PNL-istul Silaghi îl ironizează pe primarul PSD din Satu Mare, Dorel Coica, şi susţine că minte cu privire la unele proiecte de milioane de euro

PNL-istul Silaghi îl ironizează pe primarul PSD din Satu Mare, Dorel Coica, şi susţine că minte cu privire la unele proiecte de milioane de euro

Atacurile din USL se observă şi la nivel local  FOTO adevarul

Europarlamentarul Ovidiu Silaghi îl ironizează pe primarul PSD, Dorel Coica şi totodată dezaprobă cele declarate de edilul şef cu privire la proiectele pregătite pentru 2014, ce urmează a fi finanţate prin Zona Metropolitană. Potrivit lui Silaghi, suma de 147,2 milioane euro va fi imposibil de accesat în ciclul financiar 2014-2020, chiar dacă Coica a declarat contrariul.

Silaghi a transmis că în cazul în care funcţionează totul perfect, respectiv Comisia Europeană aprobă parteneriatul strategic cu România în luna ianuarie şi birocraţia comisiei cu birocraţia românească se alinează în totalitate, termenul cel mai optimist de lansare a ghidului aplicantului poate fi, cel mai devreme, la sfârşitul anului 2014.

Experienţa comisiei, în schimb, spune Silaghi, arată că si statele cele mai performante în absorbţia fondurilor europene, în ciclul 2007-2013, au avut nevoie de 2 ani pentru lansarea axelor. Prin urmare, planul extrem de ambiţios de 147,2 milioane euro în Zona Metropolitană a Satu Mare ar fi imposibil de realizat în ciclul financiar 2014-2020 .

Cum nimeni nu-i perfect, nici Comisia Europeană, nici Ministerul Afacerilor Europene, nici Autoritatea de Management, nici organismele intermediare, nici domnul Gheorghe Rentea, în ignoranţa dânsului, nici măcar domnul primar Coica, afirm cu certitudine ca suma nu va fi disponibilă pentru Zona Metropolitană în 2014, afirmă europarlamentarul.

 

Silaghi îl ironizează pe Coica afirmând că este acest om de mare caracter, care , în general, este extrem de vigilent cu afirmaţiile colaboratorilor săi, nu a fost, de această dată, vigilent cu afirmaţiile domnului Rentea.

Dacă vrem să ne referim la ciclul financiar 2007-2013, care în urma negocierilor a primit trei ani în plus pentru decontare şi implementare, se aplică doar la proiectele depuse deja. Nu ştiu să existe proiecte pe rol în valoare de 147 milioane euro. De altfel, termenul destul de medical “fişe de proiecte“ nu există în nomenclatorul Comisiei Europene. Pe fonduri europene se lucrează cu proiecte care există sau nu există, nu cu fişe .

De asemenea, potrivit lui Silaghi, este imposibil ca din cei 10 miliarde de euro pe care România îşi propune să-i deconteze, 10% să ajungă la Zona Metropolitană Satu Mare, şi asta din lipsa proiectelor depuse. Municipiul Satu Mare, pe ciclul financiar 2007-2013 a avut aproximativ 15 milioane euro, proiecte cu finanţare europeană. Este imposibil, spune Silaghi, ca într-un singur an să ai de zece ori mai mult şi fără proiecte şi fără cofinanţare.

Din câte ştiu eu, proiectul de buget local nu are prevăzute cele aproximativ 8 milioane de euro care ar fi minim necesare pentru cofinanţare, încheie Silaghi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: