Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit de autorităţile locale din Satu Mare, la 190 de ani de la naşterea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin dezvelirea bustului are loc un act de reparaţie morală faţă de moţii din judeţul Satu Mare
Prin dezvelirea bustului are loc un act de reparaţie morală faţă de moţii din judeţul Satu Mare

După ani de zile, Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu a reuşit amplasarea unui bus al eroului în municipiu. Dezvelirea a fost făcută astăzi  în aşteptarea comemorării a 190 de ani de la naşterea Crăişorului Munţilor.

Judeţul Satu Mare a avut parte duminică, 8 iunie, de un moment deosebit, şi anume dezvelirea bustului marelui erou Avram Iancu. În organizarea Consiliului Judeţean Satu Mare, a Instituţiei Prefectului Satu Mare, Primăriei Municipiului Satu Mare, a Societăţii Cultural Patriotice “Avram Iancu”, filiala Satu Mare, în prezenţa a numeroşi oaspeţi şi invitaţi, evenimentul a fost unul de excepţie. 

“Ca toate marile momente de răscruce ale istoriei, care din sânul maselor populare, făuritoare ale istoriei propulsează eroi, oameni geniali, tot astfel, momentul 1848-1849 a născut, a lansat în istorie personalităţi de seamă pentru trecutul şi istoria românilor, printre care Avram Iancu este, fără îndoială, cel mai adânc înrădăcinat în conştiinţa poporului. Numele şi persoana lui Avram Iancu au devenit legendă, s-au transformat într-un mit pe care conştiinţa poporului român îl păstrează cu sfinţenie.

A fost ridicat de popor pe piedestalul de „Crai al Moţilor”, al „moţilor” în virtutea calităţilor sale incontestabile de conducător, pentru simţul său de departe, prompt şi veşnic manifestat, pentru curajul său nedisimulat, pentru umanismul de care era pătruns şi de care dădea dovadă cu multă luciditate în momente din cele mai grele, mai dramatice” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef.

Preşedintele de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Ioan Bâtea, a precizat că prin dezvelirea bustului lui Avram Iancu are loc un act de reparaţie morală faţă de moţii din judeţul Satu Mare, reuşindu-se astfel să se confere un statut civil recunoscut şi la acest nivel. 

Avram Iancu s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. A urmat studii de drept, iar mai târziu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Avram Iancu s-a aflat la conducerea armatei românilor transilvăneni, în alianţă cu oştile austriece, împotriva trupelor revoluţionare ungare aflate sub conducerea lui Kossuth Lajos.

În ultimele două decenii ale vieţii sale a suferit, potrivit unor istorici, de o boală psihică, starea sa de sănătate începând să se deterioreze la sfârşitul anului 1852. S-a stins din viaţă în data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criş. Avram Iancu a fost îngropat cu funeralii naţionale în data de 13 septembrie 1872, la Ţebea, lângă „Gorunul lui Horea”.

Vă recomandăm şi

Zilele şcolii gimanziale „Avram Iancu” din Alba Iulia. Bustul eroului naţional dezvelit în parcul instituţiei

FOTO Meşteri populari din toată ţara se întâlnesc la un târg care are loc de aproape 30 de ani în „inima“ Ardealului

Festivalul Naţional ”La Porţile Apusenilor”, organizat la Alba Iulia de Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite