Şcoala de lupte de la Mădăras a ajuns Centru Olimpic de cadeţi. Ambiţia nebună a unui om a trasformat zeci de destine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea sportivilor antrenaţi de Tudor Barbul provin din familii defavorizate sau s-au fpcut recunoscuţi în societate prin comportamentul distructiv pe care îl aveau, până au început luptele.

Cine l-ar fi auzit acum 12 pe Tudor Barbul ce vise are, precis l-ar fi trimis rapid la un consult psihiatric, pentru că visele sale de atunci nu prea corespundeau cu realitatea. Visul de ca da de la Satu Mare luptători pentru locul olimpic şi de a crea campioni mondiali şi europeni părea o utopie pentru multă lume. Totuşi Tudor Barbul nu s-a descurajat de refuzurile primite şi a continuat să împărtăşească visul său până a găsit un om care să creadă în el - primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma. 

I-a pus la dispoziţie fosta clădire a unei şcoli din Mădăras, iar de acolo încoace totul s-a transformat şi a luat contur. 

Când am venit aici era o ruină, nu exista acoperiş, uşi sau geamuri. Datorită unui nebun, care vă vorbeşte şi un alt nebun care m-a susţinut, primarul Ovidiu Duma, încet am făcut ce am făcut aici. Am făcut locuri de cazare, saună. Acum zilnic 50-60 de băieţi care vin la antrenamente şi din ei cam 18-20 fac performanţă şi sunt în diferite loturi şi centre de pregătire”, afirmă antrenorul

Imagine indisponibilă

„Determinarea lui şi convingerea care rezulta spusele lui, din modul de exprimare, m-au convins să îi dau credit. Se vedea că el crede în ce spune şi m-a prins în visul lui. Părea o utopie ce zicea el, să recondiţionăm clădire, să aducem copii, să se facă lupte. Nici nu se ştia aici de lupte greco-romane. După ce i-am văzut pe sportivi cum se implică, cât sunt de dedicaţi, m-am convins că am luat o decizie bună să îl sprijinim şi uitaţi că azi a ajuns să conducă un Centru Olimpic”, afirmă primarul Ovidiu Duma.

Campioni pe bandă rulantă

De la an la clădirea în care se pregăteau sportivii s-a consolidat, aşa cum s-au consolidat şi rezultatele luptătorilor, medaliile cu care ei se întorceau de la competiţii internaţionale impulsionându-i pe cei de la primărie să investească noi şi noi sume pentru a transforma vechea şcoală într-o bază de pregătire modernă.

„ Avem vicecampion european, campion balcanic, multiplii campioni naţionali de toate vârstele, clasări la mondiale în primii 5, copii foarte mulţi care au trecut prin secţie. Avem şi un copil de 5 ani, fratele unui campion naţional. Se mişcă bine la cinci ani.”, mai afirmă antrenorul.

Imagine indisponibilă

Acum toată clădirea a devenit una primitoare, care serveşte atât ca sală de antrenament, sală de forţă, este dotată cu saună, dar este şi casa a zeci de sportivi, clădirea dispunând de 40 de locuri de cazare, iar când e vorba de cantonamente, poate găzdui până la 100 de sportivi care vor dormi pe saltele. 

Activitatea lui Tudor Barbul este în egală măsură atât sportivă cât şi socială, între elevii săi regăsindu-se mulţi tineri proveniţi din familii defavorizate sau care erau recunoscuţi în comunitate ca nefiind încântaţi de respectarea regulilor de convieţuire socială. 

Huligani transformaţi în campioni 

„Indiscutabil este şi o latură socială iar exemplele sunt nenumărate. Comportamentul lor în şcoală, în societate, în familie, nu erau chiar exemplare, dar venind aici, dar dând de o disciplină şi de un antrenor ca şi Tudor, cu mână de fier, s-au transformat şi toată energia care o foloseau în sens distructiv, acum o consumă aici”, explică edilul. 

„Avem şi cazuri sociale, după care umblăm după ei acasă. îi ducem, îi aducem, încercăm să îi ajutăm, să îi sprijinim. Mulţi erau recunoscuţi, cum zicea viceprimarul de ei, că atunci când ieşeau pe stradă, nici păsările nu stăteau în copac de ei. Important este că pe lângă performanţă creştem aici copii şi le oferim o educaţie, termină un liceu copii cărora nu li se dădea nici o şansă şi mulţi ajung la facultate,chiar sunt ceruţi de facultăţi să îi înscrie la ei, avem un caz cu Facultatea din Timiţoara, pentru a fi mai departe sportivii lor”, mai afirmă Tudor Barbul. 

Performanţele sportivilor i-a convins pe cei de la Federaţia Română de Lupte să transforme totul de la nivel de club local la nivel de Centru Olimpic, care acum găzduieşte cadeţi din mai toate judeţele din ţară. De asemenea clubul are o reciprocitate cu 16 ţări, alături de a cărui sportivi se antrenează frecvent, fie la Mădăras, fie la ţările care îi invită. 

Imagine indisponibilă

Ioana Bran, Ministrul Tineretului şi Sportului a făcut o vizită Centrului Olimpic, luând la cunoştinţă problemele şi necesităţile centrului. 

„Eu în momentul în care am intrat şi am văzut, m-au trecut fiorii. Se vede pe voi că ceea ce faceţi e cu mult pasiune şi cu multă dăruire. Dar voi îl faceţi din toată inima şi acest lucru contează. Cu siguranţă o să ajungeţi acolo unde doriţi şi să nu fiţi dezamăgiţi atunci când aveţi o înfrângere, trebuie să ştiţi să depăşiţi orice greutate. Şi important este să nu renunţaţi la şcoală, pentru un corp sănătos, prin sport, duce la evoluţie doar dacă antrenăm şi mintea”, le-a transmis ministrul tinerilor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite