şi arestul preventiv, în cazul tuturor inculpaţilor; Menţine măsura arestului preventiv faţă de cei patru inculpaţi”, se arată în hotărârea instanţei.

Totuşi, în continuare nu există probe care să-i incrimineze pe primii doi arestaţi, respectiv Lingurar Bela şi Varga Cristian, dat fiind faptul că aceştia nu au fost puşi în faţa unor probe care să ateste că au fost împreună cu ceilalţi inculpaţi din dosar. Mai mult, conform unui certificat emis de IML, în casa victimei s-au găsit urme de ADN ale lui Toma Lajos Miklos, unul dintre cei doi arestaţi înurma anchetei jurnaliste a col. (r) IoanCoroianu.

„După ce prin ordonanţa procurorului din data de 4 februarie 2016 s-a dispus efectuarea unei expertize tehnico-ştiinţifice biocriminalistice, prin răspunsul de expertiză genetică judiciară întocmit de către Institutul Naţional de Criminalistică Bucureşti – Laboratorul de Analize Genetice, s-a stabilit faptul că pe parul denumit în expertiză «o bucată de lemn cu o lungime de 110 cm» s-a constatat un amestec de profile genetice ce provine de la minim trei persoane în care sunt incluse profilul genetic al victimei Nagy Ileana şi cel alinculpatului Toma Lajos Miklos, alături de cel puţin o altă persoană necunoscută”, ee arată în raportul Institutului Naţional de Criminalistică Bucureşti.

Decizia Tribunalului Satu Mare a fost considerată, de altfel, incorectă, de către Curtea de Apel Oradea. La mijlocul lunii octombrie 2016, la doar câteva zile după decizia Tribunalului Satu Mare, judecătorii de la Curtea de apel au decretat "admiterea apelurile declarate de inculpaţii Lingurar Bela, Varga Cristian, Lakatos Giani şi Toma Lajos Miklos împotriva sentinţei penale nr. 144/05.10.2016 pronunţată de Tribunalul Satu Mare, pe care o desfiinţează în totalitate şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Satu Mare, ţinând cont de considerentele prezentei decizii”.

Cazul va fi rejudecat, iar procurorii vor avea de prezentat noi dovezi pentru a putea demonstra vinovăţia tuturor celor patru.

Satu Mare a fost declarat în anul 2015 cel mai sigur judeţ din România, cu toate că la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie stau nerezolvate mii de dosare cu autor necunoscut, fie ele pentru furt, violenţe şi chiar crime. Volumul mare de muncă face ca unele dosare să fie amânate şi uitate, astfel încât infractorii căutaţi în cadrul lor îşi duc liniştiţi viaţa.

În munca lor, de multe ori poliţiştii şi procurorii primesc ajutor de la persoane civile, oameni care se dovedesc pentru ei extrem de utili, atunci când sunt ascultaţi. Unul dintre personajele din judeţul Satu Mare care se sesizează din oficiu sau este solicitat de oamenii legii să ancheteze pe cont propriu este colonelul în rezervă Ioan Coroianu, singurul poliţist înaintat în grad fără studii superioare. Acesta a ajuns la 47 de ani căpitan, direct din gradul de plutonier adjutant. S-a pensionat la 50 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bărbatul de 37 de ani care şi-a decapitat mama şi i-a pus capul într-un par: „Am făcut dreptate. Era un demon”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite