Yu Bai aduce reşiţenilor tradiţia chineză din arta culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yu Bai
Yu Bai

Chinezul aduce un pic de exotism pe mesele reşiţenilor. În parte, acest lucru se datorează civilizaţiei din care vine, dar şi preparatelor pe care le serveşte. Timp de mai mulţi ani a învăţat secretele gătitului alături de un mare bucătar, iar după perioada de ucenicie a urmat şi un curs de specializare

Profil:

Născut. 14 octombrie 1978
Educaţie. Colegiul Forestier de la Beijing
Familie. Căsătorit, un copil

Pasionat de mic de arta culinară, Yu a devenit ucenic încă de la vârsta de 14 ani. Timp de mai mulţi ani a învăţat secretele gătitului alături de un mare bucătar, iar după perioada de ucenicie a urmat şi un curs de specializare. „În timpul în care am fost ucenic, am învăţat cât de cât secretele artei culinare şi mi-am dorit să îmi continuu studiile în acest domeniu. Tocmai de aceea am decis să fac un curs pe parcursul a patru ani”, povesteşte Yu.

De la confecţii în bucătărie

După finalizarea studiilor, în anul 1998 s-a angajat la o fabrică de confecţii. Deoarece tradiţia în China în domeniul afacerilor se bazează pe acumularea de experienţă şi în alte ţări, Yu a fost detaşat în România. „Prima dată când am ajuns în România a fost datorită locului de muncă. Mai apoi am încercat să pun în practică şi ceea ce am învăţat în domeniul culinar”, explică acesta.

În urmă cu un an, Yu a ajuns să administreze la Reşiţa un restaurant cu specific chinezesc. Acesta povesteşte că diferenţele de cultură sunt foarte mari. De exemplu, românii nu iau în considerare faptul că o ieşire la restaurant nu este doar un moment în care trebuie să îţi potoleşti foamea, ci o excursie exotică în lumea gusturilor. „O seară la restaurant înseamnă degustarea a cel puţin 12 feluri inedite. Masa trebuie să conţină puţin din fiecare, iar cei care ajung să îşi petreacă o seară alături de prieteni sau familie trebuie să înţeleagă că este un moment important în care te bucuri de diversitatea aromelor”, a spus Yu.

Tânărul încearcă să transmită reşiţenilor ceea ce a învăţat de la părinţii săi: că tradiţia se respectă chiar şi în bucate.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de greu este să reuşeşti într-o afacere în România ?
Este foarte greu, deoarece legislaţia este într-o continuă schimbare, iar în domeniul culinar oamenii nu sunt obişnuiţi să savureze meniul.
Care este preparatul care îţi place foarte mult să îl găteşti ?
Îmi place foarte mult să gătesc calamari cu sos picant care este gătit cu mult ardei iute.
Ce faci în timpul liber ?
Îmi place foarte mult să pescuiesc. Îmi petrec timpul cu prietenii mei români şi încerc pe cât posibil să nu neglijez familia, iar fiul meu Radu să fie tot timpul în centrul atenţiei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite