Zacuscă specială din Banat. Care e secretul acestui fel de mâncare

Zacuscă
specială din Banat. Care e secretul acestui fel de mâncare

FOTO ARHIVA

Dacă nu aţi făcut zacuscă până acum, Uica Mihai, bucătar cunoscut în Banat, vă oferă o reţetă pe care o pregăteşte în fiecare an şi pentru care garantează că este de succes

Ştiri pe aceeaşi temă

Zacusca, mâncarea de bază a acestei perioade, este pregătită într-o multitudine de feluri, fiecare gospodină combinând legumele şi adăugând ingrediente după propriul gust. Bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că, de ani de zile, pregăteşte zacusca în acelaşi fel, iar borcanele sale nu rezistă prea mult pofticioşilor.

“Dă pe răzătoare 3 kile de ceapă şi las-o la stors patru ore, să nu mai rămână în ea pic de zeamă. Tot aşa să faci cu cinci kile de gogoşar şi cinci kile de ardei kapia. Mai rade şi cinci kile de mere idem. Acum coace pe plită cinsprezece kile de vinete, curăţă-le, toacă-le şi lasă-le şi pe ele la stors cinci ore.

Secretul este să îţi rămână numai pulpa legumelor, fără pic de lichid. Iar zemurile rămase le clocoteşti dimpreună mai adăugând ţelină, pătrunjel, morcov ras şi le pui în borcane ca să ai pentru încropit ciorbe apelpisite. Dacă n-ai ceaun mare cu fund gros, fură unul ori ia-l împrumut de la vecina.

Căleşte ceapa şi merele dimpreună, într-un litru şi jumătate de ulei, adaugă ardeioasele, dă-i cu sare şi piper măcinat, într-o tigăiţă să ai înfierbântate trei linguri de boabe de piper, una de chimen şi una de boabe de coriandru. Adaugă-le în zacuscă.

Mai pune crenguţe de cimbru vreo două, zece foi de dafin, un pahar de vin alb dulce şi când începe să clocotească ceaunul rămâi de strajă lângă el un ceas încheiat amestecând cu osârdie. Adaugă acum vinetele şi mai o jumătate de ceas osteneşte cu linguroiul cel de lemn. Acuma adaugă trei litri de bulion gros şi dulce la gust, un păhărel de oţet de mere şi gata. Mai fierbi la ceaun o jumătate de ceas şi când îţi iese uleiul deasupra fierturii să ai borcanele pregătite pentru căpăcit. Ce mare filozofie, le mai dai la bain marie o dată şi ai zacuscă peste iarnă”, spune Uica Mihai.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările