VIDEO Turma de zimbri eliberată în Caraş-Severin are trei membri noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

WWF România anunţă că, în patrulele recente de la Măgura Zimbrilor din Munţii Ţarcu, echipa de teren a constatat apariţia a trei noi pui de zimbru, unul fătat în semi-libertate, iar alţi doi fătaţi în libertate.

Puii măresc efectivele de zimbri din această zonă, iar cei de la WWF consideră că sunt un semn clar de integrare a populaţiei de zimbri, care a trecut până acum prin provocări mari legate de iernile lungi şi cu zăpadă multă, boala limbii albastre, atacuri din partea altor specii sălbatice, comportament de reproducere dereglat din cauza istoricului în captivitate sau chiar lupte pentru stabilirea ierarhiilor.

Unul din pui  fost fătat în parcul de resălbăticire de la Armeniş, iar ceilalţi doi au fost fătaţi şi observaţi în zona unde circulă liberi din Munţii Ţarcu.

“A fost o întâlnire scurtă. Am avut informaţii de la colegii mei rangeri că e posibil să fie un nou-născut în zonă deoarece au văzut o urmă specifică. Femelele se izolează de turmă pentru a naşte şi nu părăsesc zona aleasă timp de câteva zile bune, aşa că am mers ţintit pe ideea că ar trebui încă să fie o femelă acolo cu puiul ei. După o verificare a zonei, am auzit zgomote specifice zimbrilor în vegetaţie şi atunci m-am ascuns şi am aşteptat circa 45 de minute aproape nemişcat. La un moment dat am văzut la 30 de metri, în poieniţă, doi viţei însoţiţi de mamele lor, am reuşit să fac câteva fotografii şi m-am bucurat de privelişte”, povesteşte Florin Hălăştăuan, Ofiţer proiect LIFE-Bison, momentul găsirii puilor.

Adrian Hăgătiş, Manager de proiect LIFE-Bison spune că procesul de reintroducerea animalelor în natură e unul  care cuprinde mai multe etape.  “Complexitatea este dată de selectarea specimenelor care urmează a fi reintroduse ȋn mediul natural, de adaptabilitatea lor ȋn condiţii naturale, fără hrănire suplimentară intensivă. Bineȋnţeles, o adaptare la un mediu nou presupune un cumul de factori de stres, precum câştigarea statutului ȋntr-o nouă turmă, stresul metabolic provocat de un nou tip de hrană, de variaţiile de climat, sau de orice alt element natural străin acestor zimbri, proveniţi din diverse centre de reproducţie, rezervaţii sau grădini zoologice, cu condiţii de captivitate foarte variate, cu intensităţi diferite de hrănire şi de contact cu oamenii”, spune Hăgătiş, care susţine că din cauza influenţei umane puternice, aceşti zimbri au la ȋnceput un comportament de reproducţie alterat.

“Faptul că anul acesta avem fătări ȋn libertate, la ȋnceput de vară, ne demonstrează că aceşti zimbri dau dovadă de adaptabilitate, iar puii fătaţi au şanse mai mari de suprvieţuire iernii. Aceste specimene sunt cu adevărat cele care pot perpetua specia ȋn condiţii naturale şi ne dau motive de optimism”, a mai adăugat managerul proiectului LIFE-Bison.

Reintroducerea zimbrilor în Munţii Ţarcu se realizează în cadrul proiectului „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF-România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite