40 de ani de la inundații, în fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de fotografii în care sunt imortalizate imagini de la potopul care a lovit o parte a județului Satu Mare în data de 14 mai 1970, sunt expuse în Galeria Primăriei.

Deschiderea expoziţiei foto a avut loc azi de la ora 13.00, evenimentul fiind precedat de prezentarea unui film documentar realizat de Apele Române.  Au trecut  40 de ani de când pe râul Someş s-a înregistrat cea mai mare viitură cunoscută, cu repercusiuni enorme în viaţa economică şi socială a judeţului în ceea ce priveşte efectele acesteia.
„În primăvara anului 1970 s-au produs viituri remarcabile pe râurile din jumătatea de nord a ţării. Dacă în Moldova şi în sudul Transilvaniei viiturile nu au depăşit cu mult dimensiunile întâlnite în mod relativ frecvent în aceste zone, în Maramureş şi nordul Transilvaniei, viiturile au avut un caracter cu totul excepţional. Astfel în Maramureş şi nordul Transilvaniei  (22.380 km2) în 48 de ore (în intervalul de la 11.05.1970 ora 800 până la 13.05.1970 ora 800) au căzut peste 50 mm strat de precipitaţii“, a declarat Monica Ursulescu, inginer în cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Satu Mare. 

Inundaţiile  s-au datorat topirii bruşte a zăpezii în primăvara acelui an, ploilor abundente şi de durată, care au depăşit pragurile critice, provocând revărsarea majorităţii râurilor din bazinul hidrografic Someş-Tisa.

Potrivit datelor statistice din cadrul Serviciului pe râul Someş s-au inundat municipiul Satu Mare mal drept, localităţile Berindan, Odoreu, Mărtineşti, Cucu, Botiz, Atea, Petea, Dorolţ, Dara, Culciu Mare, Culciu Mic, Corod, Cărăşeu.
Pe râul Tur nu s-au produs inundaţii decât din afluenţii acestuia.
Pe râul Crasna în luna mai au fost inundate localităţile Supuru de Jos, Giorocuta, Răteşti, Giungi, Craidorolţ, Istrău, Ghirişa, Acâş, Hurezu.
Pe Valea Ierului au fost inundate localităţile Căuaş şi Cig.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite