VIDEO România deschide exportul cu oi vii în Golful Persic, după ce Australia l-a interzis. Mii de animale ar putea muri pe vapor din cauza căldurii excesive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Animals Internationals
FOTO Animals Internationals

Acordul comercial a fost perfectat după ce Australia a oprit exportul de ovine vii în timpul verii din Orientul Mijlociu, din cauza că milioane de oi au suferit  din cauza căldurii excesive de pe vapoare.

Organizaţia pentru protecţia animalelor Animals International s-a declarat indignată de anunţul Secretarului de Stat, Daniel Botănoiu potrivit căruia România va exporta 200.000 de oi vii şi 10.000 de bovine în 2019 în ţările din Golful Persic, în ciuda avertismentului oficial trimis în luna iulie Ministerului Agriculturii de către ONG.

”Premierul nostru s-a dus personal în Golf in octombrie pentru a se întâlni cu Al Mawasi, o companie criminală, interzisă în Australia. Compania, disperată să găsească o nouă sursă de oi, a primit-o pe doamna Dăncilă cu uşile deschise, iar în noiembrie Al Mawashi a venit în România şi a bătut palma cu secretarul de stat Daniel Botanoiu, care astfel şi-a asumat răspunderea pentru ce se va întâmpla cu 200.000 de oi şi 10.000 de viţei în primul an. Eu numesc această acţiune a Guvernului României nimic mai puţin decat trădare a animalelor noastre, a fermierilor, a economiei şi a reputaţiei ţării noastre", a acuzat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Acordul comercial a fost perfectat după ce Australia a oprit exportul de ovine vii în timpul verii din Orientul Mijlociu din cauza că milioane de oi au suferit din cauza căldurii excesive de pe vapoare, multe dintre ele pierind pe drum. Imagini şocante ale animalelor literalmente coapte de vii de căldura excesivă, în timp ce navele intrau in Golful Persic, au făcut înconjurul lumii şi au condus la iniţierea a numeroase proiecte de legi de interzicere a comerţului cu oi vii, în Parlamentul australian.

Vara din Golful Persic durează din mai până în septembrie şi este cunoscută drept cea mai fierbinte de pe Planetă, temperaturile maxime ajungând până la 56˚C la umbră şi nu coboară sub 30˚C nici măcar în timpul nopţii. Legislaţia UE aplicabilă şi după graniţele UE pentru transportul animalelor nu permite aprobarea de jurnale de călătorie când sunt prognozate temperaturi de peste 30˚C,

„Al Mawashi este importatorul Golfului, responsabil pentru moartea a un milion şi jumătate de oi australiene pe navele lor. Acum li se interzice prin lege să incarce oi australiene pe navele lor în sezonul de vara  extremă şi ne-am pomenit cu ei aici să încarce oi româneşti pe vapoarele morţii. Dacă Guvernul României doreşte să respecte normele UE, atunci nu va exporta animale vii între mai şi septembrie când va fi permanent peste 30 de grade”, a avertizat Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

În luna iulie, Animals International a trimis o scrisoare oficială Ministerului Agriculturii din România, avertizând că Al Mawashi ar putea veni în România să ia animale vii, după ce Australia şi-a închis porţile. Guvernul român a primit de asemenea acces la filmările şi informaţiile obţinute pe durata a cinci curse ale celui mai performant vapor folosit de Al Mawashi, nava Awassi Express pe care au pierit de căldură cel puţin 4000 de oi. Filmările explicite arată că ovinele mor de cald, gâfâind pentru oxigen, sufocate în propriile dejecţii, incapabile să se odihnească şi să ajungă la hrană sau apă.

Dovezile documentate de un membru curajos al echipajului care a devenit informator pentru Animals International dezvăluie suferinţele animalelor, pe care Al Mawashi le ştia şi le-a tolerat de zeci de ani, până când filmările au fost publicate.

"Am trimis încă din vară aceste dovezi ministrului Daea, dar el şi premierul Dăncilă au ales să-şi închidă ochii şi să trimită oile în cunoştinţă de cauză  la o suferinţă îngrozitoare şi inevitabilă. Aceste vapoare se transformă literalmente în cuptoare în care animalele se coc de vii în timpul lunilor de vară extrema din Orientul Mijlociu (mai-septembrie). Companiile care se pregatesc să provoace astfel de suferinţe oribile animalelor ar trebui să fie urmărite penal, nu să fie recompensate cu tranzacţii comerciale.

Vom cere medicilor veterinari români să luăm o poziţie impreună, asa cum au facut veterinarii australieni, şi să spunem că este complet inacceptabil să supunem animalele la aceasta suferinţă şi la o moarte prelungită şi îngrozitoare.

Producătorii români vor fi indignaţi că guvernul nu a negociatexportul de produse cu valoare adăugată, precum carnea, ci transportul de animale vii. Facem publice aceste imagini neplăcute deoarece este ultima şansă de a stopa acest comerţ crud înainte ca primul vapor al morţii să plece din portul Midia“.

Soluţia este exportul de carne refirgerată

Animals International a lansat recent primul studiu economic care demonstrează că, dacă Romania ar exporta carne refrigerată mai degrabă decât animale vii, ar crea 5311 locuri de munca directe şi ar adăuga economiei româneşti 46,26 milioane de euro anual. Calculele au fost făcute în conformitate cu o eliminare treptată a exportului cu ovine şi bovine vii până în anul 2022.

"Acesta este primul studiu de acest fel din România şi confirmă avantajele economice pentru România prin eliminare treptată a comerţului cu exporturi vii", a spus Paun.

„Prin prelucrarea superioară a resurselor sale, indiferent dacă este vorba de petrol, lemn sau animale, se creează baza pentru noi locuri de muncă şi păstrarea mai multor bani în România", a declarat Claudiu Cazacu, analistul economic care a realizat studiul.

Prin exportul a mai mult de 2,4 milioane de oi şi capre anul trecut, România a devenit cel mai mare exportator de ovine din lume.

"Nu este nimic de mândrie aici. Este ruşinos să fii lider mondial într-o industrie crudă cu animalele. Alte ţări dezbat şi se distanţează de  exportul cu animale vii deoarece societatea nu mai acceptă cruzimea inutilă asupra animalelor. Nici o ţară civilizată nu mai doreşte să permită animalelor sale să fie expuse riscului de a muri pe nave în căldura extremă a Orientului Mijlociu. Australia a spus <<nu>>  acestui lucru - şi aşa trebuie sa faca si România - în caz contrar, reputaţia noastră internaţională, şi aşa pătată, va avea de suferit", a concluzionat Paun.

Animals International solicită prim-ministrului Viorica Dancilă să nu permită exportul cu animale vii în Orientul Mijlociu pe timpul verii (mai – septembrie) şi să exporte în schimb produse cu valoare adăugată, precum carnea congelată sau refrigerată.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite