Românii văzuţi de străini. 10 lucruri mai puţin obişnuite pe care le remarcă străinii când vin în ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care vin în România şi decid să interacţioneze şi cu românii, nu doar cu grupul de prieteni cu care au venit, pot avea câteva surprize. Unii dintre ei sunt plăcut suprinşi de tradiţiile şi de obiceiurile noastre, în timp ce alţii se amuză pe seama unor lucururi pe care ei le cataloghează ca fiind ciudate sau chiar intrigante.

În ultimul timp străinii care ne vizitează ţara, chiar şi pentru câteva zile încarcă pe paginile de socilalizare, pe blogurile personale poze şi impresii despre România, respectiv despre români.  Cu un singur clik, un francez îşi poate crea o impresie despre locul unde urmează să vină în vacanţă pe pe profilul unui alt francez. O posibilitate extraordinară de promovare a ţării, mai ales dacă în acea recenzie se află mai multe lucururi pozitive despre România. 

În acest sumare ale călătoriei lor, străinii mai obişniuesc să treacă şi lucrurile care li s-au prău ciudate sau amuzante, nu mereu însă sunt şi pozitive. 

1. Odată ce ajung la volan, românii se metamorfozează uneori în chip uimitor. Cu toţii am asistat la o astfel de transformare. Un turist care îşi face o primă impresie despre prietenul lui român, despre taximetristul calm şi amabil poate avea surpriza ca în secunda următoare să ia cu asalt şoseaua, făcând slalom printre maşini, înjurând ceilalţi şoferi. Cel puţin britaniicii sunt cei care sunt cei mai suprinşi de comportamentul românului la volan, mai ales că ei sunt şi cei care ei nu prea ignoră regulile de circulaţie. 

2. Românii se declară un popor credincios, făcând pelerinaje la mănăstiri, uneori unii chiar se laudă că sunt printre puţinii care păstrează atât de vie credinţa, însă sunt şi cei care folosesc adesea în înjurăturile lor Sfinţii, pe Fecioara Maria sau pe Iisus Hristos. Încă din Evul Mediu, atât statul, cât şi Biserica au încercat să-i oprească pe oameni de la folosirea blestemelor profanatoare, însă se pare că fără succes. 

3. Deochiul. Una dintre cele mai vechi convingeri legate de ochi este accea că anumiţi indivizi au puterea de a face rău, dar privind. În momentul în care un turist alege să petreacă o săptămână într-un sat de munte, o zonă rurală se poate aştepta ca o femeie bătrână să se ofere să îi caute de deochi dacă află că turistul nu se simte bine. Credinţa în deochi a existat încă din cele mai vechi timpuri pe întinsul continent european, dar în zilele noastre prea puţine popoare o mai păstrează. Pentru brazilieni, chinezi, arabi, americani acest obicei este unul cât se poate de ciudat. 

4. Punctualitatea. Din nefericire, străinii nu spun de puţine ori faptul că românii nu sunt punctuali. Acest lucru se întâmplă parţial pentru că oamenii au viziuni diferite asupra întârzierilor înn funcţie de societatea din care fac parte. În Anglia, întârzierile sunt interpretate drept semn al dezrganizării, al impoliteţii, în timp ce în România oamenii care cred ca au un statut social, sunt infleunţi şi încearcă să îi impresioneze pe alţii pot întârzia, chiar şi 15 minute. 

5. Curiozitatea. Românii par să nu aibă foarte mari reţineri în a-i întreba pe străini lucruri de natură personală. Subiectele familiare ca vremea, banii, familia, şcoala pot varia până în a-l anunţa pe turist că merge la toaletă sau în vacanţă, chiar dacă cei doi, românul şi străinul se cunosc doar de câteva minute. Românul se simte degajat să vorbească şi să descopere amănunte din viaţa personală fără rezerve. Faţă de suedezi, norvegieni sau englezi care sunt mult mai rezervaţi cu acest aspect.

6. Exagerările. Un alt lucru pe care îl observă în general străinii la români este faptul că ei au tendinţa de a exagera lucrurile. Românii exagerează cu plăcere, deseori făcând din asta o artă, uneori inconştient, fără ruşine însă, sau dorinţa de a înşela. Sunt fie poeţi şi romantici incurabili, fie oameni de publicitate. Românii încearcă astfel să obţină de cele mai multe ori simpatia persoanelor cu care stau de vorbă sau să se victimizeze, atunci când situaţia nu îi avantajează. 

7. Cu turma la plimbare.  În drumul lor spre obiectivele turistice, străinii pot admira fără nici o restricţie turmele de oi care traversează şoselele, căruţele cu cai, sau turmele de vaci care stau lenevite la soare. Un lucru neobişnuit pe care ei însă îl condsideră fascinant, însă ciudat, mai ales în Maramureş, acolo unde turiştii sunt invitaţi să guste laptele proaspăt muls sau brânza de oaie direct din traista ciobanului.

8. Tinerii nu îşi cunosc îndeajuns ţara. Străinii care ne-au vizitat ţara au consemnat că tinerii românii nu îşi cunosc îndeajuns ţara, obiectivele şi traseele turistice, peisajele. Marea majoritatea a tinerilor vor să facă excursii în străinătate, însă dacă un străin opreşte un tânăr pe stradă şi cere anumite date generale despre un obiectiv turistic din judeţul lui prea puţini vor şti să răspundă la întrebări. 

9. Se fumează în marea majoritate a localurilor, iar în partea în care nu se fumează, fumul poate ajunge de la fumători nestingherit. Deşi în unele ţări legislaţia este mult mai strictă privind fumatul în restaurante, străinii care vin să servască o mâcare tradiţională într-un restaurant pot avea neplăcerea de a nu găsi un separeu pentru nefumători. 

10. Schiatul este ieftin. Străinii care îşi petrec vacanţa la munte în perioada de iarnă remarcă peisajele superbe, dar şi faptul că, comparativ cu alte ţări schiatul în România este ieftin. Românii adoră să schieze, motiv pentru care unii îşi pregătesc vacanţa la schi cu câteva luni bune înainte. De asemnea şi pensiunile, cabanele şi posibilităţile de cazare rustice, casele în stil tradiţional sunt apreciate de străinii care vizitează România, mai ales în perioada iernii. 

Vă mai recomandăm:

Care sunt zonele corpului unde femeile acceptă să fie atinse de către străini şi ce locuri sunt tabu

Braşovul este promovat în Polonia. Străinii sunt interesaţi de Transilvania, dar şi de Delta Dunării şi drumeţii montane

România, pe primul loc în lista recomandărilor pentru turiştii străini. Ce spune despre ţara noastră bărbatul care a vizitat toate statele lumii

Lucruri pe care un turist străin trebuie să le ştie când vizitează Chişinăul

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite