Blocaj pentru autotrenuri în Vama Halmeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Verificarea TIR-urilor şi caminoanelor cu marfă durează între zeci de minute şi ore întregi, în funcţie de produsele transportate. Cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor de marfă nu mai funcţionează de la începutul acestei săptămâni.

UPDATE: Reprezentanţii agenţiilor pentru protecţia Mediului şi ai direcţiilor sanitar veterinare din Satu Mare şi Baia Mare au refuzat să facă publice valorile depăşite ale radiaţiilor emise de aparatul Roboscan din vama Halmeu. „Sunt date cu caracter profesional şi nu se pot da publicităţii“, a declarat Lidia Tămaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publice Satu Mare.  

Zeci de minute sau ore în şir, în funcţie de marfă, au de aşteptat şoferii de TIR-uri şi camioane care tranzitează vama Halmeu de când aparatul de scanat nu mai funcţionează.  Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) a interzis vameşilor să mai manevreze Roboscan-ul  1M în perimetrul punctului sanitar de când aparatul a distrus o parte a gardului ce împrejmuieşte punctul sanitar. „Cu Roboscan-ul verificam marfa în maximum 15 minute, cu toate manevrele. Acum timpul a crescut drastic. Dacă avem un camion cu hârtie igienică, verificarea poate dura chiar şi şase ore. Trebuie să descărcăm marfa şi să o verificăm amănunţit“, a declarat Mihai Chiş, şeful Vămii Halmeu. 40-50 de camioane tranzitează Vama Halmeu în 24 de ore.  

Aparatul nu are pistă de manevre proprie
Cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gamma a camioanelor de marfă,  Roboscan 1M, premiat anul trecut la salonul de invenţii de la Geneva, ar trebui să funcţioneze în perimetrul unei piste proprii, însă la Vama Halmeu nu există o asemenea pistă. „Din cauza radiaţiilor pe care le emite, aparatul ar trebui să lucreze pe propria pistă pentru ca oamenii să nu fie expuşi. Ne mai trebuie o parcare specială şi o hală de control însă nu sunt bani“, a mai precizat Mihai Chiş.

Prag de radiaţii depăşit
Pe lângă aceste lipsuri, conducerea DSV susţine că aparatul nu are autorizaţie de funcţionare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.  „Am solicitat autorizaţie CNCAN şi nu ne-au pus-o la dispoziţie. Din cauza radiaţiilor pe care aparatul le emite ne temem pentru sănătatea angajaţilor noştri. Am cerut Protecţiei Mediului se facă măsurători“, a declarat Dumitru Maurer, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare. În urma măsurătorilor efectuate, specialiştii APM au constatat o depăşire a pragului radioactiv. „S-au făcut măsurători orientative şi am constatat că a fost depăşit pragul radioactiv. Rezultalele au fost trimise către DSP“, a declarat Izabela Ştir, specialist în cadrul laboratorului din cadrul APM.  Şi medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au solicitat măsurători. „S-a solicitat o determinare a pragului radioactiv din partea laboratorului de radiaţii din Baia Mare, iar rezultatele au arătat că nu există risc semnificativ de iradiere pentru cei care manevrează aparatul . Până la sfârşitul lunii aparatul trebuie să aibă autorizaţie de funcţionare CNCAN şi s-a interzis accesul persoanelor civile la o distanţă mai mică de cinci metri de aparat“, a declarat medicul Lidia Tămaş din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.    

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite