220 de sătmărence au născut în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor arată că aproape 10 la sută dintre sătmărence care au născut anul trecut au ales clinicile din străinătate. Cele mai multe aleg străinătatea pentru condiţiile de cazare şi tratamentul din partea medicilor şi a asistentelor.

În 2009, în judeţul Satu Mare au fost înregistraţi 2.500 de noi-născuţi. Aproape 10 la sută dintre ei au fost însă aduşi pe lume în clinici din străinătate. „Aproximativ 220 de sătmărence au născut anul trecut în maternităţile din străinătate, iar un procent de 60% au ales Ungaria. Numărul femeilor care aleg să nască în străinătate creşte de la an la an“, a declarat Ionel Torja, şeful Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare.

Analize mai ieftine


Edina Fabian este o sătmăreancă de 27 de ani, aflată la prima sarcină. „Nu am încredere în system, iar lipsa condiţiilor, a aparaturii şi faptul că nimeni nu te ia în seamă dacă nu scoţi bani din buzunar m-au determinat să aleg clinica din Ungaria“, spune Edina Fabian. Ea este acum însărcinată în luna a opta, dar de când a aflat că este gravidă a mers la clinica din Fehergyarmat. Până acum, a făcut multe drumuri până la clinica situată la 20 de kilometric de Satu Mare, dar crede că a meritat. A fost la control lunar până în luna a şaptea de sarcină, iar acum merge odată la trei săptămâni. „Să nu vorbim de costul analizelor. Dacă o ecografie la clinicile private sătmărene costă chiar şi 250 de lei, în Ungaria setul complet de analize costă între 310-320 lei, adică 20.000 de forinţi. Preţul la analizele periodice se ridică la 80 de lei, adică 5.000 de forinţi“, povesteşte femeia.

Condiţii hoteliere mai bune


Medicii sătmăreni spun că diferenţele între clinicile din Ungaria şi cele din Satu Mare ţin de condiţiile de cazare, nu neapărat de pregătirea personalului sanitar. „Şi medicii sătmăreni sunt la fel de buni ca cei din Ungaria, doar că maternităţile de acolo oferă condiţii hoteliere incomparabile cu ale noastre“ susţine medicul de familie, Dorel Coica. „Costurile de cazare pe noapte într-o cameră VIP se ridică la 5.000 de forinţi, iar dacă în salon sunt mai multe mămici atunci cazarea e gratuită“, povesteşte Edina Fabian despre condiţiile pe care le-a găsit la clinica din Ungaria.
Femeile care vor să nască în clinicile din străinătate au nevoie, pe lângă buletinul de identitate, de card european de sănătate şi certificat de căsătorie tradus şi legalizat în Ungaria.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite