Caz de botulism, confirmat la un pacient din Satu Mare. Tânărul, salvat cu ser dintr-un aeroport pentru că spitalele din ţară nu deţin soluţia împotriva infecţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz de botulism a fost confirmat clinic la un tânăr de 20 de ani din Satu Mare, care ar fi mâncat o şuncă preparată în gospodărie. Pacientul, internat sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost salvat cu ser antibotulinic adus de la un aeroport din ţară, în spitalele din întreaga regiune nefiind ser pe stoc. Administrarea serului era obligatorie pentru a-i fi salvată viaţa.

Un pacient în vârstă de 20 de ani a fost internat de urgenţă sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, cu dureri musculare şi o uşoară paralizie facială. După primele investigaţii, specialiştii i-au pus diagnosticul tânărului- botulism,  o boală infecţioasă care poate duce la decesul pacientului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Satu Mare, Demian Constantin, pacientul s-a prezentat sâmbătă la urgenţe cu acuze digestive (constipaţie), dureri muscuare, fatigabilitate, dureri oculare, uşoară paralizie facială. După o serie de investigaţii complexe, existând suspiciunea infestării cu "clostridium botulinum", pacientul a fost internat la secţia de boli infecţioase unde, ulterior, a fost confirmat diagnosticul iniţial.

Cum în stocul spitalului de la Satu Mare nu există ser antibotulinic, a cărui administrare este obligatorie în aceste situaţii,  Constantin Demian spune că s-a luat legătura cu mai multe spitale de profil din zonă, dar şi din Bucureşti.

Cum nici aceste spitale nu deţin acest ser, conducerea SJU a contactat Ministerul Sănătăţii, inclusiv pe ministrul Nicolae Băniciou şi pe secretarul de stat Raed Arafat. Cu ajutorul acestora s-au identificat câteva fiole de ser antibotulinic în cadrul unui aeroport. Trei dintre aceste fiole au fost trimise la Cluj cu un avion de unde, cu o maşină SMURD, fiolele au ajuns duminică după masă la Satu Mare.

“Serul a fost deja administrat pacientului şi se poate spune ca în felul acesta i-a fost salvată viaţa. Precizăm că botulismul este o boala infecţioasă care secretă o neurotoxină foarte puternică, 1 mg din aceasta putând duce la decesul pacientului, purtător de cuvânt SJU Satu Mare, Constantin Demian.

Medicul epidemiologic, Lidia Tămaş, a declarat că tânărul a consumat un produs din gospodăria proprie, un preparat din carne şi că toate contactele din familie sunt sub supraveghere.

Vă recomandăm şi

Alerta de botulism se extinde: După China, Rusia a interzis importurile de lapte praf, iar Arabia Saudită a confiscat un lot de produse de pe piaţă

Alertă în China: lapte praf infestat cu bacteria care cauzează botulism, retras de pe piaţă

Ieşean diagnosticat cu botulism după ce a consumat o conservă de peşte

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite