Atenţie! Carnea de porc ne poate îmbolnăvi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc trebuie dusă la analize/foto: Arhiva
Carnea de porc trebuie dusă la analize/foto: Arhiva

Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare  atrage atenţia că în această perioadă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză. Numai săptămâna trecută au fost depistaţi doi porci bolnavi infestaţi cu trichinella.

Săptămâna trecută, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au depistat doi porci infestaţi cu trichinella, unul la Botiz şi unul la Peleş. Ţinând cont că se apropie Crăciunul şi sacrificare porcilor va începe în curând, dr. Ildiko Pallai, specialist din cadrul Biroului de promovarea sănătății, de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare atrage atenţia că există pericolul de a ne îmbolnăvi. „Trichineloza (trichinoza) este o boală determinată de infestarea omului pe cale digestivă cu un vierme mic numit Trichinella spiralis. Ciclul biologic al trichinellei implică rozătoarele şi porcul. Larvele închistate ale parazitului ajung în intestinul omului în urma consumului de carne de porc infestată. (Porcul infestat cu trichinella nu prezintă semne de boală.) Trichineloza evoluează în două etape. Mai întâi apar manifestări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree, tablou clinic de enterită cu stare febrilă), şi, apoi, în câteva zile, urmează faza de invazie  a musculaturii şi a altor organe, cu formarea chisturilor parazitare în organismul uman. Continuă febra, apar dureri musculare, dificultăţi de respiraţie şi înghiţire, edeme ale pleoapelor şi feţei, erupţii cutanate, iar eliberarea de toxine poate produce  atât manifestări alergice, precum şi inflamaţii ale organelor interne. Boala este gravă, necesitând spitalizare şi tratament corespunzător”, precizează dr. Pallai.

Măsuri de prevenire

Prevenirea trichinelozei la om este foarte importantă şi implică următoarele măsuri: creşterea porcilor în condiţii igienice corespunzătoare, tratament veterinar pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi deratizare; evitarea accesului porcilor la hoituri de animale sălbatice (vulpe de exemplu); controlul sanitar veterinar obligatoriu al cărnii de porc, şi în cazul tăierilor particulare. Trebuie controlat în primul rând diafragmul (muşchiul intern ce desparte toracele de burtă), muşchii intercostali (dintre coaste), eventual muşchii limbii şi ai faringelui; preparare termică corespunzătoare a cărnii de porc înainte de consum (important: nu daţi carne / organe crude de porc nici la câini şi pisici, nu doar pentru considerente de a proteja animalele domestice ci şi pe stăpânii lor!); controlul sanitar veterinar şi prepararea termică este importantă şi în cazul cărnii de mistreţ. Este bine de ştiut că afumarea, sărarea, frigerea la grătar a cărnii nu distruge chisturile de trichinella. Chiar şi congelarea, doar atunci are efect de distrugere a parazitului, dacă s-a făcut la –35ºC, timp de 1 zi, sau la –18ºC, timp de 3 luni, condiţii care nu sunt îndeplinite în gospodăriile particulare.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite