Amalia Tătăran - Drumul spre vârful scrimei mondiale, îngreunat din lipsă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrimera de la Clubul Sportiv Satu Mare pornește spre naționalele de la Craiova cu gândul de a schimba „prefixul“ medaliilor de aur din palmares. O vrea pe a douăzecea. Seriozitatea ei, dar și rezultatele în competițiile naționale și internaționale de scrimă au propulsat-o pe puștoaica de 16 ani în elita scrimei românești.

Desemnată „Sportivul sătmărean al anului 2010“, în defavoarea „prințului” auto Many Gyenes sau a fetelor de la CS Municipal Satu Mare, care au încheiat în top sezonul ligii naționale de baschet, Amalia Tătăran a rămas modesta care și plătește singură naveta din comuna natală, Odoreu, la Satu Mare, la școală și antrenamente. După mondialele de la Baku, Azerbaidjan, din primăvara lui 2010, Amalia a dormit cu medalia de bronz în mână. La exact un an de la Jocurile Olimpice de Tineret din Singapore, unde a ratat podiumul, clasându-se pe locul V, bronzul de la Baku stă agățat pe perete, iar în ochii tinerei spadasine strălucește, umbrit de lipsa de sponsori, visul aurului Olimpic.

Mentalitate de campion

Își trăiește viața în jurul sălii de scrimă, cu două antrenamente pe zi, unul dimineața și unul seara, chiar și în timpul anului școlar. Succesele nu i s-au urcat la cap. Elevă de nota zece în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din oraș, tânăra face față cu stoicism programului încărcat și spune că nu va face niciodată rabat de la calitate în favoarea odihnei. „Îmi e greu pentru că vreau să fac performanță și la școală, și în competiții. E greu. Am antrenament dimineața, masă, școală, iar antrenament, lecții şi tot aşa. Adorm abia pe la 11 seara, iar dimineața o iau de la capăt. Acum, în vacanță, e mai ușor, că n-am școală“, povestește Amalia.

Drumul spre Top 10 mondial, afacere prea scumpă

Cu seninătate și o undă de amar în glas, Amalia critică lipsa de inspirație a patronilor din județ, care nu sprijină financiar scrima, sportul care a adus câteva dintre cele mai importante trofee din istoria sportului românesc. Clasată în preajma locului 100 mondial, adolescenta are nevoie de participări la competițiile din cupa mondială pentru a urca în top și pentru a-și pregăti viitorul la senioare. „Ne pregătim mult în sală, însă pierdem concursuri din cauza banilor. Unele cupe mondiale sunt peste ocean, iar eu, fiind încă minoră, am nevoie de însoțitor, nevoia de bani este dublă. Calendarul competițional mondial este încă incomplet, dar cu toate că fiecare competiție punctează în clasamentul mondial, nu voi putea merge la toate cupele mondiale din cauza banilor“, povestește Amalia.

Vrea a 20-a medalie de aur

În 2-3 septembrie, Amalia va încerca să cucerească cea de-a 20-a medalie de aur, la  Campionatele Naționale de juniori de la Craiova. „Avem șanse la titlu și la individual, și la echipe. Dacă iau titlul, schimb prefixul la aur, voi avea 20 de medalii și sper să reușesc să prind campionatele mondiale de anul viitor“, susţine adolescenta. Amalia a fost selectată pentru lotul olimpic de seniori pentru pregătiri la Jocurile Olimpice, însă nu crede că va prinde lotul. „Echipa e completă, campioană europeană, titluri mondiale, nu cred că va fi modificată numai pentru mine. Sunt realistă. Sunt încă tânără, am timp. Va veni și vremea mea“, a mai spus sătmareanca.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite