Şi elevii de elită ai Sătmarului vor să părăsească România: „Nu întrevăd nicio perspectivă aici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiub Alex şi Claudiu Ardelean, elevi ai CN „Ioan Slavici“  FOTO  Cristina Cîcău
Sergiub Alex şi Claudiu Ardelean, elevi ai CN „Ioan Slavici“  FOTO  Cristina Cîcău

Judeţul Satu Mare se poate mândri cu elevi şi absolvenţi de elită. Patricia Nistor, Alec Sergiu şi Ardelean Claudiu Gheorghita sunt doar câteva dintre numele care duc mai departe numele judeţului. Nu îşi întrevăd niciun viitor în România, fapt pentru care îşi vor continua studiile în străinătate.

Patricia Nistor este absolvent model al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“. Din toamnă va studia istoria artei, la University of Birmingham (Anglia)

Patricia Nistor este absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“, iar acum este studentă la litere, la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. În liceu a urmat un profil de ştiinţe ale naturii, cu toate că nu avea multe în comun cu acest domeniu vast. Din toamna acestui an, Patricia va pleca la Londra, unde îşi va urma visul de a învăţa istoria artei, la University of Birmingham.

Cu toate că Patricia a urmat un profil de ştiinţe ale naturii în liceu, studenta este olimpică la limba engleză, care, după părerea ei, este foarte expresivă. În 2012, a obţinut locul I la Olimpiada Naţională de Engleză. Pe lânga acest merit, a obţinut premii şi menţiuni la fazele judeţene de engleză şi română timp de trei ani consecutiv, în perioada liceeului dar şi premiul trei la concursul naţional de creaţie literară "Nichita Stănescu". De când urmează cursurile facultăţii, Patricia este bursieră şi mai mult, a şi câştigat o călătorie de studiu în Spania.

„Conform poveştii întregii generaţii, am început să învăţ fără să realizez de la desenele animate, care nu erau dublate şi apoi am continuat pentru că mi se părea interesant şi usor. Dar cred că totuşi am vocaţie de filolog, am studiat spaniola timp de o lună şi am ajuns în Spania la grupa intermediară, alături de oameni care învăţau de ani de zile“, spune Patricia.

Pune multe pasiune în tot ceea ce face şi asta îi dă încredere. Câteodată regretă că nu a pasionat- o matematica sau biologia. În viziunea sa, poate ar fi fost mult mai uşor dacă alegea o meserie respectabilă dar, aşa cum spune ea „ o vorbă spune că medicina şi ingineria sunt profesii nobile necesare pentru a susţine viaţa, dar pentru poezie şi frumuseţe rămânem în viaţă“.

patricia nistor

Dacă ar fi să o ia de la început şi- ar rămâne fidelă propriei fiinţe, dar ar alege o rută şi mai grea şi nesigură, concentrânu- se mai mult pe desenele şi fotografiile pe care le realizează în timpul liber. A observat de- a lungul timpului o reticienţă pe feţele apropiaţilor când venea vorba despre istoria artei, materie ce o pasiona, dar a învăţat cum să treacă peste „ Oamenii ridică o sprânceană de cele mai multe ori când spun cuvinte precum facultatea de litere, reticienţa crescând şi mai mult când zic istoria artei. Ce, există aşa ceva?, se întreabă unii. Văd tot felul de reacţii, foarte mulţi au încercat să mă descurajeze, pe alţii îi apucă râsul. Nu port pică totuşi, a fost un moment important pentru mine când am reuşit să trec peste toată negativitatea şi să decid să fac ce îmi place şi e important pentru mine“, povesteşte Patricia.

Arta şi cărţile, reprezintă pentru Patricia, timpul liber, dar recunoaşte că nu ar putea trăi o viaţă fără petreceri, concerte şi călătorii. „Îmi place mult să am un program dinamic şi să învăţ lucruri noi aşa că mă ocup şi de cursuri, de limba chineză, voluntariate şi speologie“, precizează studenta.

În toamna acestui an va pleca în Anglia unde îşi va lua foarte în serios educaţia. Este sigură că în ceea ce priveşte domeniul ales, a făcut cea mai bună alegere. „Nu numai că aici nu întrevăd vreo perspectivă în istoria artei, dar m-a şi atras abordarea pe care o au facultăţile din străinătate unde accentul e pus pe creativitate şi dezvoltarea spiritului critic. Momentan cochetez cu ideea de a rămâne acolo, dar adevărul este ca în orice călătorie mai lungă mi s-a făcut un dor nebun de casă“, spune Patricia Nistor.

Cei mai buni elevi „chimişti“ din ţară învaţă la CN „Ioan Slavici“, Satu Mare

Alec Sergiu şi Ardelean Claudiu Gheorghita sunt elevi în clasa a XI- A, ai Colegiului Naţional „Ioan Slavici“ din Satu Mare, unde sunt admiraţi de profesori dar şi de către colegi, datorită interesului şi profesionalismului de care dau dovadă la ore.

Au început să studieze biochimia doar din clasa a XI-a, fiind un curs opţional. Fiind fascinaţi de temele studiate , Sergiu şi colegul său Claudiu, au ales să dezvolte cercetările asupra transformării mărului într-un supliment alimentar cu rol benefic mărit pentru sănătatea omului. Au demonstrat cât de bine se pricep pe acest segment, ocupând locul I pe ţară la sesiunea de comunicări ştiinţifice „Chimia, prieten sau duşman“. Sesiunea de comunicări ştiinţifice s-a desfăşurat în perioada 10-11 mai la Bucureşti.

 Cei doi elevi au participat cu lucrarea „Mărul- bioreactor anaerob în slujba sănătăţii omului“ şi au obţinut premiul I pe ţară. Ei fac parte din Cercul de Chimie Aplicată „Cunoaştere şi adevăr“ al Colegiului, fondat acum 36 de ani. „Scopul lucrării lor a fost de creştere a conţinutului de fier bivalent într-un fruct  şi transformarea acestuia într-un supliment alimentar cu rol benefic mărit pentru sănătatea omului“, susţin cei doi. Prin studiul experimental au determinat că fructul optim pentru acest scop este mărul, pe care au reuşit să-l transforme  într-un supliment alimentar cu potenţial curativ benefic referitor la boala: anemie feriprivă.  S-au inspirat din tematica cursului lor opţional de biochimie, respectiv dintr-un mod tradiţional popular de tratare a anemiei prin consumul merelor îmbogăţite în fier prin introducerea cuielor de fier în fruct.

Sergiu crede că pe plan profesional ar avea şanse mai mari în străinătate deoarece pregătirea pe care elevii o dobândesc în învăţământul românesc este una superioră. Încă nu s-a hotărât ce facultate va alege pe viitor. În schimb, Claudiu, este hotărât deja. Vrea să devină medic veterinar şi să continue afacerea pornită de părinţii lui.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite