15 milioane de euro pentru reabilitarea Aeroportului din Satu Mare

15 milioane de euro pentru reabilitarea Aeroportului din Satu Mare

Aeroportul din Satu Mare intră în reabilitare până în decembrie. Foto. C.J. SM

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a ajuns azi la Satu Mare, ocazie cu care a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea Aeroportului Satu Mare, în valoare de aproape 15 milioane de euro. Lucrările trebuie finalizate până la finele anului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre cele mai vechi aeroporturi din ţară, cel din Satu Mare intră în reabilitare. După ce ani de zile nu a mai fost realizată nici o investiţie, acum se vor face lucrări în valorare de aproximativ 15 milioane de euro, bani pe care judeţul Satu Mare i-a primit prin Fondulu European de Dezvoltare Regională. Contractul de finanţare a fost semnat azi de către ministrul fondurilor europene, Marius Nica, prezent azi la Satu Mare şi conducerea Consiliului Judeţean, în subordinea căreia se află aeroportul din municipiu. 

"Dacă noi nu reabilitam acest aeroport, eu cred că nu mai avea nici un fel de viitor, iar cei 80 de angajaţi îşi pierdeau locul de muncă. Dacă nu se reabilita acest aeroport nu mai putea să asigure normele de trafic, solicitările de la Autoritatea Aeronautică şi nu mai respecta reglementările europene", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrain Ştef. 

"Această investiţie, care va spori gradul de absorbţie a fondurilor europene, va contribui la alinierea aeroportului la standardele europene, aducând un plus de confort călătorilor din zona de nord şi un plus de siguranţă traficului aerian naţional”, a declarat Marius Nica, ministrul fondurilor europene. 

În urma finalizării proiectului de modernizare al Aeroportului Satu Mare , termen preconizat pentru sfârşitul acestui an, acesta va beneficia de un terminal plecări-sosiri nou, cu un design modern şi un grad de confort adus la standard europene. 

Foto: Simulare Aeroportul Satu Mare după finalizarea lucărilor. sursă C.J SM

"Pe partea de aerogară se vor extinde amândouă secţiunile, respectiv plecări-sosiri, într+o măsură în care terenul ne-a permis, urmând  să fie asigurate toate facilităţile care trebuie puse la dispoziţia instituţiilor statului şi aici mă refer la partea de control de securitate, partea vamală, formată din vamă şi poliţia de frontiewră, precum şi asigurarea acelei zone pentru bazilinţi şi idezirabili", a spus Nicolae Fechete, directorul Aeroportului Satu Mare. 

Obiectivele specifice ale cererii de finanţare se referă la mai multe componente: suprafeţe de mişcare, instalaţii de balizaj, canalizare pluvială şi drenaje, extindere aerogară, proiectare tehnică şi asistenţă tehnică, probe tehnologice pentru echipament. 

Astfel, se vor executa lucrări de reparaţii asupra dalelor de beton de ciment de pe pista, calea de rulare şi platforma de îmbarcare - debarcare, se vor îmbunătăţi condiţiile de rulaj prin aşternerea unui strat bituminos, se vor suplimenta circuitele de balizaj şi se vor completa cele existente pentru a asigura operarea aeronavelor in limitei categoriei II – ICAO, se vor reabilita traseele de canalizare pluviale deteriorate şi se vor executa trasee de canalizare noi, se va extinde aerogara.

În acest moment pe aeroportul Satu Mare operează compania Tarom având curse spre şi dinspre Bucuresti. Pe viitor cu sprijinul Consiliului Judetean se doreste aducerea de noi operatori, fiind in negociere o cursa spre Munchen-Germania. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările