Articulaţiile rebegite, povara care devine calvar iarna. Cum se alungă reumatismul când se lasă frigul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reumatismul afectează cel mai des femeile şi persoane care sunt sedentare FOTO Arhivă
Reumatismul afectează cel mai des femeile şi persoane care sunt sedentare FOTO Arhivă

Reumatismul defineşte peste 100 de afecţiuni diverse caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor. Durerile se amplifică în sezonul rece din cauza umezelii şi a temperaturilor scăzute, atât la persoanele în vârstă, cât şi la tineri. Specialiştii explică cum poate fi tratată problema.

Reumatismul este un termen generic prin care se înţelege o afecţiune a articulaţiilor. Se pot distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative şi reumatisme abarticulare, adică pe lângă articulaţii.

Reumatismul devine pe zi ce trece o afecţiune tot mai răspândită şi nu doar în rândul personaloe de vârsta a treia, cât şi în rândul celor tineri. Mai mult această boală era cunoscută încă din antichitate, fiind una dintre afecţiunile cu caracter sezonier şi meteodependent. 

Bucuria pe care o simţim atunci când vin sărbătorile şi e zăpadă poate dispărea în cazul persoanelor care suferă de dureri ale articulaţiilor care fără un tratament adecvat pot deveni insuportabile. De aceea este important ca de tratarea acestei boli a articulaţiilor să se ocupe o echipă de medici, iar cei care simt deja uşoare dureri să nu amâne un consult medical. Primul care sensibilizează bolnavul în privinţa apariţiei reumatismul este medicul de familie, care poate suspecta apariţia reumatismului şi la un simplu control de rutină, urmând ca să îi recomande pacientului în cauză un control mai amănunţit. 

"De aceste afecţiuni se ocupă o echipă întregă de medici, precum medicul reumatolog, medicul ortoped, balneologul, care poate ajuta în tratarea acestor afecţiuni. În echipă, aceştia pot urmări etapă cu etapă cazurile de reumatism şi evoluţia bolii, reuşind să vină în sprijinul pacientului, cu condiţia ca acesta să aibă răbdarea de a se lăsa pe mâna medicilor specialişti", explică medicul specialist în medicină de familie, Luciana Botezan. 

Cauzele apariţiei reumatismului

Temperaturile scăzute şi umiditatea crescută  pot exacerba  simptomatologia dureroasă a articulaţiilor afectate de artroză. Sunt afectate în principal articulaţiile mici de la nivelul mâinii, şoldurilor, genunchilor şi a coloanei vertebrale, în special în regiunea cervicală şi lombosacrată.Prin expunerea la frig si umezeală, pacientii cu reumatism degenerativ (artroză) se plâng de exacerbări ale puseelor de durere. Cele mai frecvente cauze ale apariţiei reumatismului sunt afecţiunile inflamatorii şi infecţioase, iar cele degenerative sunt cele care o dată cu vârsta afectează articulaţiile.

"Este un proces îndelung, iar unele persoane necesită tramanet susţinut, pe tot parcursul vieţii. De exemplu artroza nu este curabilă. Artroza se manifestă prin distrugerea cartilagiilor oaselor, ceea ce deteriorează considerabil mobilitatea articulatiilor", spune medicul specialist în medicină de familie, Luciana Botezan. 

De asmenea medicul specialist în medicină de familie susţine că au fost cazuri în care a fost depistat reumatismul în urma unui control de rutină şi prin asocierea durerilor cu o durere în gât.

" Durerea care apare în funcţie de vârstă face ca medicul de familie să suspecteze un reumatism articular, mai ales dacă acestea sunt asociate cu o angină, adică o durere în gât. Dacă nu sunt diagnosticate la timp, acest reumatism poate afecta inima, lucru pe care îl explic şi pacienţlor mei care tind să dea importanţa durerilor doar în ultimul moment, când acestea se acutizează şi când afecţiunea este mai greu de tratat ", povesteşte medicul. 

Tratarea reumatismului în sezonul rece

Modificarile osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului să resimtă perturbările atmosferice, iar astfel în timpul iernii durerea să se intensifice. Pentru a preveni apariţia acestor dureri supărătoare, medicii ne recomandă câteva remedii simple, dar de efect: încălţăminte adecvată, care să nu alunece, îmbrăcăminte călduroasă, evitarea expunerii la temperaturi scăzute şi atenţie sporită atunci când drumul e alunecos. De asemneacompresele reci sunt  eficiente pentru reducerea senzatiei de durere în primele zile ale reactivării, dar şi mişcarea.

"Nici măcar în cazul artrozei mişcarea nu este contraindicată, un efort susţinu şi periodic, mersul pe jos sau plimbările cu bicicleta în timpul verii, când e plăcut afară pot preveni apariţia acestor dureri în sezonulrece. Chiar şi iarna ne putem plimba  măcar 15 minute în fiecare zi, însă putem face mişcare şi acasă pe o saltea. Nu trebuie să fie ceva exerciţii complicate, însă vom pune în mişcare articulaţiile, şi nu vom fi luaţi prin surprindere iarna. Cele mai indicate sunt înotul, ciclismul, mersul pe jos (cu încaltaminte adecvată) şi exercitiile de flexibilitate", recomandă medicul de familie, Luciana Botezan.  

Vă mai recomandăm:

Ciocolata şi cafeaua stârnesc toate bolile toamnei. Cum ne ferim de „pachetul“ de afecţiuni cauzat de temperaturile scăzute

Patru cele mai frecvente boli ale toamnei şi trucuri pentru a le „fenta“ prin întărirea sistemului imunitar

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite