Alegeri parlamentare 2016. Reportaj la Certeze, una dintre cele mai bogate comune din România: „Votăm să ni se întoarcă copiii acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preenţa la urne a crescut exponenţial după ieşirea de la Biserică - foto: Adrian Caraba
Preenţa la urne a crescut exponenţial după ieşirea de la Biserică - foto: Adrian Caraba

Alegeri parlamentare 2016 Satu Mare. În comuna Certeze se votează în masă după ieşirea de la biserică. Oamenii de vârsta a doua şi a treia speră că viitoarea clasă de politicieni va crea cadrul care să le încurajeze copiii să se întoarcă acasă din ţările străine în care muncesc.

Alegeri parlamentare 2016 Satu Mare. Comuna Certeze din judeţul Satu Mare este un dintre cele mai bogate din ţară. Casele cu etaj, placate cu marmură, garduri de mii de euro sunt mândria oşenilor din această zonă. Problema pe care însă o invocă e faptul că acestea sunt goale, pentru că toţi tinerii sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar acasă au rămas doar bătrânii.

Oşenii din Certeze, cei puţini care mai sunt pe acasă sunt cetăţeni model, care îşi fac datoria morală de a ieşi la vot. Perioadele cele mai aglomerate la urne sunt înainte şi după slujba de la Biserică. Oamenii se pregătesc temeinic înainte de vot, mai exact cu un pahar de pălincă şi cu costumul popular pe ei.

„Bem un pahar de pălincă, să fie cu noroc votul, să prindem curaj când mereu la vot. Întâi merem la biserică şi apoi la vot”, afirmă Vasile Ciocan, locuitor din Certeze.

vot tara oasului

Familia Ciocan îşi cinsteşte vecinul cu un pahar depălincă înainte de votare - foto: Adrian Caraba 

Acesta şi soţia lui Maria au doi copii, un băiat şi o fată, care sunt plecaţi de 20, respectiv 11 ani, la muncă, în Franţa. Aceştia vin rar acasă, doar o dată pe an, peste vară, atunci când bunicii au ocazia să îşi vadă nepoţii. Cu gândul la ei merg şi bătrânii la vot.

„Ne dorim să se schimbe ceva. Aici, celor din Certeze nu le lipsesc multe, dar ne dorim să nu mai aibă unii milioane de euro şi alţii să fie săraci. În Certeze ne dorim locuri de muncă, să aibă pentru ce să se întoarcă tinerii în sat”, afirmă Maria Ciocan.

Alegeri parlamentare 2016 Satu Mare

La Biserică în Certeze prezenţa este mare, la fel cum se aşteaptă şi la urne, după slujbă. Cu toate acestea, procentul, în zona Oaş este scăzută. Toţi cei care se prezintă la vot o fac de când au câştigat acest drept, fără să lipsească de la urne, cu speranţa de a face un bine altora prin votul lor.

Cei care au votat speră ca politicienii să îndrepte lucrurile şi copiii să vină acasă FOTO A. Caraba 

vot tara oasului

„Am votat cu care îs mai buni. I-am ales din cei răi pe cei mai buni. Să ajute oamenii mai săraci, pe ăia care au 100 de euro pensie sau mai puţin de atât, şi ei bagă milioane de euro în buzunare. În Certeze ce să lipsească, că stau pruncii în străinătate până uită lumea de ei”, afirmă o cetăţeancă din Certeze.

„Am votat să fie din rău, un pic mai bine. Cel mai mult e nevoie de comunicre cu populaţia de la sat. Oamenilor din Certeze că copiii fac studii în România şi se duc fetele să fie menajere în străinătate şi bărbaţii la cărat moloz. Ar trebui să stea acasă, să facă ceva frumos, mai ales că e atâta frumuseţe în ţară”, spune Floare Marina.

După ieşirea de la Biserică lumea a stat la rând să poată vota FOTO Adrian Caraba 

vot tara oasului

„Sper că cei care vor conduce de acum ţara de la Bucureşti să meargă acolo cu gânduri bune, să continue proiectele bune care au fost începute şi să asigure cadrul pentru o bunăstare a noastră pe viitor. Noi muncim aici şi pentru ei, ei acolo să facă legi care să ne ajute pe noi să ne dezvoltăm afacerile”, povesteşte Vasile Mihoc, om de afaceri.

Prezenţa la urne a crescut semnificativ după ieşirea de la Biserică, astfel încât oamenii au trebuit să stea la rând la uşa de la sala în care a fost organizată secţia de votare. Procesul electoral s-a desfăşurat în parametrii normali, oamenii dând dovadă de răbdare, deşi pe unii dintre ei îi aştepta afară calul cu căruţa şi nu e apărat maşina încălzită.

Nu au fost înregistrate evenimente deosebite a urne până la ora 15.00, cu excepţia unui caz a unei femei care a prezentat buletinul soţului în loc de al ei, acesta fiind scanat în sistem informatic. Greşeala a fost observată când femeie a avut de semnat pe liste. Ea a predat pe urmă buletinul ei la scanat şi a votat dar a trebui să aştepte până s-a prezentat şi soţul să voteze, buletinul acestuia fiind oprit în secţia de votare în acest timp. Cu toţii din secţie au admis că a fost o greşeală umană.

Oamenii s-au prezentat cum au putut la vot, unii chiar venind cu căruţa FOTO Adrian Caraba 

vot tara oasului
Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite