Zeci de şcoli, spitale, biserici şi alte imobile publice din Caraş-Severin nu sunt autorizate să funcţioneze. ISU avertizează că va trece la sancţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” au avut mai multe întâlniri cu  proprietarii sau administratorii unor clădiri care trebuie să facă demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de securitate împotriva incendiilor.

În Caraş-Severin sunt 183 de imobile care nu au această autorizaţie, iar reprezentanţii ISU susţin că vor aplica sancţiuni, dacă acestea nu intră în legalitate. Cea mai gravă situaţie este la şcoli, unde 48 de unităţii nu au primit aprobarea de funcţionare din acest punct de vedere.

“Avem 183 de obiective care funcţionează fără să fie autorizate, printre care şapte clădiri cu săli aglomerate, 48 unităţi şcolare, trei în domeniul cultural, cinci lăcaşuri de cult, un sediu administrativ, 16 din domeniul comerţului, 39 din turism, 50 alimentaţie publică, şapte unităţi de producţie, cinci unităţi de îngrijire medicală, două de agrement şi sport.  Vor fi efectuate din nou controale şi dacă au depus documentaţia, pentru că au timp să se autorizeze până la 31 decembrie, nu vor fi sancţionaţi. În cazul în care nu au făcut niciun demers, se vor aplica sancţiuni. Noi încercăm să-i sprijinim şi să le oferim şi consultanţă, înainte de a-i sancţiona, însă trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte legea”, a declarat Elena Tarla, purtător de cuvânt al ISU Caraş-Severin.

În cazul şcolilor situaţia e complicată, deoarece reprezentanţii acestora arată că imobilele nu le aparţin, fiind proprietatea primăriei. Cu toate acestea, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin spun că au fost începute demersurile pentru întocmirea documentaţiei şi obţinerea avizelor petru cele 48 de unităţi şcolare.

“Toate au fost notificate, inclusiv de către noi, dar şi de către ISU. Au întocmit dosarele şi sunt în curs de obţinere a autorizaţiei. Nu este foarte simplu, pentru că multe dintre unităţile de învăţământ întâmpină probleme financiare. Sunt în tratative cu administraţiile locale pentru plătirea cheltuielilor cu obţinerea avizelor”, afirmă Ionel Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Caraş-Severin, care spune că în cazul unor amenzi, nu se ştie cine le va plăti: şcoala care funcţionează în imobil sau proprietarul, care este administraţia locală.

“Când e de plată şi de răspundere fiecare aruncă pisica în ograda celuilalt. Directorii spun că nu pot ei să plătească amenzi pentru un lucru care nu le aparţine, însă în acelaşi timp intră într-o clădire care nu este autorizată. Problema este comună şi trebuie soluţionată”, a mai spus Moatăr.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite